De Halifax Explosion

Halifax Explosion Nova Scotia Canada

De Halifax Explosion is van grote invloed geweest op de geschiedenis van deze Canadese havenstad.  Het was de ochtend van 6 december 1917. Het Noorse stoomschip SS Imo kwam in aanvaring met een ander stoomschip, de SS Mont-Blanc, een Frans vrachtschip dat zwaarbeladen was met explosieven.

De aanvaring vond plaats in de Narrows, een vernauwing van de vaarweg de haven van Halifax verbindt met het Bedford Basin. Voor de beeldvorming, de Narrows is ter hoogte van de huidige A. Murray MacKay Bridge.

Door de aanvaring ontstond brand aan boord van het Franse schip en al spoedig vatte de lading vlam. Er was geen redden meer aan en al spoedig ontstond de grootste explosie die tot dusver ooit door de mens was veroorzaakt.

De enorme ontploffing vaagde het Richmond District van de stad compleet van de wereld. Ongeveer 2.000 mensen werden gedood door de ontploffing, het rond vliegende puin en ingestorte gebouwen. Naar schatting raakten 9000 mensen gewond bij de ramp. De equivalente energie die bij de Halifax Explosion vrijkwam was ongeveer 2,9 kiloton TNT (12.000 GigaJoules).

Gevolgen van de Halifax Explosion

Het schip de Mont-Blanc kreeg orders van de Franse regering om een lading explosieven van New York City via Halifax naar Bordeaux, Frankrijk te vervoeren. Deze explosieven waren bestemd om te worden gebruikt aan het front in de Eerste Wereldoorlog.

Om ongeveer 08:45 uur botste het schip met lage snelheid op het Noorse schip dat onbeladen was. De ontstane brand aan boord van het Franse schip liep snel uit de hand. Ongeveer 20 minuten later, om 09:04:35 uur precies, explodeerde de Mont-Blanc.

Bijna alle gebouwen binnen een straal van 800 meter, inclusief het gebied waar de wijk Richmond lag, werden compleet weggevaagd. De drukgolf die was ontstaan brak bomen als luciferhoutjes af, verboog ijzeren rails en blies gebouwen uit elkaar. Schepen in de haven werden meters hoog opgetild en op de wal gesmeten door de ontstane tsunami en delen van de Mont-Blanc werden kilometers verderop gevonden.

Er was bijna geen raam in de hele stad die de explosie had overleefd. Ook aan de overkant van de haven, in Dartmouth, was de schade enorm. De vloedgolf die was ontstaan door de klap, had ook het gebied vernietigd waar de Mi’kmaq First Nation al generaties lang het Tufts Cove-gebied bewoonde.

Hulpverlening

Eenmaal van de schrik bekomen kwam de hulpverlening vrijwel onmiddellijk, maar de lokale ziekenhuizen raakten als snel overvol. Vanuit elders in de provincie Nova Scotia en vanuit New Brunswick kwamen dezelfde dag al treinen binnen met hulpgoederen voor de bouw van onderdak voor de duizenden mensen die dakloos waren geworden.

Uit het eerste gerechtelijk onderzoek bleek dat de Mont-Blanc verantwoordelijk was voor de ramp, maar in een later beroep werd vastgesteld dat beide schepen schuldig waren. Er zijn verschillende gedenktekens voor de slachtoffers van de explosie in het North End van de stad, waaronder de Halifax Explosion Memorial Bell Tower en het Fairview Cemetary, een schitterende begraafplaats waar ook slachtoffers van de Titanic liggen begraven.

Ook in het Maritime Museum of the Atlantic vind je nog interessante informatie over de Halifax Explosion. Deze video geeft mooie weer wat er van minuut tot minuut is gebeurd bij de ramp.

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies