Hartland Bridge, de langste overdekte brug ter wereld in New Brunswick

Hartland Bridge overdekte brug

De Hartland Bridge is ’s werelds langste overdekte brug en in feite een houten, overdekte tunnel over een rivier. Deze brug staat niet alleen bekend om de lengte, maar ook om de prachtige schoonheid en de unieke staat waarin de brug verkeert.

De constructie van de Hartland Bridge

De Hartland Bridge werd oorspronkelijk gebouwd in 1901 om de St. John River te overspannen die tot dan alleen was over te steken per boot.  In eerste instantie was de hele spanwijdte opgebouwd uit hout en niet overdekt. Nadat het ijs tijdens een strenge winter enkele pijlers van de brug had vernield, werden deze vervangen door beton.

Hartland Bridge

De brug kreeg zijn kenmerkende overkapping in de jaren 20 van de vorige eeuw en met een lengte van 390 meter werd het daarmee de langste overdekte brug ter wereld.

Toen de overkapping werd gerealiseerd was een groot deel van de lokale bevolking het niet eens met de overdekte brug. Men was bang dat de lokale jeugd de beschutte plek zou gaan gebruiken voor hun hormonale escapades. De protesten bleken voor niets te zijn en de overkapping werd gerealiseerd.

Tegenwoordig is er ook een voetgangerspad dat langs een kant van de brug loopt, zodat ook bezoekers een ontspannen wandeling over de overdekte Hartland Bridge kunnen maken. Hoewel de brug met slechts één rijbaan niet erg praktisch is, heeft het toch ook zijn charme als je moet wachten op een tegemoetkomende auto. Bekijk een video van de brug.

Over overdekte bruggen

Waarom zou je überhaupt een brug overdekken zou je je afvragen? Een overkapping beschermde in vroeger tijden de houten brugdelen tegen de elementen, waardoor deze langer meegingen. Ook de passanten van de brug profiteerden van de overkapping, bijvoorbeeld met hun paarden tijdens een hevige sneeuw- of regenbui.

Met name de provincies Québec en New Brunswick staan bekend om hun grote aantallen ‘covered bridges’. Rond 1900 had Québec naar schatting zo’n 1000 en New Brunswick zo’n 400 overkapte bruggen. Tegenwoordig zijn er in Quebec nog 98 en in New Brunswick nog 62 overdekte bruggen te vinden.

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van New Brunswick

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies