Het Canadian Shield

Canadian Shield

Het Canadian Shield is een groot gebied van Canada dat wordt bedekt met Precambrisch stollingsgesteente dat de oude geologische kern van het Noord-Amerikaanse continent vormt. Aan de basis van deze aardkorst ligt een periode van miljoenen jaren van vulkanische activiteit. Grofweg strekt het Canadian Shield zich uit van de Noordelijke IJszee tot aan de Great Lakes en beslaat het meer dan de helft van heel Canada.

Geschiedenis van het Canadian Shield

Het Canadese schild heeft een leeftijd van meer dan 3,96 miljoen jaar en bevat daarmee de oudste gesteenten ter wereld. Ooit had het gebied een heel ander uiterlijk: de bergen waren aanzienlijk hoger dan tegenwoordig en ze hadden scherp gekartelde toppen. Miljoenen jaren van erosie door wind en neerslag hebben deze bergen afgesleten en veranderd tot minder extreme vormen. De Shield is in de loop der tijd voor een groot deel bedekt geraakt met sedimentgesteente en aarde.

Ooit was het Canadian Shield het eerste deel van het continent dat boven de zeespiegel uit kwam. In de loop van de miljoenen jaren veranderde het continent voortdurend. Het werd opgetild en raakte weer geƫrodeerd.

Tegenwoordig heeft de aardkorst hier een hoogte van tussen de 300 en 610 meter boven de zeespiegel. Op de Canadian Shield liggen enkele gebergten, zoals de Torngat Mountains en de Laurentian Mountains.

Tijdens verschillende ijstijden sleten ijskappen lange U-vormige valleien uit en dreven stuwwallen van gruis en steen voor zich uit. Onder meer de Hudson Bay werd op deze manier gevormd.

Hoe groot is het Canadian Shield?

In feite ligt een groot deel van Groenland ook op het Canadese Schild. De noordoostelijk kant van Groenland vormt daarbij de grens van de Shield. De Hudson Bay ligt ongeveer in het midden. Van de zuidelijke provincies ligt een groot deel van Labrador, het grootste deel van Quebec, Ontario en Manitoba en de noordelijke delen van Saskatchean en Alberta liggen ook op het schild. In totaal beslaat het gebied van het schild ongeveer 8.000.000 vierkante kilometer. Bekijk deze video voor een indruk van de omvang.

Geologie

Het Canadian Shield bevat de oudste gesteenten ter wereld, waarbij wetenschappers rotsen hebben gevonden van 2,5 tot 4,2 miljard jaar oud. De stroomgebieden van rivieren zijn relatief jong en de duizenden meren zijn de overblijfselen van de ijstijden uit het verleden.

Oorspronkelijk waren er in het gebied van de Canadian Shield zeer hoge bergen te vinden. Sommigen hadden een hoogte van wel meer dan tien kilometer en er was veel vulkanische activiteit. Gedurende miljoenen jaren heeft erosie ervoor gezorgd dat deze hoogtes in rap tempo afnamen. De talloze inmiddels dode vulkanen zijn gereduceerd tot onbetekenende heuvels, maar deze behoren wel tot de oudste ter wereld. (600 tot 1200 miljoen jaar)

Mijnbouw op de Canadian Shield

De hoge drukken en temperaturen die dit deel van de aardkorst hebben gevormd, boden de ideale omstandigheden voor mineralisatie. Hierdoor is het Canadese schild een van ’s werelds rijkste gebieden op het gebied van minerale ertsen. Er worden enorme hoeveelheden nikkel, goud, zilver, diamanten en koper gevonden en zelfs de meest afgelegen en onbereikbare gebieden worden ontgonnen om de mineralen te delven. Met name de vondst van diamanten is relatief nieuw. De Diavik Mine in Northwest Territories is een voorbeeld waar op grote schaal diamanten worden gedolven.

Overal op het Shield liggen mijnsteden die ooit zijn ontstaan door de mijnbouw. Sudbury, Ontario is daarvan het grootste en bekendste voorbeeld.

De Greenstone Belt Flin Flon in Manitoba en Saskatchewan is een van de grootste sulfidebronnen ter wereld waar al meer dan 183 miljoen ton sulfide is gedolven.

Op het Canadian Shield, en dan met name het deel van de Northwest Territories, is onlangs de site geweest van verschillende grote diamantontdekkingen.

Ecologie en landschap

Het oppervlak van de aardkorst op het schild is op veel plaatsen bedekt met een dunne laag grond bovenop de rotsen. De laaglanden op het schild hebben een zeer dichte rotsbodem, waardoor daar nauwelijks boreale bossen te vinden zijn. Wel zijn hier veel moeraslanden te vinden, de zogenaamde muskegs, ofwel meerbodems. De rest van dit deel van Canada is permafrost.

De delen van het schild die hoger liggen zijn bedekt met uitgestrekte boreale bossen die een uitstekend leefgebied bieden voor allerlei soorten wildlife zoals kariboes, elanden, wolven, wolverines, wezels, otters, grizzlyberen, ijsberen en zwarte beren.

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies