Cape Breton Island: 9 mooiste stops langs de Cabot Trail

Cape Breton Island highlights Cabot Trail

De Cabot Trail is een van Canada’s Ultimate Scenic Highways. Deze schitterende roadtrip is gelegen op Cape Breton Island, in het noorden van de provincie Nova Scotia. Deze schilderachtige, bij surrealistische route voert je langs de adembenemende kusten van het eiland.

Steile kliffen, een diepblauwe oceaan en walvissen die je vanaf de kliffen in zee ziet zwemmen. Je kan er niet omheen: de Cabot Trail is waarschijnlijk de mooiste roadtrip van Oost-Canada.

In dit blog zetten we een aantal stops langs deze route voor je op een rijtje, want niet alleen de route is schitterend, de omgeving daaromheen is net zo mooi.

Cabot Trail: 9 mooie attracties op Cape Breton Island

De lus rond het eiland duurt ongeveer 3-5 dagen om het optimale eruit te halen. Rijd de route altijd tegen de klok in, zodat je optimaal kunt genieten van de uitzichten en bij het maken van je foto’s.

Neem het stadje Baddeck als vertrekpunt.

Baddeck

Baddeck is een klein, voor velen onbetekenend plaatsje, centraal gelegen op Cape Breton Island.. Ja schattig… het plaatsje verwierf echter grote bekendheid door Alexander Graham Bell, de uitvinder van de telefoon, die een vakantiehuis had. Op de plaats van zijn huis werd later een mooi museum gebouwd, waarmee hij nog altijd geëerd wordt.

Naast de telefoon heeft Bell nog vele andere uitvindingen op zijn naam staan. Zo vloog hij verder dan de gebroeders Wright en heeft hij diverse medische apparaten op zijn naam staan. Het leuke museum is absoluut een bezoekje waard als je in Baddeck bent.

Uisge Ban Waterfall Hike

Net buiten Baddeck ligt een schitterende wandelroute, naar mijn mening een van de mooiere langs de gehele Cabot Trail. De Uisge Ban (spreek uit als Ishkaban) wandelroute is een eenvoudige wandeling van drie kilometer naar een prachtige waterval.

Door de met mos bedekte bossen meandert het pad langs een stromend beekje. De wortels die uit de grond steken draaien zich rond de omgevallen boomstronken en rotsen. De zestien meter hoge waterval stroomt in drie etages vanaf de rotsen.

North River kajakken

Als je de Cabot Trail rijdt, dan is het bijna onontkoombaar om het water op te gaan. De North River Kayak Tours zijn een uitstekende stop voor alle niveaus om te kajakken. Gelegen aan de North River, start de excursie in zeer rustig stromend water naar de baai die deel uitmaakt van de kust van Cape Breton. Hier vliegen Amerikaanse zeearenden over en als je geluk hebt zie je langs de kliffen zelfs een nest met kleintjes die wachten op voedsel van hun ouders.

Ingonish Beach

Het ‘strand’ van Ingonish Beach is anders dan de meeste stranden. Bij vloed is er zelfs totaal geen sprake van een strand, maar is de kustlijn bedekt met duizenden prachtig ronde tot ovale rotsen. Bij eb ligt er een heerlijk zandstrand achter deze rotsen, waar het op warme dagen heerlijk vertoeven is.

Middle Head Trail

Als je langs de Keltic Lodge rijdt, aan de uiterste oostzijde van Cape Breton Highlands National Park, vind je daar ook de aanvang van de Middle Trail Head. Deze wandelroute van 3.8 kilometer voert door bossen en velden die leiden naar de hoge kliffen met een prachtig uitzicht over Ingonish Beach aan de rechterzijde en de Cabot Trail die zich richting het noorden kronkelt. De wandeling duurt ongeveer twee uur en het pad is goed onderhouden.

Zodiac Tour Ingonish

Naarmate de Cabot Trail vervolgt, sla je bij Ingonish rechtsaf Warf Road op. Deze weg brengt je naar een klein park met vakantiehuisjes, maar van hieraf kun je ook met een Zodiac de zee op om walvissen te spotten.

White Point

De volgende stop is door bij Neils Harbour de Cabot Trail een stukje te verlaten en noordelijk te rijden naar White Point, net buiten het nationale park. Hier zijn uitstekende wandelpaden die je leiden naar de hoge kliffen en een prachtig panoramisch uitzicht geven over de oceaan en de kliffen in de omgeving. Op dit punt is er een begraafplaats met het graf van de onbekende zeeman, een hulde aan de onbekende visser die op zee omkwam.

Pleasant Bay

Vanaf de ene kant van Cape Breton Island vervolgen we de Cabot Trail naar de westzijde van het eiland, naar Pleasant Bay om precies te zijn. Dit gemoedelijke vissersdorpje is een heerlijke plek om te genieten van de landelijke omgeving en waar het haventje het bedrijvige centrum is.

Op de top van een heuvel naast de parkeerplaats van het haventje is er een heerlijk plaats om te genieten van het uitzicht. Vergeet in Pleasant Bay ook zeker niet te stoppen bij de Pumpkin Patch voor een kopje koffie. Hier verkopen ze ontzettend goede koffie en heerlijke zelfgemaakte toffees.

Skyline Trail

Op slechts een paar kilometre onder Pleasant Bay ligt de trailhead van de legendarische Skyline Trail. Deze wandelroute is zó ontzettend indrukwekkend, dat ik eigenlijk wel durf te beweren dat je Cape Breton niet hebt gezien als je deze wandeling niet hebt gemaakt. Maak deze wandeling bij voorkeur zo tegen zonsondergang. Een absolute aanrader dus! In dit blog meer details over de Skyline Trail.

Naast deze negen stops langs de Cabot Trail zijn er nog talloze lookouts langs de route om te genieten van de schitterende uitzichten die Cape Breton Island te bieden heeft.  De Cabot Trail is dan ook een must als je in Nova Scotia bent.

De Canadese oostkust is voor het gros van de toeristen nog onontgonnen gebied, aangezien de grote massa’s eerst naar de parken in het westen van Canada op vakantie gaan. Profiteer daar dus van en ga eerst naar Oost-Canada.

“I have traveled around the globe. I have seen the Canadian and American Rockies, the Andes, the Alps and the Highlands of Scotland, but for simple beauty, Cape Breton outrivals them all.” – Alexander Graham Bell

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van Nova Scotia

Veelgestelde vragen

Wat is de beste tijd voor de Cabot Trail?

De Cabot Trail op Cape Breton Island is een prachtige rit, waarvan je het hele jaar door kunt genieten. De beste tijd om de Cabot Trail te rijden hangt echter af van je voorkeuren en wat je wilt beleven.

Als je de prachtige gekleurde herfstbladeren wilt zien, is de beste tijd om de Cabot Trail te rijden eind september tot half oktober. De prachtig kleurende bladeren geven een schitterend tintje aan je roadtrip langs de ruige kusten van Cape Breton Island.

Deze periode is bovendien geschikt als je overige toeristen wilt vermijden. Hoewel het nooit zo druk zal zijn als in West-Canada, kun je hier tijdens het hoogseizoen wel met volle accommodatie te maken krijgen. Als je de drukte wilt vermijden en van het landschap wilt genieten zonder al te veel andere toeristen in de buurt, is de beste tijd om de Cabot Trail te rijden het late voorjaar (mei-juni) of het vroege najaar (september-oktober).

Als je lekker wilt genieten van het mooie weer en van buitenactiviteiten zoals wandelen of zwemmen, dan is de beste tijd om de Cabot Trail te rijden tijdens de zomermaanden juli en augustus. Houd er wel rekening mee dat tijdens deze periode ook de Canadezen zelf op vakantie gaan en dat je dus meer verkeer en grotere mensenmassa’s kunt verwachten.

Hoe lang is de Cabot Trail

De Cabot Trail heeft een lengte van ongeveer 298 kilometer. Deze afstand omvat zowel de hoofdlus van de Cabot Trail als de zijroutes naar attracties, dorpjes en uitkijkpunten die onderweg te vinden zijn. De Cabot Trail kan in één dag worden afgelegd, maar ik adviseer je om er 2-3 dagen de tijd voor te nemen en te genieten van de natuurlijke schoonheid en culturele bezienswaardigheden van Cape Breton Island.

 

Welke accommodatie langs de Cabot Trail?

Langs de Cabot Trail zijn er veel goede overnachtingsmogelijkheden langs het Cabot Trail, variërend van campings en huisjes tot bed & breakfasts en hotels. Wanneer je met een huurauto reist, adviseer ik je om voor een leuke authentieke B&B te kiezen. Met een camper ben je vooral aangewezen op de campgrounds, maar kun je buiten Cape Breton National Park (want daar is het niet toegestaan) ook op een backroad overnachten. Dit zijn de opties:

Cape Breton Highlands National Park – Het park biedt verschillende campings en backcountry campings. Een leuke optie met een gezin is om een oTENTiks te huren, een kruising tussen een hut en een tent.

Ingonish Beach – Deze kleine gemeenschap heeft verschillende overnachtingsmogelijkheden, waaronder hotels, cabins en B&B’s. Ik raad je zeker aan om in Ingonish Beach te overnachten, want hier in de regio zijn verschillende prachtige stranden, wandelpaden en golfbanen te vinden.

Baddeck – Dit stadje ligt aan het begin en einde van de Cabot Trail. Je vindt er een verscheidenheid aan accommodaties, waaronder hotels en B&B’s. Baddeck is ook de thuisbasis van de Alexander Graham Bell National Historic Site, evenals verschillende restaurantjes en leuke souvenirwinkeltjes.

Chéticamp – In dit vissersdorpje vind je veel Acadian cultuur. Het ligt aan de westkant van de Cabot Trail en biedt een verscheidenheid aan accommodaties, waaronder hotels, herbergen en campings.

Pleasant Bay – Pleasant Bay ligt aan de noordwestkant van de Cabot Trail. Je vindt er accommodatie zoals cottages en B&B’s. Pleasant Bay is een populaire bestemming voor whale watching tours en is een prima uitvalsbasis om de omgeving te gaan verkennen. Houd er wel rekening mee dat er alleen een general store is, dus zorg dat je vooraf voldoende proviant hebt.

Whycocomagh – Vlak buiten het dorpje Whycocomagh vind je het Bear on the Lake Guesthouse, een superleuk hostel waar je leuke contacten opdoet met andere reizigers. Hoewel veel mensen afhoudend reageren bij de term ‘hostel’, kan ik je deze accommodatie op Cape Breton Island absoluut aanraden; keurige private rooms (wel krap), supergezellige keuken en zeer hartelijke eigenaars. Hier kun je je wasje draaien, prachtig wandelen langs het Bras d’Or Lake.

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies