De Chilkoot Trail is een 53 kilometer lang parcours, dwars door de Coast Mountains die de kust van Dyea, Alaska, verbinden met Bennett in British Columbia, Canada.
De Chillkoot Trail was de belangrijkste toegangsroute van de kust naar de goudvelden van de Yukon tijdens de late jaren 90 van de negentiende eeuw. De route raakte in vergetelheid toen vanaf 1899 een spoorwegroute werd aangelegd over de parallel gelegen White Pass.
Het duurde tot 1978 dat de Chilkoot Trail en het plaatsje Dyea werden aangewezen als een Amerikaans National Historic Landmark. In 1987 werd het parcours ook een National Historic Site van Canada.
In 1998, op de honderdste verjaardag van de goudkoorts, werd de Chilkoot Trail National Historic Site in BC samengevoegd met het Amerikaanse park tot het Klondike Gold Rush International Historical Park.
Geschiedenis Chilkoot Trail
De Tlingit indianen gebruikten het traject al duizenden jaren als handelsroute met het binnenland. De komst van de Amerikaanse kolonisten en de Hudson’s Bay Company verzwakte het traditionele Tlingit handelssysteem, waardoor de Chilkoot Trail als handelroute zijn beste tijd had gehad en meer werd gebruikt door ontdekkingsreizigers en goudzoekers.
Chilkoot Trail tijdens Klondike tijdperk
Onder invloed van de Klondike Gold Rush tussen 1896-1899 leefde de Chilkoot Trail enorm op en vormde het een voorname verkeersader naar het binnenland, naar de goudvelden van de Klondike. De goudkoorts heerste vooral in de regio rond Dawson City in Yukon. De Chilkoot Trail was de meest directe en minst dure route om daar te komen.
De meeste goudzoekers kwamen aan in Skagway, Alaska, van waar zij met een kleinere boot naar het nabijgelegen Dyea werden gebracht. Daar was de Chilkoot Trail trailhead en begon de barre tocht naar de goudvelden.
De andere primaire route begon in Skagway: het was de rivaliserende White Pass route. Dit traject was iets langer, maar minder steil. Om zo snel mogelijk bij de goudvelden te kunnen zijn, kozen de meeste gelukszoekers voor de risicovollere tocht over de Chilkoot Trail.
Golden Stairs
Heden ten dage is de Chilkoot Trail een populaire wandelroute. Wandelaars van over de hele wereld komen naar Alaska om de route geheel of deels te wandelen. Natuurlijk wil iedereen de fenomenaal mooie, maar ook zware Golden Stairs wandelen. Het deel van de route dat zo mooi in beeld komt bij de Trilogie Yukon Gold.
Om de enorme belangstelling voor de wandelroute te kunnen reguleren is het noodzakelijk een betaalde vergunning aan te vragen bij de National Park Service en Parks Canada.
In ruil voor deze vergoeding onderhouden de Verenigde Staten en Canada full-time het traject en zijn er verspreid over de route ranger stations, waar illustraties en prachtige informatie te vinden is. Ook zijn er veel historische plaatsen gemarkeerd.
Het “officiële” hiking seizoen (wanneer de Rangers en hun personeel aanwezig zijn, is afhankelijk van de weersomstandigheden. Wanneer het zomerseizoen vroeg invalt kan dat al in mei zijn, wanneer het laat valt pas in juni. De piek loopt meestal van juni tot augustus. NBuiten deze periode is er gevaar voor lawines en kunnen ernstige vertragingen optreden door tegenvallende weersomstandigheden.
Route en bezienswaardigheden
Langs de Chilkoot Trail is een aantal natuurlijke en historische bezienswaardigheden te bewonderen. Deze highlights zijn genummerd en op een kaart die bij het visitor center verkrijgbaar is. Op die manier kunnen wandelaars van zuid naar noord langs dezelfde route lopen als de goudzoekers destijds.
Wanneer je het gehele traject wilt lopen, vergt dat drie tot vijf dagen, waarbij je verblijft op vastgestelde campgrounds onderweg. Het pad is grofweg onderverdeeld in drie klimaatzones:
- kust en gematigd regenwoud
- hooggebergte (boven de boomgrens)
- boreale bossen
De kustzone
De route begint bij Dyea, een spookstadje op 15 minuten van Skagway. Vanaf de aanvang van de route slingert de route zich door het gematigde regenwoud langs de rivier Taiya, waarbij je over relatief vlak terrein loopt zonder obstakels. Het eerste kampement is Finnegan’s Point.
De volgende dag vervolg je de route en de lucht is opmerkelijk koeler door de koude luchtstroom die hier naar beneden komt vanaf de ijzige vlaktes in het hooggebergte. In deze regio zijn talloze verraderlijke luchtstromingen die zeer onvoorspelbaar weer opleveren. Het ene moment kan het sneeuwen, het andere moment wordt warme lucht vanaf de zee de bergen in gestuwd.
De volgende mogelijkheid om te overnachten is Canyon City. Met name de wandelaars die liever een rustig wandeltempo aanhouden, maken gebruik van deze campground. Hier vind je ook vele artefacten die dateren uit de periode van de goudkoorts.
In de buurt van de camping vind je ook de Canyon City Ruins. Canyon City had destijds het uiterlijk van een vluchtelingenkamp, maar tegenwoordig vind je er nog wat ruïnes van funderingen. Je kan deze resten bereiken door met de voetgangersbrug de rivier Taiya over te steken.
Na Canyon City ruïnes wijkt het pad van de rivier af en verdwijnt in een kleine canyon, waarna het pad weer omhoog klimt door de subalpiene bossen. Voor de goudzoekers was dit deel van het parcours één van de moeilijkste. Tijdens de winter was het echter aanzienlijk makkelijker, omdat men dan gebruik kon maken van de bevroren rivier. Tijdens de zomer was dit stuk een slecht begaanbaar deel dat vooral modderig was met veel keien en steile stijgingen en dalingen.
De volgende mijlpaal is Pleasant Camp, waar het pad en de rivier weer bij elkaar komen. Hier is het pad relatief vlak en meandert door de bossen.
Sheep Camp is de laatste camping aan de Amerikaanse kant van de route en de laatste stop voordat de tocht omhoog gaat over de Chilkoot Pass.
Op korte afstand na het ranger station is een klein museum met gold rush-artefacten. Na een kort bezoek wandel je verder naar de zich steeds verder vernauwende Taiya vallei en loopt het traject steeds verder omhoog.
De hoge alpiene zone
Met de Golden Stairs in de verte vervolgt de weg zich steeds verder naar boven. De Golden Stairs die naar de Chilkoot Pass leidt zijn voor veel wandelaars het hoogtepunt van de wandeltocht. De Scales aan de voet van de Golden Stairs waren een weegstation waar alle goederen opnieuw werden gewogen voordat deze werden vervoerd over de berghelling. In veel gevallen transporteerden inheemse bewoners de goederen tegen een niet malse vergoeding. De Scales bestond destijds uit een tentenkamp, zes restaurants, twee hotels, een saloon en vele administratiekantoren die de goederentransporten administreerden.
Na The Scales is het dan eindelijk de beurt aan de Golden Stairs naar de Chilkoot Pass. Deze legendarische tocht naar boven verwierf zijn naam van de vele treden die zorgvuldig door goudzoekers waren uitgehakt in de sneeuw en het ijs.
Stone Crib is de volgende stop langs de Chilkoot Trail en ligt ongeveer 800 meter na de Chilkoot Pass.
Boreale bossen zone
Het pad blijft maar stijgen en ongeveer op de boomgrens merk je dat het klimaat verandert. Op dit Canadese deel van de Chilkoot Trail beland je in de regenschaduw van de Coast Mountains. Hier is het veel droger en vind je veel dennenbossen.
De route loopt verder en met een zachte daling bereik je het turquoise gekleurde Lake Lindeman met de gelijknamige campground. Daarna klimt het pad steil en loopt door naar de Bare Loon Lake camping.
Het parcours splitst zich hier moet je het spoor van White Pass & Yukon spoorlijn volgen. Je bereikt Bennett, dat bestaat uit een kleine camping, een White Pass en Yukon Route opslagdepot, meerdere huizen van de lokale bewoners en het enige gebouw uit de goldrushtijd dat nog overeind staat langs de route, de gerenoveerde St. Andrew’s Presbyterian Church.
Bennett Lake is tevens het eindpunt van de Chilkoot Trail. Die ‘slechts’ 53 kilometer beslaat van de enorme afstand die men destijds moest afleggen naar de goudvelden in de Klondike. Alleen het traject van de Chilkoot Trail heeft al vele levens geëist, om nog maar niet te spreken van de paar honderd kilometer die men dan nog verder moest reizen naar de omgeving van Dawson City. Bekijk deze video voor een indruk van de geweldige omgeving waar je doorheen wandelt.
Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van British Columbia
0 Reacties