De mooiste gletsjermeren in de Canadese Rockies

gletsjermeren van de Rocky Mountains Emerald Lake

In de Canadese Rocky Mountains liggen talloze prachtige gletsjermeren. Zij maken de Rockies zo populair. Samen met de scherpe bergpieken, de kabbelende beekjes en het vele wildlife zijn de blauwe gletsjermeren van de Rocky Mountains de voornaamste trekpleister voor toeristen. Ik heb de mooiste gletsjermeren van de Rocky Mountains voor je op een rijtje gezet.

De mooiste gletsjermeren van de Rocky Mountains

Lake Louise

Lake Louise is veruit het populairst van de gletsjermeren van de Rocky Mountains om te bezoeken. Het meer ligt in het hart van Banff National Park op 40 minuten rijden ten westen van het stadje Banff. Ga kanoën op het turquoise water, wandel langs het meer of naar Lake Agnes. Bij Lake Louise ligt ook een van de beste skiresorts van Canada, het Lake Louise Ski Resort.  Tijdens de piek in de zomermaanden komen er hier dagelijks tussen zonsopkomst en zonsondergang zo’n  15.000 bezoekers.

De prachtige omgeving met het majestueuze Fairmont Chateau Lake Louise, met Mount Victoria en de Mount Victoria gletsjer op de achtergrond, als je in de regio bent, kun je Lake Louise simpelweg niet overslaan. Het meer is meestal ijsvrij in de eerste week van juni, maar met een koud voorjaar kan het ook iets later zijn.

Moraine Lake

Vlakbij Lake Louise ligt het kleinere Moraine Lake in de Valley of the Ten Peaks, verwijzend naar de tien torenhoge bergpieken die het meer omgeven. Moraine Lake Road is toegankelijk vanaf dezelfde weg die leidt naar Lake Louise.

Het uitzicht over het meer is vroeger gebruikt als afbeelding op het oude 20 dollarbiljet en heeft daarmee wereldwijde bekendheid verworven. Vanaf half oktober tot eind mei is de weg naar Moraine Lake afgesloten voor verkeer vanwege de sneeuwval. Afhankelijk van de sneeuwval kan deze wel eerder afgesloten zijn of later in het seizoen opengaan.

Bow Lake

Bow Lake ligt vlak langs de Icefields Parkway (Highway 93N) die loopt tussen Lake Louise en Jasper. Vanaf Lake Louise is het ongeveer een half uur rijden. Het smeltwater van de Bow Glacier, die achter het meer ligt, voorziet het meer van water, dat uiteindelijk helemaal naar de Hudson Bay wordt afgevoerd.

Bij het meer kun je prachtig wandelen door langs de zijkant naar de achterkant van het meer te lopen waar een waterval is met het smeltwater van de Bow Glacier.

Peyto Lake

Peyto Lake ligt ook langs de Icefields Parkway op ongeveer 5 minuten rijden ten  noorden van Bow Lake. Toen ik hier de eerste keer kwam was ik overdonderd. Al die tijd was ik ervan overtuigd geweest dat de kleur was gephotoshopt. De kleur van het meer is zo ongelooflijk levendig! Op een heldere dag is het schitterend om te zien hoe de schaduwen van de wolken over het meer trekken. Peyto Lake is een goed voorbeeld van hoe het gletsjergruis het water zo prachtig kan kleuren. Vanaf de Bow Summit uitkijkplek zie je aan de linkerzijde een delta van gletsjergruis. Deze delta beslaat ongeveer een derde van de oppervlakte van het gehele meer. Peyto Lake is meestal begin juni ontdooid, maar het kan ook al eerder ijsvrij zijn. Dit is voor mij persoonlijk een van de mooiste gletsjermeren van de Rocky Mountains in Canada.

Lake Minnewanka

Lake Minnewanka ligt vlakbij Banff. Vroeger lagen in dit deel van het dal een aantal kleinere meertjes. Door de bouw van een stuwdam is het een van de grootste meren van de Canadese Rockies geworden. De Lake Minnewanka Loop is een van de mooiste ‘scenic drives’ in Banff National Park. Het meer is meestal al vroeg ijsvrij, gemiddeld van begin mei tot eind oktober.

Vermillion Lakes

De Vermillion Lakes liggen net aan de rand van de Banff, langs de Trans Canada Highway. Deze verzameling van kleinere meren zijn jaarlijks als eerst ontdooid, soms zelfs al eind april.

Ze maken onderdeel uit van ondiepe wetlands en zijn een prachtige broedplek voor trekvogels. De Vermillion Lakes zijn een geliefde plek om te fotograferen vanwege de immense Mount Rundle op de achtergrond. Het is bovendien een populaire plek voor rustige wandelingen en om te kanoën.

De Cave and Basin National Historic Site dat bij de Vermillion Lakes ligt, is de plek waar mijnwerkers voor het eerst natuurlijke warmwaterbronnen hebben gevonden. De vondst van deze bronnen heeft ertoe geleid dat Banff werd uitgeroepen tot het eerste nationale park van Canada in 1884.

Medicine Lake

Medicine Lake is een bijzonder meer en is gelegen langs Maligne Lake Road in Jasper National Park. Onderweg naar Maligne Lake, passeer je dit meer dat een beetje een mysterieus imago heeft. Het loopt namelijk elk jaar leeg. Hoe kan dat?

De Maligne River zwelt jaarlijks in de lente aan onder invloed van het smeltwater dat de bergen afstroomt. Deze rivier zxorgt dat het meer volloopt met water. Dit water wordt echter intussen aan de andere zijde afgevoerd in een ondergronds stelsel van grotten dat volledig aan het oog is onttrokken. Het water dat door deze grotten stroomt, komt verderop weer boven de grond en kun je zien bij Maligne Canyon, waar het zich met groot geweld door de kloof stort.

Elk najaar, wanneer de vorst inzet en er geen toevoer meer is van smeltwater, loopt Medicine Lake weer leeg. Deze cyclus herhaalt zich elk jaar. Het waterpeil van Medicine Lake is eind juli/begin augustus op z’n hoogst. Medicine Lake is misschien niet het mooiste, maar wel een van de meest bijzondere van de gletsjermeren van de Rocky Mountains in Canada.

Maligne Lake

Maligne Lake ligt ten zuidwesten van het stadje Jasper aan het einde van de schilderachtige rit over Maligne Lake Road. Sinds het moment dat fotograaf Peter Gales het eiland in 1940 op de gevoelige plaat vastlegde en tentoonstelde op de Colorama showcase van Kodak in Grand Central Station in New York City, is Maligne Lake een soort bedevaartsoord geworden. Iedereen wilde het eialndje met eigen ogen zien. En een naam als “Spirit Island” spreekt natuurlijk ook tot de verbeelding.

Het eilandje is uitsluitend per boot bereikbaar, want het ligt op ongeveer 11 kilometer varen vanaf het Maligne Lake paviljoen. Je kan er ook voor kiezen om een kajak te huren en er zelf naartoe te varen, maar dat is een flinke onderneming, dus ik adviseer je de rondvaart te maken, waarbij je natuurlijk nog veel meer moois ziet.

Lake Edith Cavell

Op ongeveer een half uur rijden vanuit het stadje Jasper, vind je hoog in de bergen de bergtop van Mt. Edith Cavell met de gelijknamige gletsjer. Via Highway 93A kun je naar de berg toe rijden. Vanaf de parkeerplaats is het dan nog een hike van ruim een half uur.

Onderaan deze gletsjer ligt het Lake Edith Cavell. Eigenlijk mag het geen meer heten, het is namelijk meer een meer-tje. Je zou zeggen dat een meertje van dit formaat niet in zo’n lijst van mooie meren thuishoort. Toch is de bijzondere mosgroene absoluut geweldig om te zien.

Deze bijzondere kleur wordt veroorzaakt door het slib dat door het smeltwater van de gletsjer wordt meegevoerd. De omgeving is overigens ook prachtig, wat een wandeling naar dit gletsjermeertje toch wel bijzonder maakt.

Even opletten: Lake Edith Cavell is te bereiken vanaf ongeveer begin juli tot half oktober, afhankelijk van de weersomstandigheden. Wanneer je eerder of later in het seizoen komt, hangt er nog een dikke ketting voor Edith Cavell Road.

Emerald Lake

Emerald Lake ligt net in de provincie British Columba in Yoho National Park. Het meer ligt op ongeveer 40 minuten rijden van Lake Louise langs de Trans Canada Highway bij het plaatsje Field.

Het meer dankt zijn naam aan het emerald (smaragd) groene water. Tijdens het seizoen is het altijd zeer druk en staat vrijwel de hele parkeerplaats vol met touringcars en auto’s van bezoekers. Als je het meer bezoekt, ga dan bij voorkeur ’s morgens vroeg of aan het eind van de middag.

Je kan een kano huren bij het boothuis in de buurt van de parkeerplaats. Het meer is meestal ontdooid vanaf eind mei, begin juni.

De Emerald Lake Lodge lijkt een droomplek om te verblijven, maar uit eigen ervaring kan ik zeggen dat de prijs-kwaliteitverhouding beschamend was. Ik adviseer je dan ook om elders te verblijven en een leuke dagtrip naar Emerald Lake te maken.

Bekijk de schitterende omgeving van Emerald Lake in deze video.

Waterton Lakes

De Waterton Lakes liggen in het uiterste zuidwesten van Alberta, tegen de grens met de VS, waar het park overgaat in Glacier National Park. Vanuit Calgary is het ongeveer 3 uur rijden naar het park. Vanwege de afgelegen ligging wordt dit park met het schitterende meer veel minder vaak bezocht dan de andere populaire parken in de Rocky Mountains, zoals Banff en Jasper.

Het mooiste uitzicht op het Waterton Lakes meer is vanaf de Bear’s Hump, een outlook die bereikbaar is via een korte maar steile wandeling vlakbij het plaatsje Waterton. Zeker vanwege de unieke ligging en de geweldige omgeving is Waterton een van de mooiste gletsjermeren van de Rocky Mountains in Canada.

Lake O’Hara

Lake O’Hara ligt in Yoho National Park. Veel mensen laten dit meer links liggen, omdat eigen vervoer naar het meer niet is toegestaan. Je moet ongeveer 12 kilometer vanaf de parkeerplaats lopen, maar je kan ook een shuttlebus nemen. Neem de shuttlebus zou ik zeggen, want dit is een absoluut pareltje onder de mooiste gletsjermeren van de Rocky Mountains in Canada. De bus rijdt van juni tot begin oktober.

De parkeerplaats ligt op slechts een paar minuten rijden ten westen van de grens tussen British Columbia en Alberta langs de Trans Canada Highway.

De prachtige omgeving en de unieke natuur zorgen dat er slechts een bepaald aantal bezoekers naar het meer en directe omgeving mag. Hier komen veel beschermde plantensoorten voor.

Vanaf Lake O’Hara zijn er diverse wandeltrails naar andere mooie meren in de regio, zoals McArthur Lake, Oesa Lake en Opabin Lake. Deze meren zijn gelegen op grote hoogte en die kunnen tot ver in juni nog steeds bevroren zijn, soms zelfs tot in juli of begin augustus.

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies