De Gray Jay, een nationaal symbool voor Canada

Gray Jay symbool Canada

De Gray Jay is na een periode van twee jaar en met bijna 50.000 stemmen verkozen tot de nationale vogel van Canada. Hiermee is de Gray Jay het nieuwste nationale symbool. Andere namen voor deze vogel zijn Grey Jay, Canada Jay, Camp robber of whisky jack.

Waarom de Gray Jay als nationaal symbool?

Met 450 vogelsoorten die in Canada voorkomen was de keuze lastig. Het debat liep al sinds januari 2015. Tienduizenden Canadezen hebben in die tijd hun mening en voorkeur uitgesproken, maar ook de National Conservation Partners bij Bird Studies Canada en andere natuurbeschermers, lieten hun mening meewegen. Uiteindelijk werd de lijst teruggebracht tot vijf vogels. Uiteindelijk was  de Canada Jay de gelukkige winnaar.

De vogel komt voor in geheel Canada. Alle provincies en territoria zijn het thuis van deze vogel. De boreale bossen zijn de favoriete leefomgeving. Ook gedijen ze goed in zowel warme als koude omstandigheden en draaien er hun ‘vleugel niet voor om’, om reeds in februari te nestelen bij temperaturen van min 30.

Achtergronden

Historisch gezien zijn deze vogels de metgezellen van de jagers bij de First Nations. Ze zijn belangrijk voor inheemse bevolking, waar ze van oudsher een ‘boodschapperfunctie van het bos’ hadden. Dreigde er gevaar? Dan sloeg de Gray Jay aan.

In de volksmond wordt de vogel ook wel “whiskey jack” genoemd, maar dat heeft geen snars te maken met whiskey. Het is eerder een verengelsing van het Cree woord “Wisakedjak”, een traditionele inheemse naam, wat zoiets betekent als ‘trouwe vriend van de mens’.

Voor veel First Nations is een Gray Jay in de ochtend een goed voorteken voor de dag. Er zijn zelfs Gwich’in gidsen in de Yukon die vertellen van deze vogels zingend van boom naar boom verloren en hongerige jagers naar huis toe leiden. Bekijk deze video voor meer informatie over dit mooie Canadese symbool.

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies