Klimmers vinden explosieven in Jasper National Park

explosieven Jasper National Park

Een groep bergklimmers heeft in Jasper National Park een nog niet ontplofte bom gevonden. Zij maakten foto’s en deden melding bij de RCMP (Royal Canadian Mounted Police). Deze prees de vinders van de explosieven, omdat ze het object met rust hadden gelaten en direct melding hebben gedaan.

Nee, de bom is niet afkomstig van een verdwaald Japans vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog, hoewel de UXO (unexploded object, zoals een bom of granaat) na onderzoek wel uit die periode afkomstig bleek te zijn.

Explosieven om lawines te veroorzaken

RCMP-woordvoerder Cpl Jon Cormier meldt: “We kunnen niet met zekerheid zeggen waarvoor het is gebruikt, maar men gelooft dat destijds werd gebruikt om lawines te veroorzaken en zo grotere risico’s te voorkomen.

De groep klimmers maakt deel uit van de Association of Canadian Mountain Guides en vond de bom en vond de bom boven de sneeuwgrens aan de noordzijde Mount Athabasca, op ongeveer 105 kilometer ten zuidoosten van Jasper. Deze berg ligt langs de Icefields Parkway bij het Columbia Icefield. Ze zagen direct in dat in hun vondst een zeker risico schuilde. Ze namen foto’s, lieten het object met rust en maakten direct melding van hun vondst.

Direct na de ontdekking liet de RCMP in Jasper een openbare kennisgeving uitgaan om het gebied te vermijden. De RCMP heeft de directe omgeving daarna afgezet en in samenwerking met het Ministerie van Defensie een manier gevonden om de explosieven tot ontploffing te brengen.

De volgende dag heeft de Explosieve Opruimingsdienst van de Wainwright Canadian Forces Base in Denwood, Alberta, samen met mensen van Jasper Park Visitor Safety, die hielpen bij het navigeren naar de plek des onheils, de bom opgespoord en ter plekke tot ontploffing gebracht.

Uiteraard adviseert de RCMP bezoekers van het park altijd alert te zijn en bij dergelijke situaties altijd de politie in te schakelen en niet zelf te handelen.

Bron: CBC News

bron foto: CBC News

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies