Chateau Lake Louise, historie en achtergronden

Chateau Lake Louise hotel Canada

Het Chateau Lake Louise is het iconische en wereldwijd bekende bergresort, dat tevens op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Het enorme hotel ligt op een van de meest romantische locaties van Banff National Park in de provincie Alberta, Canada.

Eind negentiende eeuw werd het resort gebouwd en verwierf al snel de bijnaam van “Diamond in the Wilderness”. Het hotel werd gebouwd door de Canadian Pacific Railway, net zoals het Banff Springs Hotel, Le Chateau Frontenac in Québec City en het Empress Hotel in Victoria op Vancouver Island. Vanuit het oogpunt van de afgelegen ligging en de verbinding met de westkust lag Lake Louise op een strategische locatie.

Ligging van Lake Louise en het hotel

De oorspronkelijke bewoners van het gebied rond Lake Louise, de Stoney-Nakoda, noemden Lake Louise Ho-run-num-nee, ofwel het “meer van kleine vissen”. Natuurlijk weten we allemaal wat voor een adembenemende kleur Lake Louise heeft. Het ondoorzichtige turquoise water van de lente verandert gaandeweg de zomer naar helder en reflecterend water. Het populaire meer ligt in een fotogenieke bergachtige omgeving en wordt omringd door bergen en gletsjers.

Chateau Lake Louise aan de oostelijke oever van het meer en kijkt recht uit op de Victoria-gletsjer, die samen met andere gletsjers het meer voedt. De omliggende bergen zijn Mount Victoria, Mount Lefroy, Mount Aberdeen, Mount Temple, Mount Beehive, Mount Whyte en Mount St. Piran.

Vroege geschiedenis van Chateau Lake Louise

Het was 1882 toen een een gids van Stoney-Nakoda bevolking Tom Wilson, medewerker van de Candian Pacific Railway (CPR) naar het meer bracht. In eerste instantie noemde Wilson het meer Emerald Lake en zag het als een geweldige kans om business te maken.

In 1886 bouwde de CPR een cabin langs de oever van Lake Louise. De hut bood plaats aan twee bedden en er werden maaltijden geserveerd voor de mensen die dagtochten maakten in de omgeving.

In 1893 verwoestte een brand de oorspronkelijke cabin, waarna in 1894 werd gestart met de bouw van een grotere lodge, genaamd Chalet Lake Louise. Deze tweede versie van het hotel lag iets verder van de oever van het meer.

Uitbreiding 1896-1912

De ontwikkeling van het hotel vanaf 1896 tot 1912 is een roerige tijd geweest. Verschillende architecten met verschillende bouwstijlen maakten het hotel tot een mengelmoes van architecturale stijlen. Dit deden zij om de culturele omstandigheden van die tijd vast te leggen.

Zo voegde architect T.C. Sorby in 1896 een tweede verdieping toe aan het chalet en breidde de capaciteit uit voor 15 gasten. Sorby behield de oorspronkelijke chaletstructuur maar voegde vleugels met kamers toe aan elke kant en maakte dakkapellen en bogen die de veranda ondersteunden.

De uitbreiding van de lodge diende om de groeiende toestroom van bezoekers aan het gebied een verblijfplaats te bieden, waardoor de populariteit van de omliggende natuur verder werd bevorderd.

De volgende uitbreidingsperiode vond plaats tussen 1900 en 1912 met de bouw van een vleugel met drie verdiepingen die plaats boden aan 500 bedden. De bouw kwam van de hand van architect Francis M. Rattenbury, die bouwde in de Victoriaanse stijl en in de stijl van Mock Tudor, die typerend is voor de Canadese architectuur van destijds.

De Victoriaanse eigenschappen zijn kenmerkend met het gebruik van decoratieve randen aan de buitenkant en de plaatsing van torentjes op de hoeken. De combinatie met de bouwstijl van Mock Tudor resulteerde in een gedurfde esthetiek voor het hotel.

Het steeds maar uitdijende hotel werd in 1912 grondig gemoderniseerd om aan de moderne maatstaven te kunnen voldoen. De architect W.S. Painter was een van de architecten van het Banff Springs Hotel en hij voegde een betonnen vleugel toe in de Italiaanse villastijl.

Schilder onderscheidde zich van de stijlen uit het verleden en presenteerde een gelikt, crèmekleurig exterieur met een plat dak en torens aan elk uiteinde van een lange, rechthoekige lay-out . De voorheen gemeenschappelijke veranda werd vervangen door privébalkons.

Uitbreiding – 1924-heden van Chateau Lake Louise

Inmiddels was de lokale bevolking gegroeid en steeds meer mensen vestigden zich in de regio om garen te spinnen bij de toenemende populariteit van het meer en het Chateau Lake Louise.

In 1924 woedde er wederom een brand in Chateau Lake Louise, waarbij een groot deel van de bouw van architect Rattenbury werd vernietigd. Daarbij werd de vleugel van W.S. Painter gered doordat het personeel in staat was geweest een vuurscherm te creeren.

Door de enorme schade en de enorme behoefte aan capaciteit, werd in 1925 een laatste team van architecten, Barott en Blackader, ingehuurd om de toekomst van het hotel te heroverwegen. De nieuwe bakstenen opbouw had negen verdiepingen en bevatte 400 hotelkamers, waarvan de meeste uitzicht hadden op het meer.

Barott en Blackader volgden de Italiaanse bouwstijl van W.S. Schilder, met dakkapellen onder de daklijn en overdekte arcades aan de kant van het meer. Barott en Blackader wilden de nadruk leggen op de ​​kasteelstijl, waardoor het hotel in zijn huidige vorm is gekomen. De kasteellook zorgde ervoor dat het hotel zijn huidige naam kreeg: Chateau Lake Louise. Tijdens de jaren twintig en dertig zijn er naast de Lake Agnes Tea House die al in 1905 werd gebouwd, diverse andere voorzieningen zoals theehuizen en rusthutten in het omliggende gebied gebouwd voor wandelaars en bezoekers.

Decennialang volstond de luxe en architectuur om de immer groeiende toestroom van toeristen te bedienen. Van 1983 tot 1986 werd een bedrag van 65 miljoen dollar uitgegeven aan upgrades, waaronder de toevoeging van de Glacier Wing met 125 kamers. In 2004 werd de zeven verdiepingen tellende Mount Temple Wing toegevoegd langs Lake Louise Drive met meer hotelkamers, eetfaciliteiten en conferentie- en vergaderzalen. Verschillende eetzalen en vergaderzalen in het hotel zijn vernoemd naar enkele van de lokale bergen en wandelpaden in de omgeving van Chateau Lake Louise.

Toegankelijkheid tijdens vier seizoenen

Het Chateau Lake Louise heeft vanaf het eerste begin een grote bijdrage geleverd aan de toegankelijkheid van de Canadese Rockies voor het grote publiek. Naast de ontwikkeling van het enorme majestueuze hotel is er meer dan 160 kilometer aan paden aangelegd, zijn er twee theehuizen gebouwd en is de Abbot Pass Hut gebouwd die tegenwoordig een historische site is).

Chateau Lake Louise was tot de jaren tachtig alleen tijdens het zomerseizoen geopend, maar sindsdien is het hotel alle seizoenen open, aangezien je ook prachtig kunt skiën bij Lake Louise. En wat is er romantischer dan een verblijf bij Lake Louise in de winter?

Lake Louise Ice Magic Festival winter

Reputatie en gasten

Chateau Lake Louise heeft in de loop der jaren een aanzienlijke klantenkring opgebouwd, waaronder vele beroemdheden die natuurlijkwilden verblijven in de schitterende omgeving van Lake Louise. Jean Mollison was een lokale beroemdheid die het chalet in de vroege jaren beheerde en bijdroeg aan het succes.

De jaren 1920 en 1930 waren fundamenteel voor de ontwikkeling van het hotel. Het kasteel kreeg in deze periode de bijnaam “Hollywood-Noord”, waardoor het hotel meermaals is gebruikt als filmset en veel sterren aantrok. Beroemde namen zijn onder meer Ernst Lubitsch, Alfred Hitchcock, Marilyn Monroe, Henry Ford, Mary Astor en Teddy Roosevelt. Ook de bezoeken van koningin Elizabeth II en prins Philip en koningin Noor van Jordanië zijn niet de eerste de beste.

Verblijven in Chateau Lake Louise

Als je wilt verblijven in Chateau Lake Louise, is het belangrijk in te calculeren dat je dit ruimschoots van de  tevoren moet reserveren en dat de tarieven aanzienlijk zijn. Prijzen per nacht kunnen variëren van rond de 300 euro voor een bijzonder eenvoudige kamer zonder uitzicht op het meer tot wel 2000 euro voor de meest luxueuze suites met uitzicht op Lake Louise. Bekijk een promovideo van het hotel.

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van Alberta

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies