Dildo, Newfoundland, niet wat je denkt…

Dildo Newfoundland

Het merkwaardig genaamde stadje Dildo met zijn fallische naam spettert bijna letterlijk van de kaart als je je reis door Newfoundland aan het plannen bent. Ik weet nog goed hoe ik ooit een reis voor een herenkoppel aan het samenstellen was en toen ik het uitproestte van het lachen. Ik kon me zo voorstellen hoe ze elkaar zouden aankijken als ze het plaatsnaambordje zouden zien.

Al meerdere malen is er vanuit de overheid geprobeerd om het plaatsje in het zuidoosten van Newfoundland van naam te veranderen. Aangezien er lokaal nog echt sprake is van democratie, is die naamsverandering er tot op heden nog nooit van gekomen; de lokale bevolking is trots op hun plaatsnaam en daar blijft iedereen dus met zijn vingers vanaf.

De regio van Dildo heeft deze naam al sinds het begin van de 18e eeuw en heeft waarschijnlijk geen enkele connectie met seksspeeltjes. Toch is de oorsprong van de naam niet helemaal duidelijk. De beste theorie over de oorsprong van de naam is dat deze verwijst naar de fallusvormige pin op de zijkant van een roeiboot, waaraan de roeispaan wordt bevestigd. Natuurlijk betreft het slechts een theorie, maar de naam Dildo geeft aan andere plaatsen in de regio wel een heel andere dimensie.

Andere plaatsnamen in de regio Dildo

Wat voor associaties heb je nu bijvoorbeeld bij het nabijgelegen Conception Bay, Reid’s Room, Bacon Cove en Little Ridge? Deze namen krijgen in regio van Dildo een heel andere betekenis. Een andere theorie is dat de opvliegende ontdekkingsreiziger Captain Cook graag een lolletje maakte en sommige locaties een grappige bijnaam gaf. Bekijk de lijst van nog meer leuke plaatsnamen in Canada.

Toerisme in de regio

Ongeacht de herkomst van de plaatsnamen, worden deze door de lokale bevolking uiterst serieus genomen en voor het grootste deel van de koppige vissersgemeenschap van Dildo is dit prima zo. Om te onderstrepen dat de bevolking trots is op de plaatsnaam, is er ook nog de gemeenschap van South Dildo. Bovendien lijkt de trots sterker te worden, aangezien de controversiële naam de afgelopen jaren al flink wat toeristen naar het gebied heeft gebracht die allemaal op de foto willen bij het plaatsnaambordje.

Om de toch wel grappige naam te onderstrepen wordt het jaarlijkse festival The Dildo Days georganiseerd met natuurlijk een bijpassende mascotte, Captain Dildo. Je vind het plaatsje op zo’n honderd kilometer ten westen van de hoofdstad Saint John’s op Newfoundland.

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies