Extreme temperaturen in Canada: warmte- en kouderecords

canada temperaturen records winter zomer koude warmte

Canada is een land van extreme temperaturen, niet alleen tijdens de winter, maar ook tijdens de lange zomers. Wanneer je vertelt dat je graag naar Canada op vakantie gaat zijn de reacties meestal hetzelfde: “maar dat is toch ontzettend koud? Doe mij maar een lekker warme bestemming.” Kennelijk weten ze er nog niet zoveel over het weer in Canada.

Een groot land zoals Canada heeft nog wat soorten klimaten die uiteenlopen van subtropisch in het uiterste zuidwesten op Vancouver Island, tot een steenkoud poolklimaat in het uiterste noorden. Daarnaast heeft Canada in het binnenland een landklimaat, wat natuurlijk betekent dat de minimum temperaturen in de winter en de maximum temperaturen in de zomer flink uit elkaar liggen.

Aan de kusten zijn de temperaturen onder invloed van de zee wat gematigder, maar in het binnenland en noorden kan het tijdens de lange winters ijzig koud zijn. Van overgangsseizoenen, dus lente en herfst, is nauwelijks sprake. Deze periodes duren vaak slechts een paar weken. Zo is het 23 graden, zo komt ineens de sneeuw horizontaal door de straat.

Extreme temperaturen in Canada tijdens de winter

In vrijwel alle Canadese provincies zijn kouderecords gevestigd waarvan we in Nederland alleen maar kunnen dromen, of vrezen natuurlijk. In elke provincie van Canada is het kwik ooit beneden min 30 geweest, zelfs op Prince Edward Island, het kleine eiland dat volledig door de zee wordt omringd.

Toch ligt hier de laagste temperatuur, net als die van Nova Scotia, ook vrijwel geheel omgeven door zee, bij lange na niet zo laag als elders in Canada, verder weg van de zee. Andere provincies hebben het kwik ooit zien dalen tot ruim onder de min 50, waarbij Snag in Yukon de kroon spant met min 63 op 3 februari 1947. Dit was de koudste temperatuur die ooit in Canada is gemeten. Op de tweede plaats staat Fort Resolution in Alberta met 61,1 graad onder nul.

De koudste temperaturen van Canada zijn vrijwel allemaal in het binnenland van Canada gemeten, dus ver weg van de Stille Oceaan, de Atlantische en de Beaufortzee in het noorden.

Extreme wintertemperaturen en records Canada

Extreme temperaturen in de zomer

Waar de meeste mensen die Canada niet zo goed kennen zich in vergissen, is dat zomers in het grootste deel van Canada lang en warm zijn. Dit komt door het landklimaat dat heerst in het binnenland. Ook hier zijn de overgangsseizoenen maar kort en kunnen temperaturen van de ene op de andere dag omslaan.

De meest extreme temperatuur in Canada qua warmte is gemeten in Yellow Grass, Saskatchewan. Waarschijnlijk zal de naam van het plaatsje zijn naam wel eer aan doen. Hier werd in 1937, midden op de uitgestrekte prairies van Saskatchewan een temperatuur gemeten van 45 graden Celsius.

Deze verzengende hitte neigt dus bijna naar temperaturen die in de Afrikaanse woestijnen de norm zijn. Daarnaast staan er in de top tien nog een zestal records die werden gevestigd tijdens de warme, of liever gezegd, hete zomer van 1941, allemaal 44,4 graden Celsius.

Opvallend aan het lijstje van hoogste temperaturen in Canada is dat vrijwel alle records zijn gevestigd op de prairies van Manitoba en Saskatchewan en geen enkele ten oosten van de grens met Ontario.

Vakantietemperaturen in Canada

Als je jezelf niet bloot wilt stellen aan ofwel diepvries- ofwel overtemperaturen, dan moet je op zoek naar de ideale vakantietemperaturen. Welke plekken in Canada ga je dan wél heen?

Over het algemeen kan je overal, met uitzondering van het noorden, waar het tijdens de zomers toch minder warm wordt, veilig op vakantie gaan. Houd er rekening mee dat het in de bergen wisselvallig en koel kan zijn, maar evengoed ook plotseling 25 graden.

Populaire bestemmingen vanwege het stabiele zomerweer zijn Vancouver Island, maar vooral aan de westkust is het qua neerslag onvoorspelbaar vanwege de invloed van de Pacific. Verder zijn de Okanagan Valley in British Columbia en de regio van Niagara Falls heerlijke streken waar het tijdens de lange zomers wekenlang stabiel 25-35 graden kan zijn. Elders is het over het algemeen ook lekker weer, maar kan de temperatuur iets meer schommelen.

Waar veel mensen zich in vergissen zijn de Yukon en Northwest Territories tijdens de zomer. Velen denken dat het hier dan nog altijd koud is, maar dat is niet zo. Gemiddeld kunnen de temperaturen wel aanzienlijk lager liggen dan in de zuidelijker gelegen contreien, maar dat neemt niet weg dat hier de temperaturen tijdens de vroege zomer ineens tot zomerse waarden van 25 graden en hoger kunnen komen.

Extreme temperaturen in Canada: warmerecords en kouderecords

Hoe dan ook, Canada is niet alleen maar koud, zoals veel mensen aannemen. Wel adviseer ik altijd, waar je ook naartoe gaat in Canada, een lekkere trui mee te nemen, zeker als je de bergen in gaat.

Voor de lijst van warmte- en kouderecords in Canada verwijs ik je door naar de Wikipedia-pagina.

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies