Charlottetown, PEI: leukste bezienswaardigheden en highlights

Charlottetown PEI bezienswaardigheden highlights

Wanneer je het schilderachtige Prince Edward Island bezoekt, dan zijn er zeker een aantal bezienswaardigheden in de hoofdstad Charlottetown die je moet hebben bezocht om de cultuur van deze prachtige Canadese provincie op waarde te kunnen schatten.

Het prachtige glooiende landschap, smalle landweggetjes die zich naar de horizon kronkelen en eindeloze rode zandstranden kenmerken het karakteristieke PEI, zoals de kleinste Canadese provincie ook wel wordt genoemd.

Natuurlijk gaan de meeste mensen op vakantie naar Canada voor de natuur. Toch is ook de enige echte stad van PEI – Charlottetown – zeker leuk om te bezoeken. Mooie culturele bezienswaardigheden, een ontzettend gezellig stadscentrum en heerlijke visrestaurants maken deze bestemming tot een absoluut hoogtepunt van je vakantie.

De hoofdstad van Prince Edward Island

Charlottetown is een middelgrote stad met een inwoneraantal van ruim 40.000. Het compacte stadscentrum is gelegen rondom de haven en daar zijn ook de meeste hotels en B&B’s te vinden.

De stad is gelegen aan een grote driearmige inlet aan de zuidkant van het eiland. Gezien de ligging is er een grote vloot van vissersboten die dagelijks de haven in- en uitvaren en ook cruiseschepen meren regelmatig aan in de altijd bedrijvige haven.

Charlottetown PEI

Bezienswaardigheden Charlottetown

Het Confederation Centre of the Arts is een geweldige plek om de geschiedenis van de Canadian Confederation te leren kennen met behulp van een realistische replica van de Confederation Chamber uit 1864. Naast deze geschiedenis kun je genieten van het werk van Canadese kunstenaars in de Confederation Centre Art Gallery, of live theatervoorstellingen bijwonen, waaronder het razend populaire ‘Anne of Green Gables – the Musical’, dat het verhaal vertelt over de wereldberoemde boekenreeks op Prince Edward Island.

Niet lang na de Confederatie, in 1877, werd in Charlottetown een prachtig Victoriaans huis gebouwd voor een rijke scheepsbouwer en koopman. Tegenwoordig staat dit pand bekend als het Beaconsfield Historic House, en worden er lezingen, concerten en andere speciale evenementen gehouden. Het is een geweldige bezienswaardigheid om om de architectuur van destijds te bewonderen.

In het Prince Edward Island Regiment Museum vind je meer dan 2000 artefacten uit de lange geschiedenis van de strijdkrachten op het eiland. Zeker als je houdt van militaire geschiedenis, is dit een bezoek dat je niet mag overslaan. Met items die teruggaan tot 1807 en interpretatieve displays, kun je jezelf urenlang verliezen in de militaire verhalen uit het verleden van PEI.

St. Dunstan’s Basilica is een nationale historische site van Canada. Het is een stenen Franse gotische kerk gebouwd in 1913. Hoewel een dergelijke leeftijd volgens Nederlandse maatstaven vrij nieuw te noemen is, is deze voor Canadese normen al best oud. De torenspitsen van de basiliek zijn direct herkenbaar en behoren tot de hoogste bouwwerken in de skyline van Charlottetown.

Voor de optimale gezelligheid in Charlottetown bezoek je ‘s avonds Victoria Row, gelegen aan Richmond Street, met gezellige terrasjes, livemuziek en heerlijke visrestaurantjes. Als je hier geen optimaal vakantiegevoel van krijgt….

Victoria Row Charlottetown

Een dag in Charlottetown

Wanneer je tijdens je rondreis door de Maritimes Prince Edward Island bezoekt, adviseer ik je zeker een halve dag tot een dag in Charlottetown te verblijven en gezellig rond te slenteren door de stad. Ga lekker op een bankje zitten bij de haven ‘s avonds en haal overheerlijk ijs bij COWS Peaks aan de Harbor Front.

Hoe zou een gemiddelde dag in Charlottetown er uitzien naast de genoemde bezienswaardigheden? Je kan bijvoorbeeld een paar foetsen huren en de stad per fiets verkennen. Je kan dan de Charlottetown Farmers’ Market bezoeken. Deze markt is het hele jaar door op zaterdag geopend en leuk om gewoon lekker te slenteren, verse producten of lekkernijen te kopen of om de kunst van lokale artiesten te bewonderen. Wat ikzelf altijd leuk vind van dergelijke attracties is om een praatje aan te knopen met de locals.

Vanaf de Farmers Market kun je de historische Peake’s Wharf (waar je het heerlijke ijs hebt geproefd. ECHT DOEN!) gaan. Hier vind je allemaal leuke winkeltjes en kun je een boottocht boeken langs de kust van het eiland. Elke zomer zijn er zomerconcerten en kun je naar livemuziek luisteren terwijl je lekker van het uitzicht geniet of langs de kade wandelt.

Ben je dol op winkelen? Slenter dan door de geplaveide straten van Victoria Row, vol met historische gebouwen, restaurantjes, cafés en boetieks. De straat is in de zomer afgesloten voor autoverkeer, waardoor het een centrum van activiteit wordt en een geweldige plek om een ​​luie dag door te brengen.

Downtown Charlottetown

Als je je dagen graag midden in de natuur doorbrengt, is Charlottetown nog steeds een uitstekende uitvalsbasis. PEI is de nummer één golfbestemming van Canada, met meer dan 25 prachtige golfbanen. Vanuit het centrum van Charlottetown sta je binnen een kwartier bij de golfbaan vlak buiten de stad, de populaire Fox Meadow Golf Club.

Dan is er ook nog het prachtige Victoria Park. Dit park is 37 hectare groot en gelegen aan de zuidpunt van Charlottetown. Hier kun je heerlijk zwemmen, picknicken of gewoon lekker luieren. Er loopt een promenade langs de waterkant van het park met uitzicht op het omliggende water. 

Wanneer de avond valt kun je een van de populaire lokale restaurants bezoeken, of een heerlijk versgetapt biertje drinken bij de PEI Brewing Company.

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van Prince Edward Island (PEI)

Veelgestelde vragen

Waarvan is Charlottetown bekend?

In Charlottetown staat het Confederation Centre of the Arts. Dit museum werd in 1964 geopend als Canadees nationaal gedenkteken voor de grondleggers van de Confederatie. Het centrum huisvest een kunstgalerie, theater en bibliotheek-museum en is het middelpunt van het zomerfestival van de stad.

Is Charlottetown een stad of een dorp?

Charlottetown is een bloeiende stad met ongeveer 40.500 inwoners. De stad ligt aan de zuidkust van Prince Edward Island en is de hoofdstad van het eiland. Charlottetown wordt ook wel de “Geboorteplaats van de Confederatie” genoemd, nadat de historische Conferentie van Charlottetown in 1864 tot de Confederatie leidde.

Waar komt de naam Charlottetown vandaan?

In 1768 legde Charles Morris, hoofdopzichter van Nova Scotia, een nieuwe stad aan de overkant van de haven aan. De gemeenschap werd vernoemd naar Charlotte, de vrouw van koning George III.

Wat is de cultuur van Charlottetown, PEI?

Elk deel van de Canadese cultuur herken je terug in de cultuur van Charlottetown en Prince Edward Island: Inheems, Frans, Engels, zwart, Acadiaans, Iers, Schots, Libanees en nog veel meer. De bevolking op het eiland is bijzonder divers, maar de variatie gaat allemaal op in de layed-back eilandcultuur. Gemoedelijkheid, vriendelijke, hulpvaardige bewoners en heerlijke eilandcultuur zijn de kenmerken die de cultuur op Prince Edward Island het best omschrijven.  

Is Charlottetown een bezoek waard?

Charlottetown is absoluut een bezoek waard, hoewel je de stad wel in een dag hebt gezien. Het centrum is supergezellig met leuke restaurantjes en winkeltjes, maar ook prachtige historische panden en cultuur. De stad biedt een ideale mix van warme gastvrijheid, geschiedenis, charme, winkelen, eten en cultuur. Zeker bezoek dus als je in dit deel van Canada bent! 

Hoe is Charlottetown ontstaan?

In 1720 werd Skmaqn-Port-la-Joye-Fort Amherst gesticht door de Franse kolonisten. De nederzetting lag aan de ingang van de baai waaraan Charlottetown aan ligt. Hiermee was het de eerste permanente Europese nederzetting op Île Saint-Jean (het huidige Prince Edward Island). 

Na de val van het Britse leger in 1758 werd het de plaats van een grote deportatie van Franse en Acadische kolonisten. De Britse troepen bouwden Fort Amherst in de buurt van de plaats van de verlaten nederzetting Port-la-Joye om de ingang van de haven te beschermen. Charlottetown werd geselecteerd als de locatie voor de county seat van Queens County in de koloniale survey van 1764 door kapitein Samuel Holland van de Royal Engineers.

Is Charlottetown een goede plek om te wonen?

De stad Charlottetown staat hoog op de lijst van de beste plaatsen om te wonen in Canada. Mocht je op slag verliefd worden op Chralottetown of PEI, dan kun je overwegen een tweede huis te kopen op dit heerlijke vakantie-eiland, waar de tijd lijkt stil te staan.

Wat is de belangrijkste industrie in Charlottetown?

Charlottetown is een bruisende stad waarin vele bedrijfstakken actief zijn. De belangrijkste zijn landbouw en visserij, toerisme, maar ook strategische bedrijfstakken voor de lucht- en ruimtevaart, biowetenschappen, informatietechnologie en hernieuwbare energie.

Wij maken gebruik van cookies