Digby, Nova Scotia, vissersdorp aan de oevers van het Annapolis Basin

Digby Nova Scotia warf Rat Rally

Gelegen aan de oevers van het Annapolis Basin in Nova Scotia, is Digby een geliefde bestemming voor toeristen. Niet alleen buitenlandse toeristen zijn hier tijdens de zomermaanden veel te vinden, ook Canadezen zelf komen hier graag op vakantie.

Het plaatsje Digby wordt ook wel de “Sint-jakobsschelpenhoofdstad van de wereld” genoemd. Het kustplaatsje met zo’n 2.000 inwoners ligt vlakbij de Digby Gut, een smalle zeestraat die het Annapolis Basin verbindt met de Bay of Fundy. De Bay of Fundy is een regio met de grootste getijdenverschillen in de wereld.

In het dorp is het vooral tijdens de zomermaanden een gezellige bedrijvigheid met leuke vuurtorentjes, stranden en heerlijke wandelroutes. En zeker als je van zeevruchten houdt, is dit een paradijs.

Dingen om te doen in Digby

Hoewel Digby maar klein is, zijn er volop dingen te doen. Door de ligging aan de zee is het natuurlijk een topbestemming om te gaan vissen. Ook zijn er leuke excursies waarbij je onder begeleiding van een beroeps ‘clamp digger’ schelpen gaat zoeken op de ‘bodem van de zee’, want bij eb loopt een groot deel van het Annapolis Basin leeg. Dit is een leuke aanrader als je met kinderen reist.

Ook kun je in de omgeving van Digby prachtig golfen, walvissen spotten, picknicken of kajakken op zee. Bij de laatste activiteit is het wel altijd belangrijk om de instructies op te volgen, want de verschillen tussen eb en vloed kunnen hier wel 13 meter zijn! Ik kan je verzekeren dat het water heel hard wegstroomt zodra het laagtij inzet!

De leukste dingen om te bezoeken in Digby zijn:

Gilbert Cove Lighthouse: De geschiedenis van de Gilbert Cove Lighthouse gaat terug tot 1904. Toen de vuurtoren, of eerder het ‘vuurhuis’ ernstig vervallen was en beschadigd was geraakt door vandalisme, werd er geld ingezameld en werd de vuurtoren in ere hersteld. Tegenwoordig is het een prachtige tearoom met een uitzicht….geweldig! Je vind de vuurtoren op 18 kilometer ten westen van Digby langs Highway 101.

Admirals Walk (Digby Waterfront Walkway): Een wandeling langs de Admirals Walk aan de waterkant raad ik je vooral bij avond aan. Niets draagt zóveel bij aan het vakantiegevoel als een heerlijk wandelingetje bij zonsondergang. Het gezellige geroezemoes van de haven, gezellige terrasjes, cafés en winkeltjes maken de Admirals Walk tot een ‘moetje’ als je in Digby bent.

Brier Island (Western Point) Lighthouse: Vanuit Digby is het een leuk uitstapje naar Brier Island. Langs de hafkust en St. Mary’s Bay rijd je naar East Ferry, waar je eerst de veerpont neemt naar Long Island en vervolgens naar Brier Island. De Brier Island Lighthouse is een historisch punt waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1806. Helaas brandde de originele houten vuurtoren in 1944 af. Hij werd opnieuw opgetrokken in beton, maar blijft een prachtige vuurtoren.

Lake Midway Provincial Park: Onderweg naar Brier Island kom je Lake Midway Provincial Park tegen. Hoewel het maar een kleine provinciaal parkje is, is de omgeving schitterend en over het algemeen is het hier niet druk. Je kan hier heerlijk in de buitenlucht picknicken, dus zorg dat je een lekkere lunch meeneemt.

Balancing Rock Trail: Ook onderweg naar Brier Island, vind je de Balancing Rock Trail, een prachtig en goed verzorgd parcours van 2,5 kilometer lang. Via een trap van 235 treden kom je bij een platform met uitzicht op St. Mary’s Bay en de Balancing Rock, een smalle verticale kolom van basalt die op een andere rots lijkt te balanceren. Onderweg zijn er diverse informatieve panelen, rustplaatsen en picknicktafels.

Sandy Cove Beach: Sandy Cove Beach ligt op ongeveer 20 kilometer ten zuiden van Digby en is een heerlijk zandstrand. Zeker met kinderen is dit een aanrader.

Admiral Digby Museum: Het museum is gevestigd in een prachtig Georgiaans huis uit het midden van de 19e eeuw en beschikt over stijlkamers met artefacten en archieven die betrekking hebben op de interessante geschiedenis van Maritime & Pioneer van Digby en Digby County. Tijdens je bezoek zal het je opvallen dat sommige muren zijn gemaakt van latten en paardenhaar.

Accommodaties in Digby

Digby is een toeristisch plaatsje. Ondanks de kleine omvang zijn er ruim voldoende voorzieningen. Verspreid over het dorp zijn er accommodaties zoals motels, hotels, vakantiehuizen, B & B’s en campings.

Zelf heb ik ooit verbleven in Digby Backpackers Inn. Voor lowbudget is het prima, maar als je wat meer te besteden hebt, zou ik je dit niet aanraden. Het hotel waar in 2017 verbleef was stukken beter! Vlak buiten Digby ligt het Digby Pines Resort, een uitstekend hotel, niet duur en met bijzonder veel voorzieningen. Het ontbijt, een lopend buffet, is ronduit prima. Leuk was om hier een Nederlandse studente te spreken die hier stage liep.

Warf Rat Rally

De Warf Rat Rally is een motorevenement waarbij motorrijders uit heel Noord-Amerika naar Digby komen. Dit is zeker even een puntje om in je achterhoofd te houden als je naar Digby reist, niet alleen als je van motors houdt, maar ook qua accommodatie.

Als je in Digby wilt verblijven, verzeker jezelf er dan van dat je weet wanneer het motorgeraas hier losbarst. Tijdens dit weekend is er namelijk geen kamer meer te krijgen! Werkelijk alles zit dan volgeboekt, tot de kleinste kamertjes.

Als je dit supergezellige weekend wel wilt meemaken, zorg dan dat je ruimschoots van tevoren een kamer of kampeerplaats reserveert. Bekijk de data voor de Warf Rat Rally.

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van Nova Scotia

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies