Go West: Grizzlyberen koloniseren kusteilanden British Columbia

Grizzly's zwemmen kusteilanden

Een ware golf van grizzlyberen trekt naar het westen en maakt de oversteek over zee naar de eilanden voor de kust van BC. Het lijkt wel of ze massaal fan zijn geworden van de Pet Shop Boys met hun hit Go West.

Grizzlyberen zijn krachtige zwemmers en zijn in staat tot wel 9 kilometer per uur te zwemmen, vergelijkbaar met de snelheid van een roeiboot. Hiermee kunnen ze binnen enkele uren via ‘island hopping’ op andere kusteilanden terechtkomen.

Het zal je maar overkomen dat je op een kusteiland woont waar geen enkele beer voorkomt en plots sta je oog in oog met een grizzlybeer van 400 kilo! Op sommige van de kusteilanden zijn zolang als bekend nooit grizzlyberen gesignaleerd. Het is dan ook niet voor niets dat de lokale autoriteiten op de eilanden de bevolking waarschuwen: “Pluk al het fruit uit je tuinen en vermijd contact met de beren.”

Het is ronduit bijzonder te noemen dat de beren vanaf het vasteland soms wel 50 kilometer afleggen en tot zelfs in Alert Bay zwemmen. Alert Bay is een dorpje op Cormorant Island, een eilandje langs de noordelijke punt van Vancouver Island. Natuurlijk zwemmen ze niet in een keer die afstand en gebruiken ze andere eilandjes als pitstop.

In toenemende mate hebben biologen opgemerkt dat grizzlyberen op zoek gaan naar nieuwe eilanden om daar de beste visstekken te veroveren. Ook lijkt het niet te gaan om individuele beren, maar om complete berengezinnen.

Grizzlyberen bedreiging voor andere beren op kusteilanden

De grizzly’s die naar de kusteilanden zwemmen, zullen een flinke impact hebben op het lokale leven, zowel voor de bevolking als voor de zwarte beren. Grizzly’s zijn van nature veel dominanter dan zwarte beren en zullen de zwarteberenbevolking verdrijven.

De grote vraag wat deze grote migratie veroorzaakt is onduidelijk. De zalmtrek in het binnenland is op een historisch dieptepunt, waardoor de grizzlyberen wellicht andere plekken zoeken om zich te voeden.

2016-10-19T17:59:01+00:00

Leave A Comment