Diefenbunker, het ondergrondse Cold War Museum van Canada

Diefenbunker Cold War Museum Ottawa

De Diefenbunker is een ondergrondse atoombunker die op zo’n 30 kilometer ten westen ligt van Downtown Ottawa. De bunker ligt in een landbouwomgeving en werd gebouwd tussen 1959 en 1961 tijdens de Koude Oorlog om in geval van nood bescherming te kunnen bieden aan de zittende regering.

Als je aan Canada denkt, denken ze zelden aan nucleaire confrontaties, maar om noodsituaties het hoofd te kunnen beiden besloot de toenmalige premier Diefenbaker tot de bouw van een ondergrondse atoombunker, die de bijnaam Diefenbunker kreeg. De bunker was 33 jaar in gebruik, totdat men hem in 1998 ombouwde tot museum. Sindsdien is de bunker opengesteld voor publiek.

Eigenschappen en specificaties van de Diefenbunker

De bunker zou de grootste worden van een aantal bunkers in de regio Ottawa. Op de aanvankelijk geplande locatie bleek het grondwaterpeil roet in het eten te gooien, waarna werd besloten het project op de huidige plaats uit te voeren.

De gehele schuilplaats bestaat uit vier ondergrondse verdiepingen met meer dan 9.300 vierkante meter oppervlakte. Hiervoor werd 32.000 ton beton en 5.000 ton staal gebruikt. Daarmee was de plek bestand tegen een nucleaire explosie tot 5 megaton op 1,8 km afstand.

Met enorme gepantserde deuren werd de schuilkelder afgesloten van de buitenwereld en uitgebreide luchtfilters zorgden dat er geen gevaarlijke straling kon binnenkomen.  De toegang van het complex bestond uit de explosiebestendige deuren waarop vervolgens direct een haakse tunnel lag, waardoor de nucleaire schokgolf direct zou worden verminderd.

De ondergrondse opslag was goed voorzien van voedsel, brandstof, zoet water en andere benodigdheden en was geschikt voor de huisvesting van 565 mensen voor maximaal een maand tijd,  zonder dat ze van buitenaf extra benodigdheden konden ontvangen. Ook was er de nooduitzendingsstudio van de CBC (Canadian Broadcasting Corporation) gevestigd en lag er een kluis op de onderste verdieping om de goudreserves van de Bank of Canada veilig te stellen.

Diefenbunker, Ottawa als filmset

De Diefenbunker is diverse keren gebruikt als filmset, waaronder The Sum of all Fears (2002), Zero Hour (2007) en Zygote (2017).

Over het museum

Nadat de bunker enkele decennia als overheidscomplex had gediend, werd deze in 1994 onder druk van de lokale bevolking aan vrijwilligers overgedragen, die het pand openstelden voor belangstellend publiek en hier rondleidingen gaven.

In 1998 kocht de Diefenbunker Development Group de bunker op en werd de naam veranderd in Diefenbunker, Canada’s Cold War Museum. Boven alle verwachtingen was het museum een grote trekpleister en met meer dan 5.000 bezoekers in het eerste jaar na opening, bleek het te hoog te zijn gegrepen voor een klein clubje vrijwilliger. In 1999 werden reeds 10.000 bezoekers ontvangen en werden ook studenten ingeschakeld om de bezoekersstromen in goede banen te leiden. In 2012 hebben 45.000 mensen het Diefenbunker museum bezocht. Bekijk deze video voor een indruk van het museum.

In het museum zie je collecties van artefarcten uit de Koude Oorlog en over hoe de omstandigheden waren in het geval van een atoomoorlog. Al met al is een bezoek aan het museum een indrukwekkende ervaring. De Spartaanse, sobere omstandigheden geven een goed inkijkje in het leven in een ondergrondse bunker.

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van Ontario

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies