coronavirus Canada reizen

De plotselinge en vooral heftige opkomst van het coronavirus heeft voor veel teleurstelling gezorgd. Veel Nederlanders – en eigenlijk mensen van over de hele wereld – hebben hun reis naar Canada in 2020 moeten annuleren.

De grenzen zijn gesloten, maatschappijen vliegen niet of nauwelijks en de vraag is natuurlijk óf je überhaupt wel wilt reizen via luchthavens die natuurlijk grote haarden zijn van bacteriën en virussen. Kortom, het is dikke ellende in reisland.

Niet alleen reizigers

Niet alleen mensen die voornemens waren om een reis naar Canada te maken zijn de pineut. In Canada staan eindeloos veel lokale ondernemers met open armen om toeristen te ontvangen en te laten genieten van de prachtige natuur. Deze ondernemers zien in ieder geval een groot deel van hun jaaromzet voor hun neus verdampen.

Het is nu afwachten hoe lang de hele  ‘lockdown’ gaat duren. Vooralsnog zit er een stijgende curve in het aantal besmettingen en doden ten gevolge van het coronavirus. Reizen naar Canada zit er dus voorlopig nog niet in.

Later in het seizoen naar Canada?

Zeker voor de mensen die hun reis later in het seizoen hebben geboekt, is er nog een sprankje hoop. Wanneer de grenzen later dit seizoen weer opengaan, is er toch nog een sprankje hoop op een lekkere Canada-vakantie.

Mijn eigen reizen naar Canada in 2020

Zelf had ik dit jaar twee Canada-reizen op de planning staan: in juni naar Vancouver en in september naar Yukon. Ik heb besloten ze beiden af te blazen. Juni is natuurlijk sowieso geen optie, want de kans is te groot dat ik dan alsnog moet annuleren.

Over het annuleren van mijn trip in september valt natuurlijk te discussiëren. In die periode kan er met betrekking tot het coronavirus veel veranderen: alles kan tegen die tijd alweer up en running zijn. Anderzijds heb ik van diverse mensen uit de reisbranche gehoord dat veel bedrijven in september niet meer gaan opstarten voor die laatste paar weekjes van het seizoen.

Ze besluiten dus om het hele seizoen maar gesloten te blijven. En dat is mijn drijfweer om te annuleren: je wilt niet geconfronteerd worden met het feit dat je naar Canada reist en daar geen leuke excursies kunt doen of flightseeing tours kunt maken, laat staan dat er nog steeds een reisverbod van kracht kan zijn.

Positieve kanten van het coronavirus

Hoewel het voor reizigers, reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen en veel kleine lokale ondernemers in Canada allemaal kommer en kwel is, heeft deze hele coronacrisis ook positieve kanten.

De natuur kan zich herstellen

Jaarlijks wordt Canada door miljoenen bezoekers bezocht. Doordat deze massa’s toeristen nu wegblijven, kan de natuur zich herstellen. Geen zwerfvuil en toeristen die de wandelpaden bevolken, zullen er voor zorgen dat de natuur volop haar gang kan gaan.

Wildlife kan ongestoord haar gang gaan

Wilde dieren, zoals beren, elanden en herten kunnen zich ongestoord voortplanten en hun kroost grootbrengen. De kans dat ze worden aangereden is aanzienlijk kleiner door de afgenomen verkeersstroom. Dit is met name voor de bizons in Banff National Park van groot belang. De kudde doet het al bijzonder goed, dus dit zal de bizonkudde een extra boost geven.

Meer voorpret: 2021 wordt een klapper

Hoewel het annuleren van de meeste reizen naar Canada dit jaar teleurstelling met zich meebrengt, betekent dit wel dat je iets hebt om naar uit te kijken. In 2021 kun je je reis naar Canada alsnog maken. De spanning wordt alleen maar groter en je hebt aanzienlijk langer de tijd om te genieten van de voorpret.

Ikzelf heb maar meteen de moeite genomen om een aantal reisgidsen en wegenkaarten aan te schaffen en alle ins en outs te bestuderen. Op die manier kan ik me nog beter voorbereiden en meer uit mijn reizen naar Canada in 2021 halen en bezoekers van de website adviseren. En wat is er heerlijker om boven een wegenkaart of reisgids van Canada lekker weg te dromen….

2021 zal trouwens een druk reisjaar voor me worden, want als ik de trend van twee keer per jaar naar Canada wil handhaven, dan zal ik in 2021 mijn reizen van 2020 moeten inhalen. Helemaaaal niet erg!!