Head-Smashed-In Buffalo Jump, Fort MacLeod, Alberta

Head-Smashed-In Buffalo Jump Alberta

Hoewel het Head-Smashed-In Buffalo Jump niet erg vriendelijk klinkt, is het wel een National Historic Site, aangezien deze plek duizenden jaren van belang is geweest voor de oorspronkelijke bewoners van deze regio in Zuid-Alberta. Deze klif ligt in de oostelijke uitlopers van de Rocky Mountains in de provincie Alberta.

De indianen hadden van oorsprong een goed analytisch vermogen en veel kennis van bizongedrag. Hiermee dreven zij de enorme kuddes bizons die ooit de Great Plains bevolkten over de eindeloze vlaktes. Nee, niet eindeloos….

Bij Head-Smashed-In Buffalo Jump is namelijk een klif waar de First Nations dankbaar gebruik van maakten. Zij dreven de bizons hiernaartoe waarbij de deze naar beneden vielen. Hierop werden onderaan de klif de karkassen zorgvuldig verdeeld en zo was deze manier van jagen gedurende ongeveer 6.000 jaar een uitstekende manier om hele stammen van voedsel te voorzien.

Nadat de eerste Europese kolonisten is het gebied verschenen in de 19e eeuw, werd het gebied door de First Nations verlaten.

De klif van Head-Smashed-In Buffalo Jump

De Blackfoot dreven de bizons vanuit het noordelijker gelegen graasgebied in de Porcupine Hills meer dan 2,5 kilometer naar de afgrond. Met een hoogte van 10 meter was de klif hoog genoeg om de benen van de dieren te breken bij een val, waardoor ze eenvoudig te vangen waren.

De plek van de Head-Smashed-In Buffalo Jump is zo lang gebruikt dat de botten tot op bijna 12 meter ondergronds zijn opgegraven. Wetenschappers schatten dat er in de loop der tijd hier meer dan 120.000 buffels zijn omgebracht en geslacht.

Werelderfgoedlijst van UNESCO

De Head-Smashed-In Buffalo Jump werd vanwege de cultureel-historische waarde in 1981 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO opgenomen. Ook is er sinds 1987 een museum gevestigd waarin de Blackfoot-cultuur prachtig wordt weergegeven.

Naast de tentoonstellingen over de mythologie, levensstijl, ecologie en technologie van Blackfoot-volkeren, zijn er praktische educatieve workshops, bijvoorbeeld voor het maken van mocassins en het maken van drumtrommels. Ook kunnen bezoekers tijdens het zomerseizoen genieten van demonstraties van traditionele drum- en dansrituelen. Bekijk de website van het museum.

Head-Smashed-In Buffalo Jump ligt op 18 kilometer ten noordwesten van Fort Macleod, Alberta, langs Highway 785.

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van Alberta

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies