Edmonton naar Jasper: prima startpunt van je Canada-reis

Edmonton naar Jasper reis

Steeds meer Nederlanders vliegen vanuit Amsterdam rechtstreeks naar Edmonton. Want hoewel deze stad niet zo dicht bij de Rocky Mountains ligt als Calgary, is het toch een prima stad om je Canada-reis te starten. De meest logische route om je reis door West-Canada te maken, is dan om van Edmonton naar Jasper te reizen.

De route van Edmonton naar Jasper | Denk om je Discovery Pass | Route van Edmonton naar Jasper met de auto | Autohuur | Edmonton naar Jasper met de camper | Van Edmonton naar Jasper per trein |
Tips voor langs de route | Dingen om te doen in Jasper | Hotels in Jasper

Jasper ligt in het hart van het prachtige Jasper National Park en is een geliefde bestemming. Hier is er wildlife in overvloed, vind je prachtige gletsjermeren en kolkende watervallen. Bovendien is het een heerlijk stadje om zowel tijdens de zomer als tijdens de winter lekker rond te slenteren.

Doordat Jasper ook een skigebied heeft – het Marmot Basin – is hier het hele jaar rond een gezellige drukte van toeristen. Toch is het in Jasper lang niet zo druk als in Banff, waar aanzienlijk meer toeristen komen. Wel is er veel goede horeca te vinden en zijn er prima hotels in Jasper.

Natuurlijk is Jasper ook een uitstekende uitvalsbasis om de Icefields Parkway te verkennen, de schilderachtige route tussen Jasper en Lake Louise, ook wel Highway 93 genoemd.

Edmonton naar Jasper route

De route van Edmonton naar Jasper

De route van Edmonton Airport (YEG) naar Jasper is een eenvoudige 4-uur durende rit van ongeveer 400 kilometer lang, maar ik raad je aan om onderweg wel een paar pitstops te maken. De wegen zijn goed onderhouden en er is onderweg een aantal plaatsjes waar je kunt stoppen voor ontbijt, lunch of diner. Ook is de kans groot dat je tijdens deze rit wildlife tegenkomt en dat is natuurlijk waarvoor je naar Canada gaat! Het kan goed dat je herten, elanden of beren ziet.

De rit van Edmonton naar Jasper loopt vrijwel geheel over Highway AB-16. Je hoeft alleen vanaf Edmonton Airport een stukje in noordelijke richting te rijden over Highway 2 en Highway 216.

Wanneer je de weg van Edmonton naar Jasper tijdens de winter rijdt, kan het natuurlijk wat langer duren, afhankelijk van de omstandigheden. Maar hetzelfde geldt ook tijdens de drukke zomerweekends.

Zoals je op bovenstaande kaart ziet is er ook nog de optie om de rit in zuidelijke richting te beginnen en bij Red Deer de David Thompson Highway op te draaien. Je komt dan halverwege de Icefields Parkway uit bij Saskatchewans Crossing. Deze optie zou ik je aanraden als je via Jasper richting het westen reist, zodat je toch nog een mooi deel vand e Icefields Parkway kunt rijden.

Denk om je Discovery Pass

Voor elk bezoek aan een nationaal park in Canada is het noodzakelijk dat je beschikt over een Parks Pass, de Discovery Pass genoemd. Je kan er voor kiezen om een dagpas te kopen, maar als je langer dan een week in Canada verblijft en je bent van plan om meerdere parken te bezoeken, is het voordeliger om een jaarpas aan te schaffen.

Je hebt dus ook een Parks Pass nodig als je van Edmonton naar Jasper reist. Je kan een pas ter plekke aanschaffen, maar je kan deze ook online bestellen via de website van Parks Canada. Ik adviseer je om dit ruimschoots voor je vakantie al te doen in verband met de verzendtijd. Ikzelf koop hem altijd ter plekke.

Route van Edmonton naar Jasper met de auto

De weg is redelijk recht en vlak totdat je dichter bij Jasper komt. Zeker wanneer je tijdens de wintermaanden door de bergen reist, is het een goed plan om van tevoren op de hoogte te zijn van eventuele verkeersopstoppingen. In de Rockies is het namelijk gebruikelijk dat er regelmatig ‘avalanche control’ plaatsvindt, waarbij met explosieven een lawine wordt opgewekt. Het kan dus dat een route (tijdelijk) is afgesloten. Via de website 511 Alberta ben je altijd op de hoogte van de actuele verkeersomstandigheden op de route van Edmonton naar Jasper, maar ook elders in de provincie.

Een andere, maar veel langere optie, is om van Edmonton naar Jasper te rijden via Red Deer. Die route is dan 515 kilometer lang en duurt dan 5½ uur zonder stops. Je komt dan via Saskatchewan Crossing ongeveer halverwege de Icefields Parkway uit, die je dan in noordelijke richting naar Jasper brengt.

Autohuur

Op de internationale luchthaven van Edmonton zijn de grote autohuurbedrijven te vinden. Zelf kies ik altijd voor Sunny Cars, omdat je dan precies weet wat wel en niet inclusief is. In eerste instantie lijkt Sunny Cars duurder, maar dat komt omdat alle noodzakelijke zaken zijn inbegrepen.

Edmonton naar Jasper met de camper

Als je liever per camper door de Canadese landschappen reist, dan is dat natuurlijk ook een optie. Calculeer echter wel in dat je na aankomst niet direct met je camper op pad mag. Het is namelijk verplicht om eerst een volle nacht te slapen na een intercontinentale vlucht voordat je op pad mag met je RV.

Van Edmonton naar Jasper per trein

Van Edmonton naar Jasper per trein

Als je met de trein naar Jasper wilt reizen, dan kan dat prima vanuit Edmonton. VIA Rail Canada biedt deze route van Edmonton naar Jasper aan en die duurt ongeveer 6½ uur. De tarieven variëren het hele jaar door en er zijn meestal ook kortingen voor studenten en senioren. Je moet rekening houden met een prijs van rond de $100.

Tips voor langs de route

Als je met de trein reist, ga je rechtstreeks naar Jasper. Het grote voordeel van zelfstandig reizen is natuurlijk dat je dan overal kunt stoppen waar je wilt. De auto is dan natuurlijk een betere optie. Als je onderweg een aantal stops wilt maken, zijn dit mijn tips:

West Edmonton Mall: het enorme West Edmonton Mall was ooit het grootste winkelcentrum ter wereld, maar nog altijd het grootste winkelcentrum van Noord-Amerika met meer dan 800 winkels, een enorm indoor zwemparadijs, een themapark, een bioscoop, een aquarium, een ijsbaan, minigolf en nog veel meer.

Elk Island National Park: hoewel het een stukje van de route afwijkt, is Elk Island een klein, maar geweldig park om te bezoeken. In dit park is er een fokprogramma voor bizons door heel Noord-Amerika en worden bizons verzorgd om later in het wild te worden uitgezet. Ook de bizons in Banff National Park komen hier vandaan.

Hinton: Hinton is een klein gezellig stadje dat ook wel bekend staat als de “Gateway to the Rockies”. En dit is dan ook de regio waar het landschap steeds ruiger en grilliger wordt, naarmate je verder de Rockies inrijdt. Ze hebben er een promenade van 3 kilometer lang rond Maxwell Lake en daarmee is het de langste zoetwaterpromenade ter wereld!

Miette Hot Springs: onderweg van Hinton naar Jasper passeer je de Miette Hot Springs. Hier kun je heerlijk ontspannen in de heetste warmwaterbronnen van de Canadese Rockies! Natuurlijk zijn de warmwaterbaden wel op een aangename temperatuur gebracht.

Miette Hot Springs is slechts een omweg van 17 kilometer via Miette Road en ligt op slechts 1 uur rijden van Jasper.

Dingen om te doen in Jasper

Als je eenmaal in Jasper bent aangekomen, dan is dat natuurlijk het startpunt van waar je een enorme waslijst van leuke activiteiten kunt gaan ondernemen. Ga bijvoorbeeld vanuit Jasper naar de Maligne Canyon, Medicine Lake en maar een lake cruise naar Spirit Island in Maligne Lake. Ga tussen de middag lekker lunchen bij de Bear’s Paw Bakery of ga met de gondel omhoog bij Whistlers Mountain. Bekijk meer tips voor activiteiten in en rond Jasper.

Hotels in Jasper

Tijdens mijn vele reizen naar Alberta en British Columbia, ben ik meerdere malen in Jasper geweest, zowel tijdens de zomer als tijdens de winter. De hotels waar ik ben geweest zijn Mount Robson Inn, de Maligne Lodge en The Crimson, alledrie uitstekende hotels in het centrum van Jasper.

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van Alberta

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies