Wist je dit over de grootste steden van Canada?

Grootste steden van Canada inwoners

Canada is een enorm land, maar ondanks de 36 miljoen inwoners is het toch relatief maar dun bevolkt. De voornaamste reden hiervan is dat de inwoners voornamelijk geconcentreerd wonen in de grootste steden van Canada. Zo woont in het gebied van de GTA (Greater Toronto Area) ongeveer een zesde deel van de totale Canadese bevolking, zo’n 6,2 miljoen (2016) mensen. In de stad Toronto zelf staan ruim 2,7 miljoen inwoners ingeschreven.

De grootste steden in Canada

1. Toronto – 5,928,040

De dichtst bevolkte stad van Canada is Toronto. In de stad met omliggende steden en suburbs wonen in totaal een kleine 6 miljoen mensen. In de stad Toronto zelf staan ruim 2,7 miljoen inwoners ingeschreven. Hoewel veel mensen denken dat Toronto de hoofdstad van Canada is , is dat niet zo. Ottawa is de hoofdstad, Toronto is slechts de hoofdstad van Ontario.

Bijna de helft van de bevolking bestaat uit in het buitenland geboren inwoners. Na Miami in de VS is dit het op één na grootste percentage van in het buitenland geboren inwoners ter wereld. Vanuit demografisch oogpunt is het bijzonder dat er geen enkele nationaliteit een dominante positie inneemt, waardoor Toronto de meest diverse stad ter wereld is.

Natuurlijk is een direct gevolg van deze enorme smeltkroes van culturen, dat er in Toronto het hele jaar door culturele festivals zijn. Ofwel, als je van feesten houdt dan is Toronto absoluut een topstad om te bezoeken. Lees meer over de highlights van Toronto.

Hoewel Toronto natuurlijk een enorme oppervlakte beslaat, is er zoveel hoogbouw in het downtown deel van de stad, dat hierdoor het aantal inwoners per vierkante kilometer enorm toeneemt, namelijk 4.334,4 inwoners per vierkante kilometer.

De naar Toronto vindt waarschijnlijk zijn oorsprong in het woord ‘tkaronto’, dat de Iroquois, de oorspronkelijke bevolking, gebruikten voor deze regio. Het betekent “plaats betekent waar bomen in het water staan”.  Toen de Europeanen voor het eerst aankwamen op de plaats van het huidige Toronto werd deze naam overgenomen.

Grootste Steden Van Canada Toronto

2. Montreal – 4.098.927

In 2016 werden tijdens een volkstelling 4.098.927 inwoners geteld in de Census Metropolitan Area (CMA) van Montreal. Hiermee staat Montreal op de tweede plaats van grootste steden van Canada qua inwoneraantal. In de stad zelf wonen 1.704.694 mensen (2016). Montreal heeft een bevolkingsdichtheid van 3.889 inwoners per vierkante kilometer. De stad ligt in de provincie Québec en daar is Frans de officiële voertaal.

De stad is een belangrijk centrum voor handel, financiën, ruimtevaart en de farmaceutische industrie. De enorme industriële ontwikkeling van de stad heeft gezorgd voor veel werkgelegenheid, waardoor de stad nog steeds sterk groeit.

Natuurlijk klinkt industrie niet bepaald aantrekkelijk als je Canada gaat bezoeken, maar vergis je niet. Montreal is namelijk een heerlijk stad om rond te wandelen. In het oude centrum waan je jezelf op sommige plekken een paar eeuwen terug in de tijd.

Bovendien is Montreal een walhalla voor mensen die van lekker eten houden. Talloze restaurants en eettentjes bieden heerlijke maaltijden aan voor niet al te veel geld, want Montreal is ook een belangrijke studentenstad. Bezoek in de stad de kathedraal, de Jean Toulon Market, proef het heerlijke gerookte vlees (écht doen!!) en eet heerlijk verse bagels van een Joodse bakkerij. Lees meer over de highlights van Montreal.

Steden van Canada Montreal

3. Vancouver – 2,264,823

Vancouver is de derde stad van Canada en heeft een inwoneraantal van 2.264.823 inwoners in het gehele stedelijke gebied. Vancouver staat bekend als een flitsende stad. Ook Canadezen zelf zien Vancouver als de stad ‘waar je het kunt maken’. Vancouver heeft een geweldig zakencentrum waar je heerlijk kunt snuiven aan de rijkdom van succesvolle zakenlieden. Zeker als autoliefhebber is het hier ook leuk. Zie je een BMW rijden? Dan is het een M. Zie je een Mercedes? Dan is het een AMG etc. De bevolkingsdichtheid van Vancouver is 5.492,6 inwoners per vierkante kilometer.

Vancouver is qua talen de meest diverse stad van Canada, want 52% van de bevolking spreekt een andere taal dan Engels als moedertaal. De stad herbergt de grootste haven van Canada en is daarmee een belangrijke doorvoerplaats van Aziatische producten naar de Canadese markt.

Wanneer je in Vancouver verblijft is het leuk om het centrum te bezoeken. Hoewel ikzelf, en de meesten waarschijnlijk, helemaal geen stadsmens ben, vind ik Vancouver echt een heel leuke stad. Bezoek Granville Island, fiets langs de Vancouver Seawall en bezoek het heerlijke Stanley Park met zijn totempalen.

Canada Vancouver City

4. Calgary – 1,237,656

In Calgary wonen in totaal 1.237.656 mensen. Met 2.111 inwoners per vierkante kilometer is de bevolkingsdichtheid hier aanzienlijk lager dan in steden als Vancouver en Toronto. Hiermee staat Calgary op de vierde plaats van grootste steden van Canada qua inwoneraantal.

De stad Calgary is voor de meeste Nederlandse toeristen de plek van aankomst en vertrek. De stad kent een flitsend centrum met bijzonder veel kantoorflats. Je kan duidelijk zien dat hier het geld zit van de olieboeren en bankiers.

Onder invloed van de almaar groeiende olie-industrie in het noorden van de provincie, is de stad qua aantal inwoners met name tussen 2001 en 2006 bijzonder hard gegroeid. De belangrijkste industrieën hier zijn de olie- en gassector.

Hoewel het centrum niet bijzonder inspirerend is, is het stadspark langs de Bow River wel een heerlijk deel van de stad om te vertoeven op een zomerse dag.

Calgary grootste steden Canada

5. Edmonton – 1.062.643

Edmonton is de nummer 5 in de reeks van grootste steden van Canada en ligt ten noorden van Calgary. De stad is vooral bekend om het winkelcentrum dat lang het grootste ter wereld was, maar nog wel steeds het grootste winkelcentrum van Canada en Noord-Amerika is, West Edmonton Mall. De stad zelf wordt de Gateway to the North genoemd, omdat deze dient als toegang tot olie- en diamantwinning in het noorden van Alberta.

De stad Edmonton zelf heeft 932.546 inwoners en de bevolkingsdichtheid is 1.855,5 inwoners per vierkante kilometer. De stad is de meest noordelijke stad met meer dan een miljoen inwoners van Noord-Amerika.

Edmonton staat bekend om de vele culturele festivals die het hele kalenderjaar doorgaan en wordt ook wel Canada’s Festival City genoemd. Dwars door Edmonton stroomt de North Saskatchewan River en het park langs de oevers beslaat een oppervlakte van 22 keer Central Park in New York. Een heerlijk plek om de rust te ontvluchten van de drukke binnenstad.

6. Ottawa-Gatineau, Ontario / Quebec – 989.657

De hoofdstad regio van Ottawa-Gatineau is de zesde grootste stad van het land. Ottawa-Gatineau heeft 989.657 inwoners en is de hoofdstad van Canada. Deze stad ligt in de oostelijke regio van Ontario, op de grens met Quebec. In Ottawa wordt dan ook aanzienlijk meer Frans gesproken dan in bijvoorbeeld Toronto . De belangrijkste industrieën hier zijn in het openbaar bestuur en de hightech-industrie.

Met 1900 inwoners per vierkante kilometer is de bevolkingsdichtheid niet bijzonder hoog. Met name de inwoners van het noordelijke deel van de stad hebben een schitterende ‘achtertuin’ in de vorm van het Parc de la Gatineau.

In de stad vind je bijzonder veel overblijfselen van de Duitse cultuur. Zo zijn er veel kleine bierbrouwerijtjes en eigenlijk doet de stad vrij Europees aan. Neemt natuurlijk niet weg dat je hier in Canada bent en er heel veel Canadese cultuur valt te snuiven.

Grote trekpleisters in Ottawa zijn Parliament Hill met het parlementsgebouw, het Rideau Canal met zijn vele sluisjes en het Canadian Museum of History. Lees meer over de highlights van Ottawa.

Change of the guard Parliament Hill Ottawa

7. Winnipeg – 705.244

Winnipeg ligt in de provincie Manitoba en heeft 705.244 inwoners. Hiermee staat Winnipeg op de zevende plaats van grootste steden van Canada qua inwoneraantal. De bevolkingsdichtheid ligt op 1.429 inwoners per vierkante kilometer. Hoewel het stadscentrum niet bijster inspirerend is, zijn bepaalde delen van de stad absoluut prachtig om te bezoeken. Door de afgelegen ligging ten opzichte van de mooiere delen van Canada, zijn er echter maar weinig toeristen die Winnipeg bezoeken.

Dwars door de stad stroomt de rivier Red River of the North die voor de komst van de Europese kolonisten heeft geleid tot de stichting van een nederzetting. Langs de oevers liggen diverse stadparken waar het tijdens de lange en warme zomers goed toeven is. Tijdens de wintermaanden kun je hier beter wegblijven, want door het landklimaat is het steenkoud en zijn de winters ontzettend lang.

8. Québec City – 705.103

Québec City is maar een fractie kleiner dan Winnipeg en heeft een bevolkingsdichtheid van 1.648 inwoners per vierkante kilometer. Door de ligging aan de Saint Lawrence River heeft deze stad tijdens het koloniale tijdperk altijd een belangrijke strategische waarde gehad.

Het opvallendst van het aangezicht van Québec is natuurlijk het prachtige Chateau Frontenac dat hoog boven Old Québec uittorent en uitkijkt op de rivier. Tussen het jaar 1500 en halverwege de 18e eeuw zijn hier heel wat veldslagen uitgevochten tussen de Britten en de Fransen.

De plaats waar nu Québec ligt was vroeger de eerste plek waar de Franse kolonisten een nederzetting stichtten onder de leiding van Jacques Cartier, een naam die nog steeds onlosmakelijk met de stad verbonden is.

Een bezoek aan de stad is absoluut de moeite waard. Ikzelf heb nog maar sporadisch iemand gesproken die spijt had van zijn bezoek. Zelfs de mensen die ‘alleen voor de natuur’ naar Canada gaan, zijn bijzonder positief over hun stadsbezoek.

Het oude deel van de stad is absoluut het mooist. De oude stadsmuren, Rue de Petit Champlain en de heerlijke Franse sfeer maken een bezoek aan stad iets om nooit te vergeten! Lees meer over de highlights van Québec City.

Quebec City Canada

De grote steden per inwoneraantal

1 Toronto, Ontario 5.429.524

2 Montreal, Quebec 3.519.595

3 Vancouver, British Columbia 2.264.823

4 Calgary, Alberta 1.237.656

5 Edmonton, Alberta 1.062.643

6 Ottawa – Gatineau, Ontario / Quebec 989.657

7 Winnipeg, Manitoba 711.925

8 Quebec City, Quebec 705.103

9 Hamilton, Ontario 693.645

10 Kitchener – Waterloo – Cambridge, Ontario 470.015

11 London, Ontario 383.437

12 Victoria, British Columbia 335.696

13 Halifax, Nova Scotia 316.701

14 Oshawa, Ontario 308.875

Veelgestelde vragen

Wat is de grootste stad van Canada?

Met 2.794.356 inwoners in 2021, is Toronto de grootste stad van Canada. De Greater Toronto Area (GTA), dus het gebied dat ook de voorsteden omvat, had bij de laatste telling in 2021 zelfs een bevolking van 6.712.341.

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies