Dawson City, een plaats die voor de meesten tot de verbeelding spreekt. Hier was het centrum van de Gold Rush. En als je het plaatsje tegenwoordig bezoekt, lijkt er sinds 100 jaar nauwelijks iets veranderd, behalve dat er nu auto’s rijden. Het uiterlijk van het stadje zou zo uit een westernfilm kunnen komen.
Heb je je ooit afgevraagd hoe het is om op een filmset te leven? Begeef je dan in het straatbeeld van Dawson City in het Wilde Westen. De houten gebouwen, de stoffige straten en de ‘saloons’ zijn het decor van een schitterende belevenis.
Stukje geschiedenis van Dawson City
Dawson City was de Ground Zero van de goldrush, die plaatsvond in het laatste decennium van de negentiende eeuw. Gelegen aan de rivier de Yukon ligt het plaatsje in feite dichter bij Alaska dan bij de bewoonde wereld van Canada.
Destijds beproefden tienduizenden goudzoekers hun geluk en gingen op zoek naar goud in de directe omgeving van Dawson en Klondike. Het kleine gehuchtje veranderde in veel te korte tijd in een bruisende stad waar donken goudzoekers hun vertier zochten in snel opgebouwde nachtclubs en saloons.
Het was een vieze, ongeorganiseerde bende waar ziekte heerste en alleen de ‘lucky few’ die goud vonden, overbleven. De meesten waren na een barre reis naar het noorden weer genoodzaakt huiswaarts te keren als ze onvoldoende goud hadden gevonden om in het onderhoud te voorzien.
De structuren van het Dawson van toen zijn nog altijd overeind gebleven en zijn tegenwoordig een bijna surrealistische plaats waar ongeveer 1.300 inwoners dit schitterende culturele erfgoed in ere houden. Jaarlijks ontvangen zij vol trots toeristen van over de hele wereld. Deze bezoekers komen ofwel met een cruise naar Alaska helemaal naar het noorden, ofwel via de Klondike Highway, helemaal uit het zuiden, vanuit Skagway.
Highlights in Dawson City en omgeving
Bij een bezoek aan Dawson City is het zeker aan te raden een kaart van de omgeving op te pikken bij het Visitor Information Centre. Je kan je ook aanmelden bij Parks Canada voor een gegidste wandeltocht om meer te leren over de geschiedenis van de stad. Bezoek ook zeker de S.S. Keno, een stoomboot die vroeger dienst deed als bevoorradingsschip op de Yukon River.
De meeste van de gebouwen in Dawson hebben hier tientallen jaren gestaan, maar zijn nog steeds operationeel als hotels, bars, winkels of musea. Er is zelfs een voormalig bordeel genaamd Bombay Peggy’s, dat tegenwoordig is omgebouwd tot een prachtige herberg.
Ook een must-see is de 3rd Avenue Complex, waar de eeuwige strijd met de permafrost (de altijd bevroren ondergrond) goed te zien is. Aan de leunende spanten van het pand is te zien waarom de meeste huizen in het stadje geen kelder hebben.
Een bezoek aan Dawson City is pas compleet als je de Bonanza Creek hebt bezocht. Deze kreek ligt op slechts een klein stukje rijden van de stad over een kronkelende, stoffige weg. De Bonanza Creek was de plaats waar de vondst van een klein klompje goud ooit zorgde dat de regio Klondike/Dawson City binnen een jaar van enkele tientallen bewoners groeide tot een stad waar wel 30 duizend inwoners door elkaar heen krioelden.
Bij Free Claim #6 kan iedereen zijn geluk beproeven en leren de vaardigheid van ‘panning’ zich eigen te maken. Leer hoe de oude goudzoekers met een waspan goud zochten in de beken.
Ook een uitstapje naar de National Historic Site ‘Dredge No. 4’ is de moeite waard. Hier kun je in close-up deze monstermachine zien die van 1913 tot 1940 dienst deed voor goudzoekers. Deze machine heeft bepaalde mensen steenrijk gemaakt!
Nachtleven in Dawson
Tijdens de Goldrush was Dawson City natuurlijk een mannenbolwerk. De schaarse vrouwen die er waren werkten voornamelijk in de horeaca en de ‘ niet-eervolle dienstverlening’. Het nachtleven ging er wild aan toe. Hoewel het er tegenwoordig minder heftig aan toe gaat, is Dawson nog steeds een plaats waar je tot in de late uurtjes kunt doorgaan. De gezellige saloons en de nachtelijke shows laten je proeven aan hoe het vroeger is geweest.
De bekendste bar is het Downtown Hotel en de thuisbasis van de beruchte Sourtoe Cocktail, een shot die gegarneerd met een echte menselijke teen. Deze traditie is in het leven geroepen naar aanleiding van de vondst in 1973 van een geamputeerde teen uit de jaren 20 (door frostbite) in een pot met zout. Vanaf 1973 worden deze iconische cocktails geserveerd met een teen. Tegenwoordig worden geamputeerde tenen gedoneerd aan deze bar om deze traditie voort te kunnen zetten.
Hoe kom je in Dawson City?
Vanaf de stad Whitehorse is het ongeveer zes uur rijden over de Klondike Highway. Zo’n 25 kilometer voordat je in Dawson bent, is er een afslag naar de beroemde Dempster Highway die helemaal tot boven de Poolcirkel naar Inuvik gaat. Met het vliegtuig kan je met Air North vanaf Whitehorse naar Dawson City vliegen.
0 Reacties