De meeste toeristen die de prachtige Yukon bezoeken, richten zich vooral op de geijkte highlights, zoals het Sign Post Forest bij Watson Lake, Whitehorse en natuurlijk de Klondike met Dawson City. De bekendste roadtrips zijn de Alaska Highway en de Dempster Highway, helemaal naar het noorden. Een mooie roadtrip in de Yukon die echter vaak over het hoofd wordt gezien, is die van de Canol Road, een weg die van het zuiden van de Yukon helemaal tot de grens met Northwest Territories loopt.
Deze prachtige route voert je niet alleen door ruige natuur en langs prachtige uitkijkpunten, maar heeft bovendien een rijke geschiedenis. De naam Canol Road (Canadian Oil) is namelijk in het leven geroepen toen deze route werd aangelegd in de periode 1942-1944 om de olievelden bij Norman Wells in NWT te ontsluiten.
De weg werd in 1950 opnieuw aangelegd en is een dirt road. Aangezien de weg tegenwoordig zijn primaire functie heeft verloren, wordt er slechts minimaal onderhoud aan gepleegd en tijdens de winter is deze helemaal afgesloten.
Begaanbaarheid
Aangezien de route van de Canol Road niet erg ‘smooth’ is en het een grindweg is, wordt het afgeraden met bepaalde voertuigen te rijden. Zo wordt het afgeraden de route te rijden met grote campers en auto’s met aanhanger. Natuurlijk kun je het best een 4X4 of pick-up truck kiezen, maar met een gewone luxe auto is de route ook prima te doen.
We weet dat je in de outback bent en dat merk ja aan bomen die soms de weg deels blokkeren en soms zij er smalle passages waar twee auto’s elkaar niet of nauwelijks kunnen passeren. Maar ja, juist dit avontuur is de reden waarom je voor een route als Canol Road kiest!
Services zoals een tankstation zijn alleen beschikbaar bij Johnson’s Crossing, aan het begin van de route aan de Robert Campbell Highway en bij Ross River, een kwartier verderop. Bovendien wordt het afgeraden om de route te rijden wanneer het veel heeft geregend en wordt het gebruik van de verlichting altijd geadviseerd.
Hoewel de weg over het algemeen redelijk te doen is, is het altijd aan te raden voorzorgsmaatregelen te nemen, voor het geval je pech krijgt. Nee, dus altijd extra proviand mee, extra drinkwater, warme kleding en vertel anderen dat je de route gaat rijden en wanneer je weer verwacht terug te zijn. Hoewel er meerdere mensen de route rijden, wil je het zekere voor het onzekere nemen.
De route zelf en de highlights van Canol Road
De route van Canol Road begint bij Johnson’s Crossing op de Alaska Highway. Het deel vanaf daar tot Ross River op de Campbell Highway wordt de South Canol Road genoemd, terwijl de weg tussen Ross River en de grens met NWT de North Canol Road wordt genoemd. De North Canol Road kruist de South Macmillan River.
De South Canol Road heeft een lengte van 220 km en is een soms zeer smalle bochtige weg. Er zijn enkele smalle bruggen waar slechts één auto tegelijk overheen kan. Vrees niet, want je zult er nauwelijk tegenliggers of andere weggebruikers tegenkomen. Ook moet je rekening houden met stukken ruwe weg, af en toe zijn er ook wegafsluitingen ten gevolge van stukken weg die zijn weggespoeld door regen. Bovendien zijn er nergens hulpposten of ook maar iets van faciliteiten. De rijtijd is ongeveer 4 uur bij goed weer en als er geen obstakels zijn.
De 232 kilometer lange North Canol Road is ook smal en zeer bochtig, waar je ook te maken kan krijgen met stukken weg die zijn weggespoeld. Om die reden is het altijd verstandig in Ross River even te informeren naar wegomstandigheden, voordat je op pad gaat.
De North Canol Road eindigt bij de grens tussen Yukon en Nortwest Territories, waar voertuigen weer kunnen omdraaien. Hoewel vanaf daar de route helemaal doorloopt tot aan Norman Wells, 230 kilometer verderop in NWT, is deze weg niet bruikbaar, half weggespoeld op veel plekken en dus onbegaanbaar. Ondanks dat heeft de overheid van Northwest Territories dit deel van de weg wel aangewezen als Canol Heritage Trail.
Wildlife spotten
Natuurlijk bieden de afgelegen ligging en de ruige omliggende natuur voor prachtige mogelijkheden om wildlife te spotten. Dieren die je hier kunt zien zijn elanden, coyotes, zwarte en grizzlyberen, wolven en hertachtige soorten.
Voorzieningen langs de route
Onderstaand vind je een opsomming van wat je zoal langs de Canol Road kunt vinden:
J 0 – Kruising van de South Canol Road met de Alaska Highway. Hier vind je toiletten, rustplaatsen en een paar wrakken van WO II-voertuigen. Daarnaast staan er informatieborden over de geschiedenis en de aanleg van de Canol Road. Bij het nabijgelegen Johnson’s Crossing Lodge & RV Park aan de Alaska Highway kun je eten en kamperen.
J 30.6 – Sidney Lake camping.
J 42 – Toegang tot Nisutlin River Recreation Site, camping.
J 47.8 – Rustige Lake South Yukon, camping.
J 56 – Kleine parkeerplaats met afvalbakken en mooi uitzicht op Quiet Lake.
J 61.2 – Rustige Lake North Yukon camping.
J 61.5 – Quiet Lake Maintenance Camp; bij deze werf vind je een vintage Canol Project-dumper en pull-grader die worden tentoongesteld voor toeristen. Er zijn geen diensten en verder is er niets te doen. Er is alleen een satelliettelefoon beschikbaar voor noodgevallen.
J 102.5 – Lapie Lakes, camping.
J 132.2 – Brug met één rijstrook over de Lapie River, Lapie River Canyon wandelpad.
J 136.8 – Knooppunt Campbell Highway. Je slaat af in noordelijke richting naar de Campbell Highway en rijdt 8 kilometer naar het westen, waar je vervolgens weer richting het noorden afslaat en deze weg 11 kilometer volgt tot Ross River.
J 148.8 ROSS RIVER – In Ross River wonen 411 mensen en vind je een winkel, tankstation en bank. Hier kun je ook gebruik maken van de Pelly Barge, een pondje dat je over de Pelly River vervoert naar het begin van de North Canol Road. In Ross River kun je informeren naar het veerbootschema en de wegomstandigheden.
J 213.9 – Dragon Lake, camping.
J 262.4 – Brug met één rijstrook over de South Macmillan River nr. 1 (er zijn diverse oversteken over dezelfde rivier, genummerd).
J 269.3 – De Macmillan Pass, ook wel “Mac Pass”, heeft een hoogte van 1.366 meter en is tijdens de Indian Summer prachtig van kleur.
J 278.2 – Brug met één rijstrook over Macmillan rivier nr. 2.
J 278.3 – Hier vind je verlaten legervoertuigen van het Canol-project. Hoewel het een verlaten plek is, blijf overal vanaf, want deze vrachtwagens en apparatuur vallen onder beschermd goed van de overheid van Yukon.
J 286.5 – Brug met één rijstrook over Macmillan rivier nr. 3.
J 290.6 – Brug over één land over Macmillan rivier nr. 4.
J 291.7 – Brug over één land over Macmillan rivier nr. 5.
J 292.9 – Brug met één rijstrook over Macmillan rivier nr. 6.
J 293 – Weg eindigt bij de grens tussen Yukon Territory en Northwest Territories. Hier is het verlicht om om te draaien.
Canol Road in het kort
- Verbindt Johnson’s Crossing, Alaska Highway met de NWT grens
- Naam van de highway: Yukon Highway 6
- Totale lengte: 458 kilometer
- Wegdek: Gravel
- Seizoen: Alleen tijdens de zomer en herfst (indien het niet teveel heeft geregend)
- Hoogste pas: Macmillan Pass, 1.366 meter