Clayoquot Sound, Vancouver Island: UNESCO Biosphere Reserve

Clayoquot Sound Tofino Vancouver Island

Clayoquot Sound is een baai aan de westkust van Vancouver Island in de regio Tofino. Het gebied rond de baai omvat uitgestrekte gematigde regenwouden aan de kust, rivieren, meren en stranden. Ook beslaat het gebied een deel van het Pacific Rim National Park Reserve en een deel van het Strathcona Provincial Park.

De totale grootte van het gebied Clayoquot Sound, dus inclusief land en water, is 350.000 hectare. Clayoquot is een beschermd gebied en staat sinds het jaar 2000 op de lijst van UNESCO als Biosphere Reserve. De regio bevat het grootste gebied van intact (niet-ontbost) gematigd regenwoud op Vancouver Island.

Geschiedenis van Clayoquot Sound

Het gebied wordt al duizenden jaren bewoond door de First Nations. De oudste gedateerde locatie in het gebied van de Nuu-cha-nulth-stam is 4.200 jaar oud. Wetenschappers gaan er vanuit dat de geschiedenis van de bewoners nog veel verder teruggaat, zelfs tot 9.000 jaar geleden. Maar door de zeespiegelstijging na de laatste ijstijd, zou daarvoor onderzoek onder water moeten worden gedaan.

In de late 18e eeuw werd Clayoquot Sound in kaart gebracht door verschillende Europese en Amerikaanse kolonisten. Zij verdienden de kost vooral met de handel van pelzen. Rond 1800 werden de talloze baaitjes en de complexe kustlijn van de baai nauwkeurig onderzocht en in kaart gebracht.

Houtkapindustrie in de regio

De rijkdom aan natuurlijke bronnen van het gebied werd al snel ontdekt en al snel trokken vele Europese kolonisten naar de regio tot groot ongenoegen van de lokale bevolking, die steeds verder onderdrukt werd. Al snel werd het gebied in hoog tempo ontbost en de houtkapindustrie groeide enorm.

De groei van de houtkapindustrie resulteerde niet alleen in economische voorspoed, want de oorspronkelijke bewoners hebben altijd geprotesteerd. Sinds de hoogtijdagen in de jaren 80 en 90 hebben de First Nations in de regio steeds meer voet aan de grond gekregen bij de overheid. De recente federale investering van 100 miljoen dollar voor een conservatieprogramma getuigt ervan dat ook de overheid inziet dat houtkap niet de toekomst is voor de regio. En veel interessantere aantrekkingskracht kan ecotoerisme voor de regio betekenen.

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van Vancouver Island

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies