Fairview Cemetery, Halifax, Nova Scotia

Fairview Cemetery Halifax Titanic

De Fairview Cemetery is een schilderachtige begraafplaats die in 1893 werd gevestigd en is gelegen in het prachtige North End van de stad Halifax. Hoewel je een begraafplaats nu niet direct bovenaan je lijstje zou plaatsen om te bezoeken tijdens je vakantie in Canada, is deze begraafplaats een absolute aanrader!

Fairview Cemetery is namelijk niet alleen schitterend, ook in historisch opzicht is hij van groot belang. Hier liggen namelijk ook honderden slachtoffers van de ramp met de Titanic begraven, alsmede slachtoffers van de Halifax Explosion, een ramp in de haven waarbij in 1917 naar schatting 2.000 mensen omkwamen.

Locatie van Fairview Cemetery

Fairview Lawn Cemetery ligt in North End van Downtown Halifax, aan het noordelijke uiteinde van Windsor Street. Het wordt begrensd door de Saint John Anglicaanse begraafplaats aan de ene kant en de Baron de Hirsch Cemetery op een andere. Er is altijd voldoende parkeergelegenheid.

Titanic-slachtoffers op de begraafplaats

Op de Fairview Cemetery zijn 121 slachtoffers van de Titanic ramp begraven. Na de ramp werden de overlevenden naar New York gebracht, de verdronken slachtoffers naar Halifax. De meesten worden herdacht met een kleine, grijze granieten steen met de naam en de datum van overlijden. Sommige nabestaanden hebben betaald voor een grotere gedenksteen met meer inscripties.

Een derde van de slachtoffers is nooit geïdentificeerd en hun gedenkstenen bevatten alleen de datum van overlijden. Op het terrein zijn drie lange rijen graven in vloeiende bochten over het glooiende terrein gepositioneerd. Later suggereerden bezoekers dat die lijnen de boeg van de Titanic weergaf, maar dat is aanvankelijk nooit de bedoeling geweest. Natuurlijk is het wel een mooie gedachte.

Bekende graven op Fairview Cemetary

Een van de bekendere Titanic-gedenkstenen is die van The Unknown Child. Niemand claimde het lichaam, dus werd hij anoniem begraven. Het duurde tot november 2002 dat het kind aanvankelijk geïdentificeerd als de 13 maanden oude Eino Viljami Panula uit Finland. Eino, zijn moeder en vier broers stierven allemaal door de Titanic ramp. Na aanvullende forensische testen werd het onbekende kind later geïdentificeerd als de 19 maanden oude Sidney Leslie Goodwin, een Engels kind dat met zijn hele familie om het leven kwam.

Een ander bekend graf op de Fairview Cemetery is het graf van “J. Dawson”, dat bekendheid kreeg na de release van de film Titanic in 1997. Het personage dat Leonardo DiCaprio vertolkte was dat van Jack Dawson.

Veel liefhebbers van de film raakten ontroerd door het verhaal en lieten bij een bezoek aan Dawson’s graf bloemen en kaartjes achter. De Titanic regisseur James Cameron heeft gezegd dat de naam van het personage niet door het graf is geïnspireerd.

Aangezien Halifax van grote betekenis is in verhouding tot de Titanic ramp, heeft het Maritime Museum of the Atlantic in Halifax een permanente tentoonstelling over de Titanic.

Slachtoffers Halifax Explosion

Op de begraafplaats liggen ook slachtoffers van de Halifax Explosion die op 6 december 1917 plaatsvond in de haven van de stad. Een schip met hoogexplosieve lading kwam daarbij in aanvaring met een ander schip en veroorzaakte een allesvernietigende explosie waarbij 2000 doden vielen en meer dan 9.000 gewonden. De explosie is de zwaarste ooit door de mens veroorzaakte explosie voor de ontwikkeling van atoomwapens. De ontploffing had een equivalent van 2,9 kiloton TNT.

Bekijk deze video voor een indruk van deze prachtige begraafplaats.

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van Nova Scotia

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies