COVID-19: Reizen van en naar Canada, het laatste corona nieuws

Covid-19 Reizen Naar Canada corona nieuws

Op deze pagina houd ik je zoveel mogelijk up-to-date over de ontwikkelingen omtrent COVID-19  met betrekking tot reizen naar Canada. Zoals we weten zijn de lockdowns en noodsituaties reeds voorbij. Wel is het belangrijk goed op de hoogte te zijn van de meest recente regelgeving, vóórdat je een reis naar Canada boekt.

COVID-19: regels laatst aangepast 28-08-2020

28 augustus 2020

Canada verlengt het internationale reisverbod tot tenminste 30 september: Canada heeft het noodbevel dat de toegang van de meeste buitenlanders verbiedt verlengd tot tenminste 30 september (Bron: Minister van Openbare Veiligheid Bill Blair). De verlenging van het noodbevel zet dezelfde beperkingen en vrijstellingen voort als de afgelopen maanden. Let op: dit verbod geldt voor alle landen behalve de Verenigde Staten, waar een afzonderlijk reisverbod geldt tot ten minste 21 september.

De grenssluiting tussen Canada en de VS is verlengd tot 21 september: de grens tussen Canada en de VS blijft tot ten minste 21 september gesloten voor niet-essentiële reizen (Bron: minister van Openbare Veiligheid Bill Blair). Er is geen garantie dat de grens vanaf die datum opengaat; de onderhandelingen zijn gaande tussen de twee landen.

12-08-2020

De lokale overheden in Canada nemen maatregelen om de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk in te dammen. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen. Hierdoor kunnen beperkingen ontstaan voor het in- en uitreizen van bezoekers van Canada en hoe je eenmaal in Canada, daar rondreist.

In heel Canada wordt op dit moment het inreizen beperkt voor alle internationale reizigers. Alleen Canadese staatsburgers of permanente inwoners van Canada mogen gebruik maken van het internationale vliegverkeer. Ook zijn diplomaten, de aircrew en directe familieleden van Canadese staatsburgers en permanente inwoners een uitzondering op de regels.

De laatste ontwikkelingen in het land: volg de aanwijzingen op de website van de lokale overheid en volg het nieuws.

Reizen van Nederland naar Canada

Om de verspreiding van COVID-19 te beperken, moeten reizigers die Canada binnenkomen de regels naleven die zijn uiteengezet in de noodbevelen onder de Quarantainewet. Niemand mag reizen als hij ziek is. Beperkingen van commerciële luchtvaartmaatschappijen kunnen er ook voor zorgen dat je wordt geweigerd op een vlucht. Canadezen, personen met een status onder de Indian Act en permanente inwoners met COVID-19-symptomen mogen echter altijd terugkeren naar Canada.

Als je Canada binnenkomt, krijg je de volgende vragen:

  • Heb je last van hoest, koorts of ademhalingsproblemen?

Ben je ervan op de hoogte dat je:

  • 14 dagen in quarantaine moet? Ook als je geen last hebt van symptomen?
  • een geschikte plaats moet hebben om jezelf te isoleren of in quarantaine te plaatsen, waar je beschikt over basisbenodigdheden, zoals water, voedsel, medicatie en warmte.
  • je hebt geen contact mag hebben met mensen die 65 jaar of ouder zijn, mensen met een onderliggende medische aandoening, of mensen met een aangetast immuunsysteem?
  • de gegeven instructies moet overnemen op grond van het noodbevel en indien je deze niet naleeft dat je sancties opgelegd krijgt?

Reizigers die Canada binnenkomen moeten hun contactgegevens verstrekken via:

  • de ArriveCAN mobiele app of
  • een toegankelijk online formulier of
  • een papieren formulier
  • screening door een grensambtenaar’

Nadat je de quarantaineperiode hebt ‘uitgezeten’, ben je vrij om te reizen. Helaas geldt dit op dit moment maar tot op zekere hoogte, want elke provincie heeft hierin zijn eigen policy. Ook in de grotere steden kan weer een afwijkende regelgeving zijn. Verstandig is om geen drukke plekken op te zoeken. Het is dus zeker niet leuk om bijvoorbeeld Banff en Jasper National Park in de Rockies op te zoeken en de toeristische highlights van Vancouver Island te bezoeken.

Vanuit Canada naar Nederland

Als je vanuit Canada terugreist naar Nederland hoef je NIET in thuisquarantaine te gaan. Er is geen verhoogd risico op toename van coronabesmettingen vanuit Canada voor Nederland.