COVID-19: Reizen van en naar Canada, het laatste coronanieuws

Covid-19 Reizen Naar Canada corona nieuws

Op deze pagina houd ik je zoveel mogelijk up-to-date over de ontwikkelingen omtrent COVID-19 met betrekking tot reizen naar Canada. Zoals we weten zijn de lockdowns en noodsituaties reeds voorbij. Wel is het belangrijk goed op de hoogte te zijn van de meest recente regelgeving, vóórdat je een reis naar Canada boekt.

UPDATE: 7 september: grenzen Canada weer open voor buitenlandse reizigers

Het leek er nooit van te komen en toezegging na toezegging werd gecanceld, maar gelukkig heeft de openstelling van de Canadese grenzen eindelijk doorgang gevonden. Vanaf 7 september 2021 is elke volledig gevaccineerde reiziger weer welkom in Canada. Nadat de grens 535 dagen gesloten is geweest voor buitenlandse reizigers, hebben de eerste Nederlandse toeristen inmiddels alweer voet aan de grond gezet in Canada.

Wanneer je Canada bezoekt, houd dan rekening met de volgende regels die van toepassing zijn:

 • volledig gevaccineerd, laatste dosis min. 14 dagen voor vertrek
 • negatieve PCR-test max. 72 uur voor vertrek
 • ArriveCan app met daarin vermeld alle informatie die nodig is voor binnenkomst, reisinfo, quarantaineplan.
 • geen symptomen
 • op het vliegveld worden willekeurige testen uitgevoerd.
 • toelaatbaar zijn op grond van de Immigration and Refugee Protection Act

UPDATE 19 juli 2021: Canada open voor toeristen vanaf 7 september 2021, maar alleen voor volledig COVID-19 gevaccineerde reizigers

Trudeau heeft afgelopen weekend reeds laten doorschemeren dat volledig gevaccineerde toeristen binnenkort Canada weer kunnen bezoeken. Overheidsfunctionarissen hebben vandaag een langverwachte update gegeven met betrekking tot de heropening van de Canadese grenzen voor toerisme.

Al sinds maart 2020 zijn de strikte maatregelen van toepssing, maar nu lijken signalen vanuit Ottawa te laten doorschemeren dat er nu echt een einde komt aan de strenge regels.

Premier Trudeau merkte eerder op dat volledig gevaccineerde reizigers vanuit de VS wellicht vanaf medio augustus weer welkom zouden zijn. Een logische volgende stap was om reizigers vanuit alle andere landen te verwelkomen. Die kogel is nu ook door de kerk: vanaf 7 september zijn alleen volledig gevaccineerde reizigers vanuit de hele wereld weer welkom. Uiteraard mogen deze reizigers niet uit een verhoogdrisicogebied afkomstig zijn.

Ben je echter van plan om de “jab” niet te nemen, dan blijven de Canadese grenzen waarschijnlijk voor je gesloten.

UPDATE 10 juni 2021: Canada versoepelt de reisbeperkingen. Dit is wat je moet weten

Gevaccineerde reizigers kunnen binnenkort de 14-daagse quarantaine-eis overslaan. Na meer dan een jaar reisbeperkingen die vrijwel alle reizigers flink hebben getroffen, is de federale overheid eindelijk begonnen met het versoepelen van de regels.

Ottawa is begonnen met fase 1 van een meerfasenaanpak om de reisbeperkingen op te heffen. De regering waarschuwt echter dat het proces geleidelijk zal verlopen – gebaseerd op wetenschappelijke gegevens en niet op smeekbeden van mensen om de grenzen te heropenen.

Onderstaand lees je welke veranderingen er binnenkort plaatsvinden en wat je kunt verwachten naarmate meer Canadezen zijn gevaccineerd.

Fase 1: Gevaccineerde reizigers kunnen quarantaine overslaan

Sinds het begin van de pandemie heeft Canada zijn grenzen gesloten gehouden voor het meeste niet-essentiële verkeer en een quarantaine van 14 dagen vereist voor reizigers die wel mochten binnenkomen.

De regering verhoogde eind februari de lat en eiste dat reizigers bij aankomst een COVID-19-test moesten afleggen en dat vliegtuigpassagiers een deel van hun quarantaine in een aangewezen hotel moesten doorbrengen totdat ze de testresultaten hadden ontvangen.

Ottawa kondigde woensdag echter aan dat alle volledig gevaccineerde reizigers die momenteel Canada mogen binnenkomen, binnenkort de 14-daagse quarantaine-eis kunnen overslaan, inclusief het verplichte hotelverblijf. In plaats daarvan moeten ze het bewijs van een negatieve COVID-19-test vóór vertrek laten zien, bij aankomst nog een test doen en zichzelf isoleren totdat die test negatief is.

De regering heeft nog geen datum vastgesteld voor de regelwijziging, maar zegt dat ze hoopt deze begin juli te implementeren. “Deze veranderingen zullen alleen worden doorgevoerd als het aantal COVID-19-gevallen blijft dalen en als de vaccinatiecampagne goed blijft verlopen”, zei minister van Intergouvernementele Zaken Dominic LeBlanc op een persconferentie afgelopen woensdag.

De op handen zijnde regelwijziging is welkom nieuws voor veel gevaccineerde reizigers, maar helaas niet voor degenen die voor die tijd nog naar Canada zullen vliegen. Zij zullen zich nog aan de huidige regelgeving moeten conformeren.

Op woensdag 9 juni 2021 zei minister van Volksgezondheid Patty Hajdu dat verschillende ministeries nog steeds de laatste hand leggen aan de plannen voor de wijziging van de regels om ervoor te zorgen dat ze in juli “operationeel klaar” zijn.

Vaccinatiepaspoort, ook voor kinderen?

Vanaf het moment dat de nieuwe regels ingaan, mogen alleen reizigers die volledig zijn gevaccineerd het land binnen en de quarantaine van 14 dagen omzeilen. Ottawa zegt ook dat het werkt aan een vaccinatiepaspoort voor reizigers, maar dat dit nog is te realiseren tegen de tijd dat de regels veranderen. Canadese grensbeambten zullen de de status van de arriverende reizigers bepalen op basis van hun documentatie.

Hajdu kon nog niet zeggen of niet-gevaccineerde kinderen de hotelvereiste mogen overslaan als ze reizen met volledig gevaccineerde ouders. Health Canada heeft tot nu toe alleen het COVID-19-vaccin goedgekeurd voor personen van 12 jaar en ouder. “We zullen families die samen reizen, niet scheiden”, zei Hajdu woensdag op Power & Politics. Maar ze gaf geen verdere details en zei dat deze nog verder moeten worden uitgewerkt.

Wat kunnen we verwachten?

Parliament Hill geeft aan dat er geen vaste tijdlijn zal zijn met een uitrol van versoepelingen. “De huidige statistieken zijn minder datumgericht en meer gericht op ziekteactiviteit”, zei Hajdu. Het aantal gevallen, ziekenhuisopnames en vaccinatiegraad zullen allemaal een rol spelen bij de uitrol van de volgende stappen.

Het volgende vaccinatiedoel is om 75 procent van alle in aanmerking komende Canadezen volledig te laten inenten, zei Dr. Theresa Tam, Chief Public Health Officer van Canada. Momenteel heeft slechts zeven procent van de Canadezen van 18 jaar en ouder twee doses van de COVID-vaccinatie gekregen.

Hoe zit het met de grens tussen Canada en de VS?

De zeer langzame aanpak van Canada om reisbeperkingen zorgt voor verstoorde relaties met sommige Amerikaanse politici, die de grens zo spoedig mogelijk weer willen openen.

Onlangs is er in de VS gespeculeerd met het plan om de grens eenzijdig te openen voor niet-essentiele reizigers die naar de VS willen reizen. De Amerikaanse regering heeft de geruchten echter ontkend.

Hoe dan ook, de eerste enthousiaste reizigers zullen binnenkort meer informatie krijgen. Premier Justin Trudeau en de Amerikaanse president Joe Biden zullen de kwestie bespreken op de G7-top in het VK.

UPDATE 22 oktober COVID-19/corona test op Calgary Airport YYZ

Calgary, Alberta (22 oktober 2020) – De Calgary Airport Authority heeft de primeur van Canada en is daarmee de eerste luchthaven van Canada die met een pilot opengaat voor internationaal reizigersverkeer tijdens de coronacrisis.

Geen quarantaineplicht meer

De reizigers die vanuit internationale bestemmingen bij YYC aankomen, zullen echter wel worden onderworpen aan een door de overheid goedgekeurde test. Hiermee wordt voorkomen dat arriverende reizigers eerst worden geconfronteerd met een 14-daagse zelfquarantaineplicht. “Deze innovatieve tests zijn de redding die onze luchthaven- en luchtvaartpartners nodig hebben om het vertrouwen te herwinnen in vliegreizen”, aldus Bob Sartor, President & CEO van The Calgary Airport Authority.

COVID-19/corona test op luchthaven Calgary

Het bestuur van de luchthaven in Calgary gelooft dat dit een eerste stap is om het veilige en gezond herstel van vliegreizen te ondersteunen en zo de economie weer te stimuleren. De bijgewerkte passagiersprognose voor 2020 schat dat de luchthaven van Calgary 5,8 miljoen gasten zal verwelkomen, een daling ten opzichte van een eerdere schatting van 6,4 miljoen die eerder dit jaar werd uitgegeven.

“De aankondiging van vandaag geeft hoop op een betere toekomst. Er is een nieuw reistijdperk aangebroken en wij allemaal hier bij The Calgary Airport Authority kijken ernaar uit om de weg voorwaarts te helpen effenen”, aldus Sartor.

De tests van het programma, waarmee ACI World Airport Health Accreditation is verkregen, zorgt ervoor dat reizigers vanaf het moment dat ze YYC binnenlopen, door de beveiliging gaan en aan boord van hun vliegtuig gaan, erop kunnen vertrouwen dat alles in het werk is gesteld om een veilige reis te kunnen maken.

Disclaimer: Het persbericht bevat bepaalde toekomstgerichte uitspraken over de huidige verwachtingen, schattingen en projecties op de toekomst, gebaseerd op bepaalde aannames die door door de overheden en het bestuur van de luchthaven zijn gedaan. Hoewel de Autoriteit van mening is dat de verwachtingen redelijk zijn, kan er geen garantie worden gegeven dat dergelijke verwachtingen correct zijn. Lezers worden gewaarschuwd niet volledig te vertrouwen op toekomstgerichte uitspraken, aangezien de werkelijke resultaten wezenlijk kunnen verschillen van de expliciete of impliciete resultaten. Bron

COVID-19: regels laatst aangepast 28-08-2020

28 augustus 2020

Canada verlengt het internationale reisverbod tot tenminste 30 september: Canada heeft het noodbevel dat de toegang van de meeste buitenlanders verbiedt verlengd tot tenminste 30 september (Bron: Minister van Openbare Veiligheid Bill Blair). De verlenging van het noodbevel zet dezelfde beperkingen en vrijstellingen voort als de afgelopen maanden. Let op: dit verbod geldt voor alle landen behalve de Verenigde Staten, waar een afzonderlijk reisverbod geldt tot ten minste 21 september.

De grenssluiting tussen Canada en de VS is verlengd tot 21 september: de grens tussen Canada en de VS blijft tot ten minste 21 september gesloten voor niet-essentiële reizen (Bron: minister van Openbare Veiligheid Bill Blair). Er is geen garantie dat de grens vanaf die datum opengaat; de onderhandelingen zijn gaande tussen de twee landen.

12-08-2020

De lokale overheden in Canada nemen maatregelen om de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk in te dammen. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen. Hierdoor kunnen beperkingen ontstaan voor het in- en uitreizen van bezoekers van Canada en hoe je eenmaal in Canada, daar rondreist.

In heel Canada wordt op dit moment het inreizen beperkt voor alle internationale reizigers. Alleen Canadese staatsburgers of permanente inwoners van Canada mogen gebruik maken van het internationale vliegverkeer. Ook zijn diplomaten, de aircrew en directe familieleden van Canadese staatsburgers en permanente inwoners een uitzondering op de regels.

De laatste ontwikkelingen in het land: volg de aanwijzingen op de website van de lokale overheid en volg het nieuws.

Reizen van Nederland naar Canada tijdens COVID-19 pandemie

Om de verspreiding van COVID-19 te beperken, moeten reizigers die Canada binnenkomen de regels naleven die zijn uiteengezet in de noodbevelen onder de Quarantainewet. Niemand mag reizen als hij ziek is. Beperkingen van commerciële luchtvaartmaatschappijen kunnen er ook voor zorgen dat je wordt geweigerd op een vlucht. Canadezen, personen met een status onder de Indian Act en permanente inwoners met COVID-19-symptomen mogen echter altijd terugkeren naar Canada.

Als je Canada binnenkomt, krijg je de volgende vragen:

 • Heb je last van hoest, koorts of ademhalingsproblemen?

Ben je ervan op de hoogte dat je:

 • 14 dagen in quarantaine moet? Ook als je geen last hebt van symptomen?
 • een geschikte plaats moet hebben om jezelf te isoleren of in quarantaine te plaatsen, waar je beschikt over basisbenodigdheden, zoals water, voedsel, medicatie en warmte.
 • je hebt geen contact mag hebben met mensen die 65 jaar of ouder zijn, mensen met een onderliggende medische aandoening, of mensen met een aangetast immuunsysteem?
 • de gegeven instructies moet overnemen op grond van het noodbevel en indien je deze niet naleeft dat je sancties opgelegd krijgt?

Reizigers die Canada binnenkomen moeten hun contactgegevens verstrekken via:

 • de ArriveCAN mobiele app of
 • een toegankelijk online formulier of
 • een papieren formulier
 • screening door een grensambtenaar’

Nadat je de quarantaineperiode hebt ‘uitgezeten’, ben je vrij om te reizen. Helaas geldt dit op dit moment maar tot op zekere hoogte, want elke provincie heeft hierin zijn eigen policy. Ook in de grotere steden kan weer een afwijkende regelgeving zijn. Verstandig is om geen drukke plekken op te zoeken. Het is dus zeker niet leuk om bijvoorbeeld Banff en Jasper National Park in de Rockies op te zoeken en de toeristische highlights van Vancouver Island te bezoeken.

Vanuit Canada naar Nederland

Als je vanuit Canada terugreist naar Nederland hoef je NIET in thuisquarantaine te gaan. Er is geen verhoogd risico op toename van COVID-19 besmettingen vanuit Canada voor Nederland.

De plotselinge en vooral heftige opkomst van het COVID-19 virus heeft voor veel teleurstelling gezorgd. Veel Nederlanders – en eigenlijk mensen van over de hele wereld – hebben hun reis naar Canada in 2020 moeten annuleren, waaronder ikzelf twee keer zelfs!

De grenzen zijn gesloten, maatschappijen vliegen niet of nauwelijks en de vraag is natuurlijk óf je überhaupt wel wilt reizen via luchthavens die natuurlijk grote haarden zijn van bacteriën en virussen. Kortom, het is dikke ellende in reisland.

Niet alleen reizigers

Niet alleen mensen die voornemens waren om een reis naar Canada te maken zijn de pineut. In Canada staan eindeloos veel lokale ondernemers met open armen om toeristen te ontvangen en te laten genieten van de prachtige natuur. Deze ondernemers zien in ieder geval een groot deel van hun jaaromzet voor hun neus verdampen.

Het is nu afwachten hoe lang de hele ‘lockdown’ gaat duren. Vooralsnog zit er een stijgende curve in het aantal besmettingen en doden ten gevolge van het coronavirus. Reizen naar Canada zit er dus voorlopig nog niet in.

Later in het seizoen naar Canada?

Zeker voor de mensen die hun reis later in het seizoen hebben geboekt, is er nog een sprankje hoop. Wanneer de grenzen later dit seizoen weer opengaan, is er toch nog een sprankje hoop op een lekkere Canada-vakantie. Inmiddels hebben we gezien dat een fatsoenlijke reis naar Canada er dit jaar niet meer in zit.

Coronavirus (COVID-19) en mijn eigen reizen naar Canada in 2020

Zelf had ik dit jaar twee Canada-reizen op de planning staan: in juni naar Vancouver en in september naar Yukon. Ik heb besloten ze beiden af te blazen. Juni is natuurlijk sowieso geen optie, want de kans is te groot dat ik dan alsnog moet annuleren.

Over het annuleren van mijn trip in september valt natuurlijk te discussiëren. In die periode kan er met betrekking tot het coronavirus veel veranderen: alles kan tegen die tijd alweer up en running zijn. Anderzijds heb ik van diverse mensen uit de reisbranche gehoord dat veel bedrijven in september niet meer gaan opstarten voor die laatste paar weekjes van het seizoen.

Ze besluiten dus om het hele seizoen maar gesloten te blijven. En dat is mijn drijfweer om te annuleren: je wilt niet geconfronteerd worden met het feit dat je naar Canada reist en daar geen leuke excursies kunt doen of flightseeing tours kunt maken, laat staan dat er nog steeds een reisverbod van kracht kan zijn.

Positieve kanten van het COVID-19 virus

Hoewel het voor reizigers, reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen en veel kleine lokale ondernemers in Canada allemaal kommer en kwel is, heeft deze hele coronacrisis ook positieve kanten.

De natuur kan zich herstellen

Jaarlijks wordt Canada door miljoenen bezoekers bezocht. Doordat deze massa’s toeristen nu wegblijven, kan de natuur zich herstellen. Geen zwerfvuil en toeristen die de wandelpaden bevolken, zullen er voor zorgen dat de natuur volop haar gang kan gaan.

Wildlife kan ongestoord haar gang gaan

Wilde dieren, zoals beren, elanden en herten kunnen zich ongestoord voortplanten en hun kroost grootbrengen. De kans dat ze worden aangereden is aanzienlijk kleiner door de afgenomen verkeersstroom. Dit is met name voor de bizons in Banff National Park van groot belang. De kudde doet het al bijzonder goed, dus dit zal de bizonkudde een extra boost geven.

Meer voorpret: 2021 wordt een klapper

Hoewel het annuleren van de meeste reizen naar Canada dit jaar teleurstelling met zich meebrengt, betekent dit wel dat je iets hebt om naar uit te kijken. In 2021 kun je je reis naar Canada alsnog maken. De spanning wordt alleen maar groter en je hebt aanzienlijk langer de tijd om te genieten van de voorpret.

Ikzelf heb maar meteen de moeite genomen om een aantal reisgidsen en wegenkaarten aan te schaffen en alle ins en outs te bestuderen. Op die manier kan ik me nog beter voorbereiden en meer uit mijn reizen naar Canada in 2021 halen en bezoekers van de website adviseren. En wat is er heerlijker om boven een wegenkaart of reisgids van Canada lekker weg te dromen….

2021 zal trouwens een druk reisjaar voor me worden, want als ik de trend van twee keer per jaar naar Canada wil handhaven, dan zal ik in 2021 mijn reizen van 2020 moeten inhalen. Helemaaaal niet erg!!

Wij maken gebruik van cookies