Fathom Five National Marine Park en Flowerpot Island

Fathom Five National Marine Park Flowerpot Island

Het Fathom Five National Marine Park is een mariene conservatieregio vlakbij de stad Tobermory op de Bruce Peninsula in Zuidwest-Ontario. Het mariene park ligt in de Georgian Bay, die deel uitmaakt van Lake Huron. In het park kunnen bezoekers kennismaken met zowel het cultuurgoed als de prachtige natuur die het gebied te bieden heeft. Je vindt er lokale scheepwrakken en vuurtorens en een uniek zoetwaterecosysteem.

De vele scheepswrakken in de regio maken deze regio tot een populaire duikbestemming. De haven van Tobermory is het vertrekpunt van de vele boot tours door dit deel van Georgian Bay en naar Flowerpot Island. Deze boten beschikken over een deels glazen bodem, waardoor je door het kraakheldere water de scheepswrakken op de bodem kunt zien liggen, waardoor ook niet-duikers kunnen genieten van de prachtige onderwaternatuur. Bekijk een video van een boat tour.

Toeristen die het Fathom Five National Marine Park bezoeken, kamperen meestal in het nabijgelegen Bruce Peninsula National Park. Het Fathom Five National Marine Park  omvat een flink aantal eilanden, waarvan met name Flowerpot Island het bekendst is. Flowerpot Island is ongeveer 2,1 kilometer lang en 1,5 kilometer breed en langs de oostelijke oever van het eiland staan de zogenaamde Flowerpots, rotskolommen in de vorm van een bloempot. Tot 1903 stond er nog een derde Flowerpot, maar die stortte toen in onder invloed van de erosie.

Ontstaan van de Rocks op Flowerpot Island

Net zoals de hoodoos van Drumheller, Alberta en de unieke rotsen van het Mingan Archipelo in Québec, zijn de Flowerpots gevormd in de loop van honderdduizenden, misschien wel miljoenen jaren ontstaan vanuit samengeperst sediment en vervolgens door de elementen geërodeerd tot hun huidige vorm.

De bijzondere rotsformaties zijn gevormd door de invloeden van regen, wind, golven en ijs. Ooit stonden er rechte kolommen van rotsen langs het water, maar onder invloed van de omgevingsfactoren is het zachtere gesteente geërodeerd. Dit proces zal voortduren tot ook de laatste twee Flowerpots de zwaartekracht niet langer kunnen weerstaan.

Op Flowerpot Island zijn er zeer beperkte kampeerfaciliteiten, maar veel mooie en gemarkeerde wandelpaden. Ook kan het eiland dienen als uitvalsbasis om te gaan duiken. Ik raad je echter aan om te verblijven op het vasteland en vanuit Tobermory het eiland te bezoeken. Dan heb je meer comfort en faciliteiten en je kan de tour ook een paar dagen op rij maken om te kunnen duiken en wandelen.

Over Fathom Five National Marine Park

Fathom Five National Marine Park is een relatief jong park en is opgericht in 1987. De unieke onderwaternatuur en de vele scheepwrakken moesten worden geconserveerd voor het nageslacht. Zeker de mariene omgeving heeft het destijds tot een baanbrekend project gemaakt, waardoor de weg vrij werd gemaakt om meer mariene conservatieregio’s tot beschermd gebied te benoemen.

In het Bruce Peninsula National Park staat het Visitor Center voor bezoekers, waar je ook kaarten kan kopen voor de verschillende tours. Ook is er een 20 meter hoge uitkijktoren gebouwd om bezoekers een mooi uitzicht op de Georgian Bay te geven.

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van Ontario

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies