De Mighty Fraser River en Hell’s Gate

Fraser River Hells Gate

De Fraser River is de langste rivier van de Canadese provincie British-Columbia. De rivier mondt uit in de Straight of Georgia bij de stad Vancouver en ontspringt helemaal in de hoge Rocky Mountains bij de Fraser Pass, vlakbij Mount Robson, de hoogste berg van BC.

De rivier heeft een lengte van 1375 kilometer en staat daarmee op nummer 10 van de langste rivieren van Canada. Hoewel de rivier hoog in de bergen nog niet erg grote volumes water verplaatst, komt er jaarlijks bij Vancouver zo’n 112 km³ water voorbij, waarbij zo’n 20 miljoen ton sediment wordt afgezet in de oceaan. De rivier is vernoemd naar de ontdekkingsreiziger Simon Fraser, een Schotse bonthandelaar die rond 1805 de eerste handelsposten ten oosten van de Rockies stichtte.

Geografie van de Fraser River en Hells Gate

De Fraser River voert het water af van een enorm stroomgebied. Met een oppervlakte van ongeveer 220.000 vierkante kilometer, is het gebied voor een klein deel grensoverschrijdend met de staat Washington in de VS.

De oorsprong van de Fraser Fraser River is een druppelende bron op de Fraser Pass. Vanaf daar zwelt de rivier steeds meer aan en stroomt in noordwestelijke richting langs Mount Robson door de Rocky Mountain Trench. De Fraser River stroomt naar het noordwesten tot vlak boven de stad Prince George, waar hij afbuigt naar het zuiden. Bij Prince George vloeit de Fraser River samen met de Nechako River. Vanaf dat punt nemen de eroderende krachten toe waardoor de rivier steeds dieper snijdt in het Fraser Plateau, waardoor de Fraser Canyon zich door de tijd heen heeft gevormd.

Hell’s Gate in Fraser River

Steeds meer beken en kleinere riviertjes komen uit in de steeds grotere en krachtigere rivier. Ongeveer 50 kilometer stroomopwaarts van het stadje Hope, ligt een vernauwing in de Fraser Canyon. Deze vernauwing heet Hell’s Gate en de naam van deze smalle canyon is ontleend aan de gigantische kracht waarmee het water door de kloof wordt geperst. Spring je hier in het water, dan kom je direct in de hel terecht!

Met een genadeloos geweld perst het water zich met een snelheid van vijf meter per seconde tussen de rotsen door. Natuurlijk is het sensationeel om te zien en dat is ook de reden waarom veel toeristen hier een kijkje komen nemen bij zoveel natuurgeweld.

Bij Hell’s Gate vind je een brug over de rivier van waar je het natuurgeweld kunt aanschouwen, maar het is ook leuk om vanuit de Hell’s Gate Airtram de kloof te bewonderen.

Hoe bereik je Hell’s Gate?

Hell’s Gate is bereikbaar door vanuit Vancouver de Trans Canada Highway naar Hope te volgen. Daar buigt je route af naar het noorden. De route is in ruim 2,5 uur te rijden (220 kilometer). Vergeet niet dat Hell’s Gate een betaalde attractie is. Hoewel het voor kinderen superleuk is om te bezoeken, komt een bezoekje met twee kinderen toch al snel boven de honderd dollar uit. Bekijk de actuele bezoekersinformatie op de Hell’s Gate website.

De rivier bij Vancouver

Bij het stadje Hope buigt de rivier scherp af richting het westen en neemt ondanks de enorme volumes water de stroomsnelheid ook wat af.  In de rivier liggen hier en dat wat kleinere ne grotere eilanden die zijn ontstaan door afzetting van het sediment. Een daarvan is het Fraser River Ecological Reserve. Dit provinciale park heeft een uniek ecosysteem en is om die reden tot beschermd gebied uitgeroepen.

Uiteindelijk komt de Fraser River uit in een enorme spoelvlakte alvorens deze uitmondt in de zee. In de grootstedelijke zone van Vancouver ligt een grote spoelvlakte, waarin een aantal eilanden ligt, waaronder Barnston Island, Douglas Island, Annacis Island en Kirkland Island.

De stroomsnelheid

De Water Survey of Canada beheert 17 meetstations langs de Fraser River die de afvoer en het waterniveau langs het grootste deel van de route nauwgezet registreren. Met een gemiddelde stroming aan de monding van ongeveer 3.475 kubieke meter per seconde, is de Fraser River de grootste rivier van Canada die uitmondt in de Pacifische Oceaan en de nummer vijf van het land. De gemiddelde stroming is echt heel seizoensgebonden. De afvoersnelheden van het water kunnen tijdens de zomer wel tien keer groot zijn als tijdens de winter, wanneer er natuurlijk nauwelijks smeltwater in de rivier terechtkomt.

De hoogst geregistreerde stroming van de Fraser is in juni 1894 gemeten, toen er ongeveer 17.000 kubieke meter per seconde bij Hope werd gemeten. Dit resulteerde in overstromingen meer richting Vancouver, maar destijds waren de oevers nog niet zo dichtbevolkt en gecultiveerd. Hierdoor vielen er niet veel slachtoffers en bleef de schade beperkt.

Dat was anders in 1948 toen in dezelfde regio al veel landbouwgrond was gecreëerd om de steeds groeiende bevolking van Vancouver te kunnen voorzien van voedsel. De spoorlijnen en de Trans Canada Highway die door de Fraser Valley liepen konden lang niet worden gebruikt en meer dan 22 duizend hectare was ondergelopen.

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van British Columbia

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies