Great Lakes: de grote meren van Canada en Amerika

Great Lakes Canada grote meren

De Great Lakes van Canada en de Verenigde Staten vormen samen de grootste aaneengesloten zoetwatermeren van de hele wereld. De meren liggen alle precies op de grens met de Verenigde Staten, behalve Lake Michigan, dat helemaal in de States ligt.

Wat zijn de Great Lakes?

  • Lake Huron
  • Lake Erie
  • Lake Ontario
  • Lake Superior
  • Lake Michigan

De groep van de Great Lakes vormt samen qua oppervlakte de grootste zoetwaterplas ter wereld en bevat 21% van al het wereldwijde zoetwater aan de oppervlakte. Het totale oppervlak van de Grote Meren beslaat 244.106 vierkante kilometer. De totale inhoud van de meren wordt geschat op 22.671 kubieke kilometer.

Door de grote oppervlakte die ze beslaan, hebben ze grote invloed op het weer in de omgeving van de meren. Sterker nog, ze hebben meer weg van een binnenzee dan van een meer. Rollende golven, sterke stromingen, aanhoudende wind en een frisse ‘zeebries’ zijn de kenmerken van de Great Lakes.

De vorming van de Great Lakes vond plaats tijdens de laatste ijstijd, zo’n 14 duizend jaar geleden, toen de gletsjers zich terugtrokken naar het noorden. Nadat ze de enorme bassins eerst in de bodem hadden getrokken, liepen deze vervolgens vol met het smeltwater van de gletsjers. Bekijk een video over de Great Lakes.

Geografie van de Grote Meren

Hoewel de verschillende Grote Meren allemaal duidelijk van elkaar worden afgezonderd, zijn ze onderling allemaal op een natuurlijke manier verbonden, Lake Michigan dan uitgezonderd. Het water stroomt van Lake Superior naar Lake Erie en Lake Huron via de St. Marys River bij Sault Ste. Marie. De Saint Claire River verbindt Lake Erie met Lake Huron en vanuit Lake Huron stroomt het water naar Lake Ontario. Aan de oostelijke zijde van Lake Erie wordt het water via de St Lawrence River ook afgevoerd en daar liggen ook de Niagara Falls.

In de oostelijke punt van Lake Ontario gaat het meer bij Kingston over in de Saint Lawrence River, op de plaats waar ook de Thousand Islands liggen. De Saint Lawrence River voert het water vervolgens af naar de Atlantische Oceaan. In de Great Lakes liggen in totaal meer dan 35.000 kleinere en grotere eilanden.

Statistieken van de Great Lakes

Lake Superior, de grootste van de Great Lakes

De naam van Lake Superior is afkomst van Lac Supérieur, ofwel, het meest noordelijke meer van de grote meren. En met een oppervlakte van 82.000 vierkante kilometer is dit tevens het grootste meer van de vijf. Ook heeft Lake Superior gemiddeld de grootste diepte (147 meter), waardoor de hoeveelheid water van 12.000 kubieke meter ook nog eens het grootst is. Op het diepste punt is Lake Superior ook het diepst van alle vijf de meren, 406 meter.

Lake Superior mondt uit in Lake Huron bij de Canadese stad Sault Ste. Marie via de St. Mary’s River. De rotsen van de noordelijke oever van Lake Superior dateren uit de vroege geschiedenis van de aarde. Tijdens het Precambrium (tussen 4,5 miljard en 540 miljoen jaar geleden) baande magma zich een weg naar de oppervlakte en creëerde daar de granieten gesteenten van de Canadian Shield. Deze oude granieten rotsen zijn tegenwoordig te zien op de North Shore. Het was deze regio die gelegen was in de tektonische zone van de Grote Meren, waar veel waardevolle metalen werden afgezet. De regio rond het meer is rijk aan mineralen, zoals koper, ijzer, zilver, goud en nikkel.

Het grootste eiland in Lake Superior is Isle Royale in de staat Michigan. Isle Royale bevat verschillende meren, waarvan sommige ook weer eilanden hebben. Andere bekende eilanden zijn Madeline Island in de staat Wisconsin, Michipicoten Island in de provincie Ontario en Grand Island in de staat Michigan.

Lake Superior Grote Meren

Lake Ontario

Lake Ontario is de kleinste van de Great Lakes en heeft een oppervlakte van 19.000 vierkante kilometer. De naam is afgeleid van het inheemse Ontari’io, wat betekent “land van de schijnende wateren”. Het watervolume in het meer bedraag 1.640 kubieke kilometer en de gemiddelde diepte is 86 meter. Op het diepste punt is Lake Ontario 245 meter diep.

Het bassin van het meer is tijdens de laatste ijstijd door de ijskap van Wisconsin uit relatief zacht rotsgesteente uit het Siluur gehouwen. Het materiaal dat door de ijskap naar het zuiden werd geduwd, liet landschapsvormen achter zoals die in de omgeving van het meer zijn te vinden, maar ook op de bodem van Lake Ontario, waardoor het hele afvoersysteem van de regio werd gereorganiseerd. Terwijl de ijskap zich later naar het noorden terugtrok, werd de uitlaat van de St. Lawrence-vallei nog steeds afgedamd door een gletsjer, dus het oppervlak van het meer bevond zich op een hoger niveau. Deze etappe staat bekend als Lake Iroquois. Gedurende werd het water uit het meer afgevoerd via de regio waar de tegenwoordige stad Syracuse, New York ligt en via de Mohawk River richting de Atlantische Oceaan.

Toen het ijs zich uiteindelijk terugtrok uit de St. Lawrence-vallei, bevond de uitlaat zich onder zeeniveau en werd het meer korte tijd een baai van de Atlantische Oceaan. Geleidelijk herstelde het land zich na een lange periode waarin de meer dan twee kilometer dikke ijslaag de bodem naar beneden had gedrukt. Dit herstel duurt nog steeds voort, aangezien de St. Lawrencevallei nog steeds 30 centimeter per 100 jaar omhoog komt.

Toronto is natuurlijk de belangrijkste stad aan het meer en vanaf de iconische CN Tower heb je een geweldig uitzicht over Lake Ontario. Zeker bij helder weer kun je tientallen kilometers ver kijken. Vlak voor de kustlijn van Toronto liggen de Toronto Islands, een leuke plek om een uitstapje te maken wanneer je de stad bezoekt.

Lake Ontario Great Lakes Toronto

Lake Huron

Lake Huron is na Lake Superior het tweede grootste meer van de Grote Meren met 60.000 vierkante kilometer. De inhoud van het meer is 3.500 kubieke kilometer en de gemiddelde diepte is 59 meter. Het diepste punt ligt op 228 meter.

Lake Huron heeft de grootste kustlijnlengte van alle Grote Meren en heeft maar liefst 30.000 eilanden. Lake Huron is verbonden met Lake Michigan, dat op hetzelfde niveau ligt, door de 8 kilometer brede en 37 meter diepe Straat van Mackinac, waardoor ze hydrologisch dezelfde watermassa vormen. Hierdoor wordt het ook wel Lake Michigan-Huron genoemd. Samengevoegd vormt Lake Huron-Michigan met een oppervlakte van 117.000 vierkante kilometer “technisch gezien het grootste zoetwatermeer ter wereld”. Het water stroomt dan zuidwaarts naar de St. Clair River, bij Port Huron, Michigan en Sarnia, Ontario.

Grote Meren Amerika Canada Lake Huron

Lake Erie

Lake Erie is qua oppervlakte het op één na kleinste meer van de Grote Meren van Canada en de VS. De beperkte gemiddelde diepte van slechts 19 meter maakt dat het meer slechts 480 kubieke kilometer aan water bevat. Het diepste punt is 64 meter. Doordat de gemiddelde diepte van het meer zo klein is, is ook de watertemperatuur relatief hoger dan die van de andere Grote Meren. Aangezien het watervolume van Lake Erie zo laag is, vergeleken met de andere meren, is ook de retentietijd (de tijd die het kost dat al het water is doorgestroomd) het laagst, namelijk 2,6 jaar.

Het Erie-meer werd uitgesleten door gletsjerijs en is in zijn huidige vorm minder dan 4.000 jaar oud, wat geologisch gezien vrij jong is. Voor die tijd lag er hier een groot laaglandbekken dat meer dan twee miljoen jaar geleden was ontstaan als gevolg van een oostelijk stromende rivier die lang vóór de Pleistocene ijstijden al bestond. Dit oude afvoersysteem werd ‘weggeveegd’ door de eerste grote gletsjer in het gebied die de laaglandgebieden verdiepte en vergrootte, waardoor water kon bezinken en een meer vormde. De gletsjers slepen ook aan de oostelijke kan meer land weg, doordat hier een zachtere leisteenbodem lag. De gletsjers werden de oostelijke kant opgeduwd door de veel hardere carbonaatrotsen van dolomiet en kalksteen aan de westkant.

Great Lakes Grote Meren Lake Erie

Lake Michigan

Is het enige meer dat niet op de grens ligt tussen Canada en de VS, maar volledig in Amerika ligt. Met een oppervlakte van 58.000 vierkante kilometer en een gemiddelde diepte van 85 meter bevat het meer 4.900 kubieke kilometer zoetwater. Het diepste punt is 282 meter.

Langs de kusten van het meer leven maar liefst 12 miljoen Amerikanen is steden als Chicago, Milwaukee and Green Bay. Helemaal in het noorden van het meer bij Mackinec City is Lake Michigan verbonden met Lake Huron.

Lake Michigan Chicago Great Lakes

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *