Dinosaur Provincial Park, Alberta

Dinosaur Provincial Park Royal Tyrrell Museum Alberta

Dinosaur Provincial Park ligt in de badlands van zuidoostelijk Alberta. Het park beslaat een oppervlakte van bijna 75 vierkante kilometer en staat bekend om de enorme aantallen dinosaurusbotten die hier zijn gevonden.

Ook zijn er gefossiliseerde overblijfselen gevonden van vissen, reptielen en amfibieën uit het late Krijt-tijdperk (100-66 miljoen jaar geleden). In 1979 kreeg het park de status van UNESCO Erfgoed vanwege de grote diversiteit aan planten en dieren en natuurlijk vanwege de paleontologische waarde.

Hoewel het park ‘een beetje uit de richting’ ligt van de attracties zoals Banff National Park en Jasper National Park, is het absoluut de moeite waard om over de prachtige Great Plains van Alberta naar Drumheller en het provinciale park te rijden.

Geschiedenis van Dinosaur Provincial Park

Het tegenwoordige landschap van deze streek is droog en het worden niet voor niets de Badlands genoemd. Er is niet veel vegetatie en de eens zo weelderig begroeide bergen vormen nu een dorre vlakte op de Great Plains van Alberta.

In het Late Krijt was het gebied echter een moerassige rivierdelta met een dicht subtropisch woud van palmen en reusachtige sequoia’s. Door de toenmalige veel hogere temperaturen was er een enorme biodiversiteit. In de loop van de tijd werd het slib dat door de rivier werd afgezet sedimentair gesteente, waarin de resten van dinosauriërs goed geconserveerd bleven.

De gletsjers van de laatste ijstijd hebben de badlands later uitgehouwen en hiermee de fossielen deels  blootgelegd. Het huidige landschap wordt doorkruist door de Red Deer River en hierdoor is er een bijzonder rijk en bedreigd rivier-ecosysteem ontstaan.

Flora en fauna in het park

Wilgen en cottonwoods gedijen langs de rivier, terwijl cactussen en grassen in de dorre badlands het uiterlijk bepalen. Antilopen en herten grazen in deze grasrijke gebieden en ook komen er veel coyotes, konijnen en meer dan 150 soorten vogels voor.

Vooral de directe omgeving van de Red Deer River zorgt voor de grote biodiversiteit in het park. Aangezien er vooral tijdens de lange, hete zomers sprake is van grote droogte, zoeken de dieren in het park de rivier op voor drinkwater en voedsel. Bekijk hier een video waarin je het adembenemende landschap kunt zien.

Royal Tyrrell Museum in Drumheller

Al in 1880 vonden de eerste kolonisten dinosaurusbotten en vanaf 1910 werden er grootschalige opgravingen gedaan die decennialang doorgingen. In de loop der jaren zijn er skeletten opgegraven van vrijwel alle bekende dinosaurusfamilies en in 1985 opende het Royal Tyrrell Museum van Paleontologie in Drumheller zijn deuren. Drumheller ligt op ongeveer 100 kilometer ten noorden van het gebied waar de dinosaurusresten zijn gevonden.

In het Royal Tyrell Museum zijn dinosaurusskeletten tentoongesteld, waaronder een gedeeltelijk skelet van een Tyrannosaurus Rex. Daarnaast zijn er ongeveer 40 dinoskeletten en maar liefst 130.000 fossielen tentoongesteld. Ook exploiteert het museum een veldstation in het park om te kunnen graven en de gevonden botten te kunnen catalogiseren.

Bezoek aan Dinosaur Provincial Park

Dinosaur Provincial Park ligt op ongeveer 2,5 uur rijden ten zuidoosten van Calgary. Vanuit Brooks is het ongeveer een half uur rijden. Het park is met de auto het best bereikbaar via Highway 873.

Wat je kunt verwachten van een bezoek aan Dinosaur Provincial Park? Adembenemende, bijna buitenaardse landschappen, een enorme biodiversiteit en bloedhete, droge zomers.

In deze regio van Canada vind je ook de zogenaamde hoodoo’s, de typische spits toelopende rotsen met een ‘hoedje’. Deze harde gesteenten waren vroeger omgeven door sediment. In de loop der duizenden jaren zijn deze zachtere gesteenten weggespoeld door de elementen en zijn de typische vormen van hardere gesteenten overeind gebleven. Daarbij is vaak een harder deel bovenop de rotspilaren achtergebleven, waardoor het lijkt of de rots een hoedje op heeft.

Bekijk onderstaande video voor een goede indruk van Dinosaur Provincial Park:

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van Alberta

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies