Highlights van Montreal, de leukste bezienswaardigheden

Highlights van Montreal

De highlights van Montreal hebben vooral betrekking op de rijke geschiedenis. Old Montreal is een bijzonder charmant deel van de stad en het is dan ook niet vreemd dat de meeste bezoekers dit stukje zich herinneren als het mooiste deel van Montreal.

Over Montreal

Montreal is na Toronto de grootste stad van Canada, maar het is wel de grootste stad van de provincie Québec. In Montreal zelf wonen 1,7 miljoen mensen, maar het grootstedelijke gebied telt wel 4 miljoen inwoners.

De stad ligt op een sikkelvormig eiland tussen twee rivieren, aan de zuidelijke kant stroomt de St Lawrence River, langs het noordelijke deel van de stad de Rivière de Prairies. De stad werd in 1642 gesticht en werd vernoemd naar de in de stad gelegen heuvel Mont Royal.

In het oude stadscentrum van Montreal staan nog panden die dateren uit de periode van New France, de 17e eeuw, toen de ontdekkingsreiziger Champlain hier een handelspost vestigde. De straatjes met kinderkopjes, de historische panden en een beregezellige sfeer, maken Old Montreal tot een bijzonder geliefde bestemming.

Highlights van Montreal

Place d’Armes

Place d’Armes is de locatie waar de Canadese superster Celine Dion trouwde. Het is een mooi historisch plein in het hart van het oude Montreal. Aan het plein staan ook enkele van de meest indrukwekkende gebouwen van de stad, waaronder de  Notre-Dame Basilica, Saint-Sulpice Seminary en het New York Life Building.

Basilique Notre-Dame

De wereldwijd beroemde Notre-Dame basiliek van Montreal is een van de mooiste highlights van Montreal. De enigszins opzichtige ornamenten van gebeeldhouwd hout, de schilderijen, vergulde sculpturen en glas-in-loodramen maken de kerk tot een zeer druk bezochte bezienswaardigheid.

Gebouwd in 1829 op de plaats van een oudere en kleinere kerk, staat in de kerk een beroemd Casavant-orgel en van de Gros Bourdon wordt gezegd dat het de grootste kerkklok is van heel Noord-Amerika. Bekijk deze prachtige video over de basiliek.

Rue St-Denis

Rue St-Denis is de ruggengraat van het winkelgebied van Montréal en is omzoomd met hoeden- en kledingwinkels, hippe platenzaken en cafés met terrasjes. Tijdens de lange, warme zomerdagen is er hier altijd een gezellige drukte wanneer zowel toeristen als locals  massaal de uitnodigende bistro’s en bars aan beide kanten van de straat bezoeken.

Marché Jean-Talon

De farmers market van Little Italy, de enorme overdekte markt Jean-Talon, is een grote trekpleister en naar mijn idee een van de allerleukste highlights van Montreal. Veel chef-koks van de nabijgelegen restaurants schuimen hier de honderden kramen af op zoek naar de lekkerste ingrediënten voor hun gerechten.

Drie lange overdekte gangpaden staan vol met handelaren die groenten, fruit, bloemen en deegwaren verkopen, daarnaast zijn er talloze kraampjes met heerlijke delicatessen en café-restaurants met kleine terrasjes. Zelfs in de winter is de markt open.

Een bezoek aan de Jean-Talon markt draait geheid uit op een grote smullerij, dus als je hier naartoe gaat, zorg dat je nuchter bent, want smullen zal je! Lees meer over deze markt.

Place Jacques-Cartier

Place Jacques-Cartier is wellicht de meest levendige plek van Old Montréal. Het licht hellende plein is een podium voor straatkunstenaars, straatmuzikanten en op de achtergrond klinkt het geroezemoes van de overvolle terrassen als een meditatief gezoem.

Vooral ’s avonds is hier de Franse cultuur te vinden: lekker samen in de buitenlucht eten en drinken. Hier kun je bourgondisch genieten tot in de late uurtjes.

Vieux-Port de Montréal

De oude haven van Montréal strekt zich uit over een afstand van twee kilometer langs de St. Lawrence River en wordt onderbroken door vier grote pleinen. Het gebied is was reeds in het jaar 1611 operationeel als haven, maar in de jaren 90 is het havengebied heringericht en is het gebied een park geworden waar je heerlijk kunt wandelen, skaten en fietsen.

Langs de kade zie je cruiseschepen, veerboten en veel, heel veel pleziervaart komen en gaan. Jaarlijks trekt de Oude Haven zo’n 6 miljoen bezoekers.

Oratoire St-Joseph

Het gigantische oratorium eert St. Joseph, de patroonheilige van Canada. Dit bouwwerk is gebouwd in renaissancestijl en werd voltooid in 1960. Het biedt een prachtig uitzicht op de noordhelling van Mont Royal. De oratoriumkoepel is vanuit dit deel in de stad overal zichtbaar. De kapel is ook een eerbetoon aan het werk van broeder André, de vastberaden monnik die hier in 1904 voor het eerst een kleine kapel bouwde.

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van Quebec

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies