Galapagos van het Noorden: Haida Gwaii

Galapagos van het Noorden: Haida Gwaii

Het Galapagos van het Noorden, zo’n bijnaam spreekt wel tot de verbeelding. Het is Haida Gwaii, een Canadese eilandengroep voor de kust van British Columbia die zo wordt genoemd.

Het archipel ligt net ten zuiden van de ‘Panhandle’ van Alaska en is het best te bereiken met een vlucht van twee uur vanuit Vancouver. Je landt dan in de hoofdstad Sandpit op het grootste eiland, Graham Island.

Galapagos van het Noorden: Haida Gwaii

Het Galapagos van het noorden staat bekend om zijn unieke inheemse wilde dieren, waaronder het veel voorkomende sitkahert. Op de eilandengroep komen veel ondersoorten van dieren voor die op het vasteland van Canada niet voorkomen, ondanks dat het archipel op slechts 166 kilometer van de kust van British Columbia ligt.

De eilanden van Haida Gwaii (tot 2010 de Queen Charlotte Islands) worden gekarakteriseerd door hun unieke natuur. De eilanden lijken soms in een oceaan van mist te drijven en de met mos gedrapeerde ceders geven de eilanden een unieke en mystieke sfeer. Het zachte zeeklimaat draagt bij aan de unieke vegetatie op de eilanden die op zijn beurt weer unieke diersoorten aantrekt.

Met gematigde regenwouden en een temperatuur die vrijwel nooit onder nul komt is dit vrij noordelijk gelegen gebied ronduit uniek.

Wildlife op de Galapogos van het Noorden

Het wildlife op Haida Gwaii heeft zich duizenden jaren kunnen ontwikkelen, los van het wildlife op het vasteland. Zes van de tien dieren die hier van oorsprong voorkomen, vind je nergens anders op aarde. Op de eilanden komen ook de grootste soorten zwarte beren voor, groter dan elders op het vasteland. Deze beren hebben op een rijk dieet aan zalm en flink harde schaaldieren aanzienlijk forsere kaken ontwikkeld dan hun familie op het continent.

Ook voor de vegetatie geldt dat deze zich op een unieke manier duizenden jaren heeft kunnen ontwikkelen zonder invloeden van het vasteland. Enkele van de unieke planten- en diersoorten die op Haida Gwaii voorkomen, zijn:

Unieke plantensoorten:

  1. Haida Gwaii spar (Picea sitchensis var. haidaensis): dit is een ondersoort van de Sitkaspar, maar specifiek voor Haida Gwaii.
  2. Yellow cedar (Cupressus nootkatensis): Een naaldboomsoort die inheems is op het archipel en belangrijk voor de inheemse cultuur.
  3. Skunk kool (Pleurospermum camtschaticum): Een zeldzame plantensoort die alleen op de eilandengroep voorkomt.
  4. Endemische soorten zoals Haida Gwaii boterbloem (Ranunculus haidaensis) en Haida Gwaii akelei (Aquilegia formosa).

Unieke diersoorten:

  1. Haida Gwaii zwarte beer (Ursus americanus carlottae): Een ondersoort van de zwarte beer die uitsluitend in het Galapagos van het Noorden leeft.
  2. Haida Gwaii boomrat (Haida gwaiiensis): Een endemische soort knaagdieren.
  3. Haida Gwaii goudvink (Carpodacus mexicanus rostratus): Een ondersoort van de huisgoudvink die alleen hier voorkomt.
  4. Haida Gwaii marmermarmot (Marmota vancouverensis): Een ondersoort van de marmermarmot die specifiek is voor het gebied.

Hoewel het geen enorme lijst is, laat het wel zien dat het ecosysteem van Haida Gwaii uniek is en terecht het Galapagos van het Noorden wordt genoemd. Het ecosysteem is kwetsbaar en wordt terecht beschermd vanwege de waardevolle biodiversiteit die het herbergt.

Wanneer naar Haida Gwaii?

De periode van juni tot en met augustus is het meest geschikt om de eilanden te bezoeken, aangezien in de zomerperiode de lokale gemeenschappen vaak festivals organiseren.

Houd er altijd rekening mee dat het weer sterk wordt beïnvloed door de omliggende oceaan. De langjarig gemiddelde temperatuur ligt gedurende de zomermaanden het hoogst, zo tussen de 15 en 18 graden. De meeste regen valt gedurende de wintermaanden dus dat komt mooi uit. De zomer is de beste tijd om de Galapagos van het noorden te bezoeken.

Ocean Sound Kayaking Tours biedt geweldige kajakreizen rond Haida Gwaii. Op deze manier krijg je op een prachtige manier de kans om de unieke flora en fauna van de eilandengroep te bewonderen.

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van British Columbia

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies