Hans Island: ‘Whiskey-oorlog’ tussen Canada en Denemarken over een rot(s)eiland

Hans Island Nunavut Canada Denemarken

Hans Island is een rotseiland van 1,3 vierkante kilometer in de Canadese Arctic en ligt exact op de grens tussen Groenland (Denemarken) en Canada. Met geen enkele bewoner en uitsluitend basalt is het werkelijk een eiland van geen enkele betekenis. Toch ligt het eiland al 30 jaar aan de basis van een voortdurend conflict tussen beide landen, die het beide claimen als soeverein gebied.

Na 30 jaar getouwtrek beslechtten de Canadese en Deense regering vorig jaar eindelijk het conflict door een ​​gezamenlijke taskforce te stichten en opties te onderzoeken voor de grensproblemen in het noordpoolgebied.

Over Hans Island

Hans Island is een klein en onbewoond eilandje, halverwege tussen Ellesmere Island, Nunavut en de noordwestkust van Groenland. De rots ligt op de maritieme grenslijn in de Lincoln Sea, de zeestraat die beide landen van elkaar scheidt.

Tartupaluk is de Inuit naam van Hans Island en de rots is het ‘slachtoffer‘ geworden van 30 jaar strijd over en weer. Toch is het de meest beschaafde oorlog ooit en in de afgelopen 30 jaar is deze kwestie veelvuldig belicht in de media. Hoe werd die strijd dan gevoerd?

De ‘oorlog’ om Hans Island in het Noordpoolgebied

Het was in 1973 toen Deense en Canadese diplomaten de 2.685 kilometer lange zeegrens tussen Canada en Groenland tekenden en ze zich bewust werden van het feit dat zowel Canada als Denemarken aanspraak maakte op het eilandje.

Decennia lang voerden beide landen regelmatig vlagceremonies uit op Hans Island, waarbij het een gebruik werd dat wanneer de Canadezen er waren geweest, de Denen een Canadese vlag en fles whiskey aantroffen. Wanneer de Canadezen na een periode weer op het eiland kwamen, hadden de Denen een Deense vlag en een fles schnaps achtergelaten.

Het bijzondere aan het conflict is dat er werkelijk niets te halen valt op Hans Island. Er ligt geen schat aan minerale stoffen, het gaat niet om vruchtbare grond en er is ook geen olie te vinden. Het gaat om een stuk rots nota bene!

Hans island ligging

Eenvoudig op te lossen

De eenvoudigste optie zou zijn om gewoon een lijn in het midden te tekenen. De standvastigheid van beide landen maakt het nu noodzakelijk dat een speciale commissie van de VN de grenzen op het continentale plat moet vastleggen.

In het verleden werd met militair vertoon, zoals vliegtuigen en oorlogsschepen dreigend langs gevaren, maar aangezien het twee NAVO-landen zijn, kan er nooit sprake komen van een militair conflict.

Toch is het geschil tussen beide landen voor de beide regeringen van groot belang. Steeds voor een algemene verkiezing komt het conflict ter sprake waarbij politici krasse taal uitspreken over het geschil om kiezers voor zich te winnen.

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van Nunavut

Wij maken gebruik van cookies