Highlights van de Icefields Parkway

Highlights Icefields Parkway bezienswaardigheden

De Icefields Parkway, of Highway 93 North, is een spectaculaire bergsnelweg in de majestueuze Rockies van Alberta. Deze weg wordt door velen beschouwd als het mooiste stukje Canada dat je ooit zult zien. Met zijn kronkelende paden, adembenemende landschappen, wilde dieren en indrukwekkende bergketens is het een route die je hart sneller doet kloppen. Ik kan je verzekeren, als je dit mist, mis je een van de mooiste stukjes van de Rockies en misschien zelfs van heel Canada.

Icefields Parkway: de ultieme roadtrip

De Icefields Parkway begint eigenlijk al in Wickenburg, Arizona, VS, maar het is het Canadese gedeelte vanaf Lake Louise tot het pittoreske stadje Jasper dat werkelijk betoverend mooi is. Dit 230 kilometer lange stuk neemt je mee door de ruige schoonheid van de Canadese Rockies, langs puntige bergtoppen die zich scherp aftekenen tegen een heldere blauwe lucht, of zelfs een grijze regenlucht die de omgeving een magische charme geeft.

De route begint in het zuiden bij Lake Louise, waar Highway 1, de Trans Canada Highway, overgaat in de Icefields Parkway. Dit is op de kruising waar Highway 1 vanaf Yoho National Park verder gaat richting het oosten. Hoewel velen de gebruikelijke route van Banff naar Lake Louise nemen, raad ik je aan om ook de Bow Valley Parkway, Highway 1A, te overwegen. Deze alternatieve route loopt parallel aan Highway 1 en biedt schitterende uitzichten, waaronder de imposante Castle Mountain.

Vanaf Lake Louise rijd je de Icefields Parkway op, die je door een schitterend landschap leidt. Halverwege kom je het Columbia Icefield tegen, een indrukwekkend ijsveld van 325 vierkante kilometer. Dit is een van de hoogtepunten van de Icefields Parkway en een plek die je zeker niet wilt missen.

Highlights van de Icefields Parkway dit mag je niet missen

Crowfoot Glacier: Deze gletsjer, gelegen in Banff National Park, is goed zichtbaar vanaf de Parkway en voedt de Bow River met zijn smeltwater. Een prachtig gezicht!

Bow Lake: Het heldere water van Bow Lake en de nabijgelegen Bow Glacier Falls zijn absoluut de moeite waard om te verkennen. Een eenvoudige wandeling brengt je naar een adembenemend uitzicht.

Bow Lake Icefields Parkway Banff

Bow Summit: Vanaf deze 750 meter hoge top heb je een onvergetelijk uitzicht op het azuurblauwe Peyto Lake. Ga vroeg in de ochtend of later op de middag om de drukte te vermijden en te genieten van de serene schoonheid.

Mistaya Canyon: Deze canyon, gevormd door de Mistaya River, biedt spectaculaire uitzichten en is gemakkelijk toegankelijk vanaf de weg. Een korte wandeling van 500 meter brengt je naar deze natuurlijke wonder.

Parker Ridge Trail: Deze gezinsvriendelijke wandelroute van 2,7 kilometer biedt fantastische uitzichten op de Saskatchewan Glacier en de omliggende pieken.

Columbia Icefield: Het grootste ijsveld van de Rockies is een absolute must-see. In de zomer kun je met een speciale ‘snowcoach’ de gletsjer op en genieten van het uitzicht. Boek je tickets van tevoren om lange wachttijden te vermijden.

Highlights en bezienswaardigheden Icefields Parkway

Glacier Skywalk: Voor de avonturiers onder ons is er de Glacier Skywalk, een glazen loopbrug die je 300 meter boven de vallei laat zweven. Alleen voor de echte durfals! Kaarten voor de Glacier Skywalk kunnen gekocht worden bij het Columbia Icefield Discovery Centre

Sunwapta Falls: Deze krachtige waterval wordt gevoed door het smeltwater van de Athabasca Glacier en ligt op slechts een korte loopafstand van de weg.

Horseshoe Lake: Horseshoe Lake is een verborgen juweeltje waar je kunt zwemmen in kristalhelder water of kunt genieten van het uitzicht. Een perfecte plek voor een zomerse stop.

Athabasca Falls: De Athabasca Falls waterval, gelegen ten zuiden van Jasper, biedt spectaculaire uitzichten en goed begaanbare paden voor een perfecte fotomoment.

Naast deze highlights zijn er nog talloze andere prachtige plekken langs de Icefields Parkway. Denk aan uitkijkpunten, wandelroutes en de mogelijkheid om wilde dieren te spotten. Hoewel deze route slechts 230 kilometer lang is en in ongeveer 3,5 uur te rijden is, raad ik je aan om er minstens 6-7 uur voor uit te trekken. Geniet van de uitzichten, maak korte wandelingen en leg de schoonheid van de natuur vast op foto’s. Maar onthoud, geen enkele foto kan het gevoel van dit adembenemende landschap echt vervangen.

icefields parkway highlights

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van Alberta

Veelgestelde vragen

Wat is de beste periode voor de Icefields Parkway?

Om de grote hordes toeristen te vermijden en van wat meer rust te genieten, zijn er bepaalde periodes van het jaar die meer geschikt zijn:

  1. Voorjaar (half mei tot begin juni): Dit is een uitstekende periode om de Icefields Parkway te verkennen, voordat het hoogseizoen begint en de grote aantallen toeristen het gebied overstromen. De sneeuw begint te smelten, waardoor watervallen op hun hoogtepunt zijn en de bergbloemen beginnen te bloeien. Het verkeer is aanzienlijk rustiger in mei en begin juni dan tijdens de zomermaanden.
  2. Vroege herfst (september): September is ook een uitstekende periode om te reizen. Het weer is dan nog steeds aangenaam en de zomerdrukte neemt al af. De bomen beginnen hun herfstkleuren te vertonen, wat de landschappen nog spectaculairder maakt. Hoe later in de maand, hoe minder het toerisme, maar ook hoe groter de kans op een sneeuwbui in de bergen.
  3. Doordeweekse dagen: Ongeacht het seizoen, zijn doordeweekse dagen over het algemeen flink rustiger dan weekenden. Als je flexibel bent met je reisdata, probeer dan doordeweekse dagen te plannen voor de belangrijkste attracties langs de Icefields Parkway om de drukte te vermijden.
  4. Vermijd vakantieperiodes: Tijdens Canadese vakantieperiodes, zoals de zomervakantie in juli en augustus en het Thanksgiving-weekend in oktober, kan de Icefields Parkway behoorlijk druk zijn. Probeer deze piekperiodes te vermijden als je in alle rust de bezienswaardigheden wilt bezoeken.
  5. Vroeg in de ochtend of laat in de avond: Als je tijdens drukke seizoenen reist, overweeg dan om vroeg in de ochtend te vertrekken of laat in de avond aan te komen op je bestemmingen om de drukste momenten te vermijden. Attracties zoals Lake Louise en Athabasca Falls kun je het best in de vroege ochtend bezoeken.

Houd er rekening mee dat het weer in de bergen onvoorspelbaar kan zijn. In mei kunnen gletsermeren nog bevroren zijn en kun je nog te maken krijgen met sneeuw. Als je van plan bent om de Icefields Parkway te bezoeken, is het ook een goed idee om accommodaties ruim van tevoren te reserveren, ook tijdens het voor- en naseizoen. Over het algemeen bieden mei, begin juni en september een goede balans tussen goed weer en minder drukte van grote hordes toeristen op de Icefields Parkway.

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies