Dawson City Filmcollectie toont geschiedenis van Dawson City

Dawson City Filmcollectie geschiedenis Yukon

De Dawson City filmcollectie, wanneer je de gemiddelde Nederlander vraagt of hij er ooit van gehoord heeft, is de kans aanzienlijk dat je “nee” te horen krijgt. De kenners zullen je vertellen dat ze weleens van Dawson City hebben gehoord en dat het een belangrijke plaats was tijdens de goudkoorts aan het eind van de negentiende eeuw. Verder zullen ze niet komen.

De Dawson City filmcollectie is echter historisch gezien een van de geweldigste vondsten van de afgelopen decennia in Canada, met name voor Yukon. In 1978 werden maar liefst 533 rollen met nitraatfilm ontdekt in een oud zwembad dat plaats moest maken voor een parkeerplaats. Het ongewone verhaal haalde de krantenkoppen over de hele wereld.

Het historische belang van de Dawson City Filmcollectie

De films dateren van tussen 1908 en 1922 werden vertoond in het Dawson Amateur Athletic Association, een atletiekcomplex en geïmproviseerd theater dat in 1902 opende. De filmrollen werden vervolgens opgeslagen in de kelder van de Carnegie Library van de stad. Daar belandden ze onder het stof tot 1929, toen de atletiekvereniging besloot de rollen te gebruiken als vulling om het zwembad in een ijsbaan te veranderen. Bijna 50 jaar zat de Dawson City Filmcollectie in de permafrost en tijdens een brand in 1930 hebben ze de hitte goed kunnen doorstaan.

In 2013 besloot regisseur Bill Morrison het beeldmateriaal te gebruiken voor zijn film Dawson City, Frozen Time, een documentaire waarin de goldrush naast de geschiedenis van de 35mm-film wordt gelegd.

Bij het onderzoek naar de beelden van de Dawson City Filmcollectie werden beelden gevonden uit 1919 waarbij in een rechtszaak bewijs werd geleverd van match fixing bij de Chicago Whitesox. Dit deel van het onderzoek naar de tapes zette de honkbalwereld in 2013-2014 in vuur en vlam.

Ook wordt uit het filmmateriaal duidelijk dat het zaad voor het huidige nieuws ruim een eeuw geleden reeds werd geplant, zoals rassenrellen in Missouri en een bomaanslag op Wall Street.

Al met al zijn de filmbanden van onschatbare waarde voor de lokale geschiedenis van Yukon en Dawson City.

Bekijk de trailer van Dawson City: Frozen Time.

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies