Gros Morne National Park: wandelen en kajakken

Gros Morne National Park Newfoundland

Het Gros Morne National Park is het grootste van de twee nationale parken van de provincie Newfoundland. De unieke ecologie en het prachtige natuur hebben aanleiding gevormd tot een vermelding op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Ruige kliffen, diepe fjorden, torenhoge watervallen en zandstranden maken dit park tot een unieke reisbestemming.

Unieke geologie in Gros Morne

Het park is vernoemd naar de hoogste berg in het park en op het eiland, Mount Gros Morne (806 meter). Deze berg is een onderdeel van de Long Range Mountains, een bergketen langs de westkust van Newfoundland.

Het bijzondere aan deze bergketen is dat deze deels onder de zeespiegel loopt. Tijdens de laatste ijstijd kwam dit onderwater liggende deel boven de zeespiegel uit en maakte deel uit van de Apalachen, een middengebergte dat langs de oostkust van Noord-Amerika loopt. De bergen die nog zichtbaar zijn, zijn de geërodeerde resten van een bergketen die zich 1,2 miljard jaar geleden vormde.

In het park prachtig te zien hoe de aardkorst zich onder invloed van de platentektoniek en de elementen heeft ontwikkeld. Tevens is dit een van de weinig plekken op aarde waar de verschuiving van de aardkorst te zien is. Hier is de diepe oceaanbodem te zien en de rotsen die afkomstig zijn uit de mantel van de aarde.

In Gros Morne National Park is de ondergrond vooral opgebouwd uit zandige leem, leisteen, kalksteen en zandsteen. Deze steenachtige ondergrond is natuurlijk geen vruchtbare bodem voor vegetatie en het moge duidelijk zijn dat het soms bijna buitenaardse uiterlijk dit park zo bijzonder maakt. Bonne Bay en de Table Lands in het park zijn hiervan de beste voorbeelden.

Highlights van Gros Morne National Park

De Table Lands

De Tablelands is een gebied in het park tussen de plaatsen Trout River en Woody Point in het zuidwesten van Gros Morne National Park. De omgeving heeft hier meer weg van een dorre woestijn dan van het Newfoundland dat je elders al hebt gezien.

De soort rotsen die hier het landschap bepalen heten peridotiet, een stollingsgesteente met een zeer hoge dichtheid en die vooral bestaat uit de mineralen olivijn en silica. Peridotiet is een gestold gesteente dat afkomstig is uit de oorspronkelijk vloeibare aardmantel en is omhoog gestoten toen honderden miljoenen jaren geleden twee aardschollen hier op elkaar botsten.

Aangezien peridotiet niet de gebruikelijke voedingsstoffen bevat die nodig zijn voor plantengroei, is het gebied kaal en dor. Deze rotssoort heeft een zeer laag calciumgehalte, bevat zeer veel magnesium en giftige hoeveelheden zware metalen. De bruine kleur van de rotsen komt door de hoge concentratie ijzer die is geoxideerd door de omgeving.

Tableland Trail

De Tableland Trail is een eenvoudige wandelroute door het gebied van 4 kilometer lengte en een goede manier om kennis te maken met Gros Morne National Park. Het hoofdpad slingert langs de voet van de berg en de geologie hier markeert de tijd waarin de continenten van Afrika en Noord-Amerika ooit in botsing kwamen en deze rotsen, die oorspronkelijk onder de zeespiegel lagen, naar hun huidige positie op het land werden geduwd. Ontdek dit unieke gebied door de dagelijkse (zomer) begeleide wandelingen die Parks Canada biedt. Je kunt een wandeling maken door de medewerkers van het park of hun app downloaden en het pad op je eigen tempo volgen. Beide manieren zijn geweldig. Kom genieten van de schoonheid die Tablelands te bieden heeft. Bekijk deze video voor een indruk van de Table Lands.

Western Brook Pond

Western Brook Pond is een zoetwaterfjord in het park die zich tijdens de laatste ijstijd heeft gevormd onder de invloed van de gletsjers. De gletsjer baande zich dwars door het landschap naar zee, maar voordat hij de kust bereikte, warmde het klimaat op, waardoor hij zich terugtrok. Hierdoor is er een natuurlijke dam overgebleven die de fjord van de zee scheidt en is het een zoetwaterfjord gebleven.

De gletsjer die Western Brook Pond vormde heeft het 30 kilometer lange fjord gevuld met kraakhelder smeltwater en hierdoor is dan ook een aparte ervaring om hier te gaan zwemmen. Hoewel de naam niet erg tot de verbeelding spreekt is Pissing Mare Falls een prachtige waterval die zich vanaf een hoogte van maar liefst 350 meter de diepte in stort van de fjord. Hiermee behoort hij tot de hoogste watervallen van Noord-Amerika.

Wildlife in Gros Morne

Nadat elanden door de jacht rond 1900 waren uitgestorven op Newfoundland, werden ze begin 20e eeuw weer in het wild uitgezet en inmiddels is de populatie flink toegenomen. In Gros Morne kun je dus regelmatig elanden tegenkomen, maar ook andere wilde dieren, zoals onder andere kariboes, zwarte beren, vossen, poolvossen, hazen, eekhoorns, lynxen, rivierotters en bevers.

De baai van St. Pauls Inlet is een goede plek om zeehonden en kleine walvissoorten te gaan spotten. Deze baai is een soort ‘kraamkamer’ voor kleinere walvissen en je kan hier per kajak op zoek gaan naar pilotwhales en bultruggen.

Activiteiten in het park

Gros Morne National Park is met name voor wandelaars een waar paradijs. De schitterende uitzichten, de extreme landschapsvormen en het wildlife zorgen voor een prachtige entourage. In het park is meer dan 100 kilometer aan gemarkeerde wandelroutes te vinden, waarbij je de keuze kan maken om langs de kuststrook te wandelen of om het binnenland van het park te gaan verkennen. Eén van de meer uitdagende wandelroutes is de 16 kilometer lange James Callaghan Trail over Gros Morne Mountain.

Bereikbaarheid van Gros Morne National Park

Het park is bereikbaar door vanaf het vasteland van Canada met de veerboot naar Newfoundland te reizen. Je vertrekt dan vanuit Sydney op Cape Breton Island naar Channel-Port aux Basques op Newfoundland.

Vanuit Channel-Port aux Basques volg je Highway 1, de Trans Canada Highway, richting het noorden, om bij het plaatsje Deer Lake Highway 430 op te gaan richting het park.

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies