De Frank Slide gaat de geschiedenis in als een van de grootste aardverschuivingen die plaatsvond in de recente eeuwen. Bij de aardverschuiving die plaatsvond in 1903 werd een deel van het mijnstadje Frank, dat aan de voet van Turtle Mountain lag in Alberta, onder de rotsen bedolven.
Het was op 29 april 1903 om 04.10 uur ’s morgens dat er ongeveer 110 miljoen ton kalksteen van Turtle Mountain het dal in gleed. Getuigen vertelden dat het dal binnen twee minuten volledig was gevuld en dat de kalksteen de tegenoverliggende heuvels had bereikt. Met deze aardverschuiving, of liever “rotsverschuiving” was het oostelijke deel van Frank en het spoortraject van de Canadian Pacific Railway compleet vernietigd.
Nog altijd blijft de Frank Slide de dodelijkste aardverschuiving die ooit in Canada heeft plaatsgevonden. Er werd tussen de 70 en 90 inwoners van de stad gedood, van wie de meesten nog steeds begraven liggen onder het puin.
Oorzaken Frank Slide
De oorzaak van de Frank Slide wordt toegeschreven aan geologische factoren, waaronder verzakkingen en instabiliteit in de rotsformaties van Turtle Mountain. De enorme massa rotsen en puin die loskwam, werd geschat op ongeveer 110 miljoen ton. De aardverschuiving veranderde het landschap ingrijpend en liet een grote puinhoop achter. Waarschijnlijk hebben er naast de instabiliteit van de ondergrond, meerdere oorzaken samen geleid tot de ramp. Naderhand heeft er geologisch onderzoek plaatsgevonden en is men er achter gekomen dat de formatie van Turtle Mountain mede door de mijnbouwactiviteiten was verzwakt en tot een instabiele interne structuur van de berg hebben geleid. De natte winter en zeer koude nacht voorafgaand aan de aardverschuiving kunnen hebben bijgedragen aan de ramp.
Verloop van de ramp
Het was nog heel vroeg in de ochtend toen de treinmachinist zijn geladen trein langzaam richting de stad reed vanaf Turtle Mountain. Plotseling hoorde de bemanning een oorverdovend gerommel achter zich. De machinist zette instinctief het vermogen van zijn locomotief op 100% en de geladen trein maakte maar gestaag snelheid. Toch was het net genoeg om zijn trein met bemanning precies in veiligheid te brengen aan de andere kant van de brug over de Crowsnest River.
Het oorverdovende geweld dat ze hadden gehoord vond plaats om 04.10 uur, waarbij er 30 miljoen kubieke meter kalksteen met een massa van 110 miljoen ton afbrak van de top van Turtle Mountain. Het stuk dat afbrak was een kilometer breed, 425 meter hoog en 150 meter diep.
Berekeningen op basis van getuigenverslagen tonen aan dat de rotsmassa met ongeveer 112 kilometer per uur naar beneden denderde. Het geluid werd helemaal tot in Cochrane gehoord, meer dan 200 kilometer ten noorden van Frank.
Maatregelen na de ramp
Het treinspoor werd binnen drie weken hersteld en de mijn werd snel weer heropend, want elke dag dat de mijn stil lag was derving van inkomsten waar vrijwel het hele stadje op dreef. Het deel van Frank dat het dichtst bij de berg lag, werd in 1911 verplaatst uit angst voor een eventuele volgende verschuiving.
Tegen het jaar 1906 was de bevolking bijna verdubbeld ten opzichte van voor de aardverschuiving, maar toen de mijn in 1907 permanent werd gesloten nam deze weer af. Sindsdien is het een saai provincieplaatsje, echt zo’n plaatsje waar ‘nothing ever happens’. Frank maakt tegenwoordig deel uit van de community Crowsnest Pass en telt nog zo’n 200 inwoners.
Frank Slide bezoeken
De rampplek is sinds begin 20e eeuw nauwelijks veranderd. Tegenwoordig is het zelfs een populaire toeristische attractie. Dit is ook wel begrijpelijk, aangezien het zeer indrukwekkend is om te zien wat voor een massieve aardverschuiving hier heeft plaatsgevonden. De plek heeft een status van Provincial Historic Site of Alberta en het bezoekerscentrum ontvangt jaarlijks meer dan 100.000 bezoekers.
Als je Frank Slide wilt bezoeken dan volg je Highway 3 richting Lethbridge, ofwel de Crowsnest Highway. Wanneer je de Frank Slide echter op Wikipedia opzoekt, zie je dat de ramp heeft plaatsgevonden in de Northwest Territories. Dit komt omdat het huidige Alberta destijds nog deel uitmaakte van het District Northwest Territories.
Photo Credits: ActiveSteve on Flickr
Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van Alberta
0 Reacties