Duiken in British Columbia en Vancouver Island

duiken in British Columbia Vancouver Island

Duiken in British Columbia is niet het eerste wat in je opkomt als je aan dit deel van Canada denkt. De meeste mensen die op vakantie naar West-Canada gaan, zoeken het avontuur, wildlife en de mooie gletsjermeren op.

Toch is het verrassend hoe aantrekkelijk British Columbia is als duikbestemming. Het team van Jacques Cousteau beoordeelde British Columbia zelfs als de nummer 2 duikbestemming ter wereld, na de Rode Zee. En dat is niet voor niets: het zeewater voor de kust van BC is kraakhelder en de diversiteit van het zeeleven is enorm.

De grillige oceaanbodem, prachtige riffen en spookachtige scheepswrakken maken duiken in British Columbia zo aantrekkelijk. In dit blog zetten we de beste duikbestemmingen voor de kust van BC voor je op een rijtje.

Duiken in British Columbia, er gaat een wereld voor je open

Browning Pass, Port Hardy, Vancouver Island

De Browning Pass is een duikbestemming op ongeveer 22 kilometer ten noordwesten van Port Hardy op Vancouver Island en deze plek wordt vaak genoemd in het rijtje van de beste duikplekken ter wereld.

Hier zal je het mariene leven zien als nergens anders – hier groeit de ene levensvorm op de andere, die weer op een andere groeit. Dit is bijna overdaad. Een kaal stukje rots kom je vrijwel niet tegen.

Als je houdt van duiken tussen pastel-roze koralen, spierwitte anemonen en grote hoeveelheden zwavelsponzen, dan is dit de place to be. Browning Hideaway Pass Resort is een aanrader in de regio. De eigenaar duikt al meer dan 30 jaar in deze wateren en kent de omgeving, zowel boven als onder water op zijn duimpje.

Powell River, Vancouver Island

Met meer dan 100 duiklocaties is Powell River een van de beste plaatsen om de onderwaterwereld van British Columbia te ontdekken. Een van de highlights is de Emerald Princess, een 2,7 meter hoog bronzen beeld van een zeemeermin in Mermaid Cove Saltery Bay Provincial Park. Het beeld is afgezonken naar een diepte van 15 meter en staat naast een gezonken roeiboot. Hier vind je steile afgronden en kliffen die tot wel 60 meter diep gaan en enorme octopussen, sponzen en andere zeedieren.

Skookumchuck Narrows

Vanuit Sechelt, vlak boven Vancouver, kun je de Sechelt Peninsula oprijden naar het Skookumchuck Narrows Provincial Park. Door de vernauwing tussen het schiereiland en de kust is hier een flinke stroming, wat veel voedingsstoffen en zuurstof in het water brengt. Hier kun je een zeebodem verwachten die bedekt is met rijkgekleurde anemonen, zeesterren, enorme zeepokken en sponzen. Hier komen talloze diersoorten voor zoals koningskrabben, naaktslakken en nog veel meer.

Wees er zeker van dat je je voor je duik goed hebt laten informeren door een lokale, ervaren duiker, zeker in verband met de sterke stroming hier.

De HMCS Chaudière, Sunshine Coast

De HMCS Chaudière is een voormalige Canadese oorlogsbodem die na afschrijving in 1991 voor een dollar werd verkocht aan de Artificial Reef Society in British Columbia. Men liet het 111-meter lange schip afzinken in de Sechelt Inlet. Tegenwoordig is het een van de meest populaire plekken om te duiken in British Columbia.

Het schip ligt op de bakboordzijde op een diepte van minimaal 18 meter. In het schip zijn tal van in-en uitgangen om in het schip te kunnen duiken. Na een periode van 25 jaar is het schip al flink begroeid met zeeleven en schitterend om te zien in het heldere water.

Barnard Castle Wreck, Victoria , Vancouver Island

De Barnard Castle Wreck is een interessant scheepswrak in de buurt van Victoria en Sooke, voor de kust van de uiterste zuidpunt van Vancouver Island. Het wrak ligt op een diepte van ongeveer 12 meter. Hoewel het water ondiep is, kunnen hier sterke getijdenstromen voorkomen en ook de weersomstandigheden kunnen bar zijn. Doe deze duik dus altijd onder begeleiding van een ervaren lokale duiker.

De SS Barnard Castle was een houten stoomschip dat in 1878 in Engeland is gebouwd. Het vrachtschip had een flinke capaciteit voor 2500 ton vracht. Op 21 november 1886 raakte het schip het verraderlijke Rosedale Reef, in de buurt van Race Rocks, waar mist, sterke getijdestromen en gevaarlijke wind vele schepen naar de kelder heeft gejaagd. Het schip haastte zich naar de wal maar het baatte niet meer. Men redde wat er te redden viel voordat het schip in stukken uit elkaar brak en zonk.

Duiken in British Columbia is een schitterende bezigheid en zowel voor beginners als ervaren duikers zijn te talloze baaien en grillige rotsbodems te vinden. De zeer grote variatie in marien leven maakt deze duikregio tot een van de mooiste op aarde.

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van Vancouver Island

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies