Diavik Diamond Mine, Northwest Territories: Iceroads en diepe mijnen

Diavik Diamond Mine Northwest Territories Canada

De Diavik Diamond Mine ligt op 220 kilometer ten zuiden van de Poolcirkel in de Northwest Territories van Canada. Door de noordelijke ligging en de barre omgeving is de omgeving nauwelijks bewoonbaar. Bekijk de locatie op de kaart.

De afgelegen locatie moet dan ook wel heel speciaal zijn om op zo’n plek een mijn te gaan ontginnen. Wel, speciaal is het! Sinds de initiële exploitatie in 2001 heeft de Diavik Diamond Mine gestaag edelstenen opgeleverd. Elk jaar wordt er voor een waarde van zo’n 75 miljoen euro aan diamanten gewonnen die worden verkocht over de hele wereld.

Over Diavik Diamond Mine

Hoewel de opbrengst van deze afgelegen mijn verbijsterend hoog is, ligt de echte prestatie niet zo zeer in de exploitatie van de mijn, maar in het transport van de diamanten vanuit de mijn. Hoewel Diavik Airport op zo’n vijf kilometer afstand ligt van de mijn, is het gebied ertussen onbegaanbaar. Bovendien ligt de dichtstbijzijnde stad Yellowknife op zo’n 200 kilometer zuidelijker, maar daar is het nog steeds vijf maanden per jaar ver beneden nul.

Omdat er in het gebied veel natives wonen die leven van de natuur, delen zijn in de opbrengst van de mijn. Veel van de lokale Inuit zijn dan ook werkzaam in de Diavik Diamond Mine en zien er met de andere exploitanten nauw op toe dat de delvingswerkzaamheden zo mij mogelijk impact hebben op de natuur in de omgeving.

Aangezien de mijn enorme opbrengsten kent, is het de bedoeling dat deze tot ongeveer 2025 wordt uitgebaat en door de afspraken met de locals ziet de toekomst voor deze afgelegen community er zeer rooskleurig uit. Jaarlijks wordt er ongeveer 7 miljoen karaat (1.400 kg) aan diamanten gedolven.

Transport over iceroads

Om de waardevolle diamanten vanuit het arctische gebied naar het zuiden te kunnen transporteren, werd besloten om dit op een typisch Canadese manier te oen: via iceroads.  Alleen tijdens de lang barre winters zijn de iceroads de enige manier om goederen naar de luchthaven naar de mijn en diamanten naar Diavik Airport te transporteren.

Slechts de kleinste verandering in het weer kan al grote consequenties hebben voor het welzijn van de mijnwerkers, waarmee ze diep in de outback van Northwest Territories achterblijven met hun enorme buit diamanten.

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies