Great Lakes: de grote meren van Canada en Amerika

Great Lakes Canada grote meren

De Great Lakes van Canada en de Verenigde Staten vormen samen de grootste aaneengesloten zoetwatermeren van de hele wereld. De meren liggen alle precies op de grens met de Verenigde Staten, behalve Lake Michigan, dat helemaal in de States ligt.

De verschillende Great Lakes zijn:

  • Lake Huron
  • Lake Erie
  • Lake Ontario
  • Lake Superior
  • Lake Michigan

De groep van de Great Lakes vormt samen qua oppervlakte de grootste zoetwaterplas ter wereld en bevat 21% van al het wereldwijde zoetwater aan de oppervlakte. Het totale oppervlak van de Grote Meren beslaat 244.106 vierkante kilometer. De totale inhoud van de meren wordt geschat op 22.671 kubieke kilometer.

Door de grote oppervlakte die ze beslaan, hebben ze grote invloed op het weer in de omgeving van de meren. Sterker nog, ze hebben meer weg van een binnenzee dan van een meer. Rollende golven, sterke stromingen, aanhoudende wind en een frisse ‘zeebries’ zijn de kenmerken van de Great Lakes.

De vorming van de Great Lakes vond plaats tijdens de laatste ijstijd, zo’n 14 duizend jaar geleden, toen de gletsjers zich terugtrokken naar het noorden. Nadat ze de enorme bassins eerst in de bodem hadden getrokken, liepen deze vervolgens vol met het smeltwater van de gletsjers. Bekijk een video over de Great Lakes.

Geografie van de Grote Meren

Hoewel de verschillende Grote Meren allemaal duidelijk van elkaar worden afgezonderd, zijn ze onderling allemaal op een natuurlijke manier verbonden, Lake Michigan dan uitgezonderd. Het water stroomt van Lake Superior naar Lake Erie en Lake Huron via de St. Marys River bij Sault Ste. Marie. De Saint Claire River verbindt Lake Erie met Lake Huron en vanuit Lake Huron stroomt het water naar Lake Ontario. Aan de oostelijke zijde van Lake Erie wordt het water via de St Lawrence River ook afgevoerd en daar liggen ook de Niagara Falls.

In de oostelijke punt van Lake Ontario gaat het meer bij Kingston over in de Saint Lawrence River, op de plaats waar ook de Thousand Islands liggen. De Saint Lawrence River voert het water vervolgens af naar de Atlantische Oceaan. In de Great Lakes liggen in totaal meer dan 35.000 kleinere en grotere eilanden.

Statistieken van de Great Lakes

Lake Superior

De naam van Lake Superior is afkomst van Lac Supérieur, ofwel, het meest noordelijke meer van de grote meren. En met een oppervlakte van 82.000 vierkante kilometer is dit tevens het grootste meer van de vijf. Ook heeft Lake Superior gemiddeld de grootste diepte (147 meter), waardoor de hoeveelheid water van 12.000 kubieke meter ook nog eens het grootst is. Op het diepste punt is Lake Superior ook het diepst van alle vijf de meren, 406 meter.

Lake Ontario

Lake Ontario is de kleinste van de Great Lakes en heft een oppervlakte van 19.000 vierkante kilometer. De naam is afgeleid van het inheemse Ontari’io, wat betekent “land van de schijnende wateren”. Het watervolume in het meer bedraag 1.640 kubieke kilometer en de gemiddelde diepte is 86 meter. Op het diepste punt is Lake Ontario 245 meter diep.

Lake Huron

Lake Huron is na Lake Superior het tweede grootste meer met 60.000 vierkante kilometer. De inhoud van het meer is 3.500 kubieke kilometer en de gemiddelde diepte is 59 meter. Het diepste punt ligt op 228 meter.

Lake Erie

Lake Erie is qua oppervlakte het kleinste meer. Ook de beperkte gemiddelde diepte van slechts 19 meter maakt dat het meer slechts 480 kubieke kilometer aan water bevat. Het diepste punt is 64 meter.

Lake Michigan

Is het enige meer dat niet op de grens ligt tussen Canada en de VS, maar volledig in Amerika ligt. Met een oppervlakte van 58.000 vierkante kilometer en een gemiddelde diepte van 85 meter bevat het meer 4.900 kubieke kilometer zoetwater. Het diepste punt is 282 meter.

2018-06-14T10:29:35+00:00

Leave A Comment