Québec City, het kloppende hart van de provincie Québec

highlights van Québec City bezienswaardigheden

De highlights van Québec City zijn anders dan die in andere grotere steden van de provincie Québec. Québec heeft iets anders, iets heel specifieks waar moeilijk de vinger op te leggen is. Misschien is het wel iets spiritueels en ontastbaars. Het is de ziel van de provincie en de belichaming van de Frans-Canadese identiteit.

Naast dat de stad symbool staat de identiteit van de provincie, wordt Québec vaak genoemd als een van de mooiste steden van heel Noord-Amerika.  Met name de pittoreske oude binnenstad is bijzonder mooi. Met de talloze highlights van Québec City staat deze stad dan ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

De oude binnenstad is een levend museum met smalle geplaveide straten, huizen uit de 17e en 18e eeuw en hoge kerktorens en met het prachtige Château Frontenac dat erboven uittorent. In dit deel van Québec waan je je in Parijs, maar dan een paar eeuwen terug, met klassieke bistro’s, terrasjes en lijk je wel op een filmset terecht te zijn gekomen.

Québec bezoeken

Je kunt de sfeer van Québec City in één dag proeven, maar ik raad je aan om zeker twee of drie dagen uit te trekken om de highlights van Québec City  en de schoonheid van de stad te kunnen zien. De relatief compacte opbouw van de stad zorg er voor dat alles in het centrum op loopafstand van elkaar ligt.

De belangrijkste focus voor je bezoek aan de stad zou het oude deel moeten zijn. Het oude stadscentrum is onder te verdelen in Haute Ville, het deel dat hoog boven de St Lawrence rivier op de kliffen van Cap Diamant ligt, en Basse Ville, het lager gelegen deel waar Samuel de Champlain als eerste Fransman voet aan wal zette in 1608.

De oude binnenstad is verzadigd van de musea, huizen en gebouwen met mansardedaken en leuke geplaveide straatjes die enorm uitdagen om te worden verkend. Als je de film Midnight in Paris ooit hebt gezien, dan zal je direct begrijpen wat ik bedoel.

Via de historische stadspoorten van Porte St-Louis en Porte St-Jean zijn de vier direct omliggende wijken eenvoudig bereikbaar: St-Jean Baptiste, Colline Parlementaire, Montcalm en St-Roch.Deze wijken hebben tal van leuke en vooral heerlijke restaurantjes, winkels en gezellige uitgaansgelegenheden. Ook opmerkelijk zijn de Plains of Abraham langs de oever van de rivier, de plek waar de Britten de Fransen versloegen in 1759. Tegenwoordig is deze locatie een klein nationaal park, dat uitstekende recreatieve mogelijkheden biedt om de drukte van de stad even te ontvluchten.

Highlights van Québec City

Het prachtige historische centrum van Québec staat natuurlijk vol prachtige gebouwen en leuke kleine straatjes. De rijke geschiedenis en de heerlijke sfeer die hier hangt, zullen het lastig voor je maken om ook andere delen van de stad te bezoeken. Let maar op mijn woorden: je zult vallen voor de charme charme van Old Québec!

Le Château Frontenac

Le Château Frontenac torent hoog uit boven Old Québec. Gelegen op een hoge rots heb je vanuit het hotel een weids uitzicht over de stad en over de St. Lawrence River die hier vlak langs stroomt. Het hotel werd opgeleverd in 1893 door de Canadese spoorwegmaatschappij Canadian Pacific en diende om het spoorwegvervoer te stimuleren voor de rijkeren.

De locatie van het hotel werd in vrioger tijden gebruikt vanwege de strategische ligging en hier lag aan het einde van de 17e eeuw de Citadelle de Québec. In 1943 werd hier een conferentie gehouden waarbij Franklin Roosevelt en Winston Churchill afspraken maakten voor het verloop van de Tweede Wereldoorlog.

Tegenwoordig is het pand nog steeds in gebruik als een hotel en ligt qua stijl in het verlengde van bijvoorbeeld Chateau Lake Louise. Sinds 1980 is het gebouw nationaal erfgoed.

La Citadelle

De enorme stadsmuren rond Old Québec zijn schitterend om te bezoeken. Met een oppervlakte van 3,2 vierkante kilometer is dit het grootste fort van Noord-Amerika. De aanleg van de stadsmuren begon door de Fransen rond 1750 en werd voltooid door de Engelsen in 1850. De Engelsen zetten na hun overwinning op de Fransen de bouw voort met de bedoeling zich te kunnen vededigen tegen een eventuele Amerikaanse invasie, die er uiteindelijk nooit is gekomen.

Met een gegidste rondleiding van een uur maak je kennis met de geschiedenis van de citadel en bezoek je talrijke historische bezienswaardigheden.

Musée de l’Amérique Francophone

Dit museum ligt in Old Québec en dient ter ontwikkeling en stimulering van de Franse cultuur in Noord-Amerika. Aangezien het museum reeds in 1653 is gesticht, is dit het oudste museum van Canada.

In het museum zijn schitterende exposities te zien van de historie van de Franse cultuur in Noord-Amerika en hoe deze zich in de loop der tijd heeft ontwikkeld. Er zijn zowel permanente als wisselende exposities in het museum.

Terrasse Dufferin

Terasse Dufferin is de 425 meter lange promenade op een klif, 60 meter boven de St Lawrence River. Dit deel van de stad is een heerlijke plek om te wandelen, vooral tijdens de lange, warme zomeravonden.

Hier heb je een prachtig uitzicht over de rivier en vind je tijdens zomer veel leuke straatartiesten. In de winter staat hier een leuke rodelbaan. Nabij het standbeeld van Samuel de Champlain dalen trappen af naar de recente opgravingen van het tweede fort van Champlain, dat hier van 1620 tot 1635 stond. In de buurt kun je de kabelspoorbaan naar de oude binnenstad nemen.

Musée de la Civilisation

In dit museum vind je een fascinerende mix van modern design van reeds bestaande gebouwen met hedendaagse architectuur. De permanente tentoonstellingen, zoals die over de culturen van de Aboriginals in Québec en de titel ‘People of Québec: Then and Now’, zijn uniek en de moeite waard om te bekijken en vele bevatten leuke interactieve elementen. Op elk moment is er een uitstekende variëteit aan draaiende shows.

Dit is echt het enige museum in de stad dat zich richt op hedendaagse kwesties en cultuur. Recente roulerende tentoonstellingen hebben zich geconcentreerd op onderwerpen die uiteenlopen van Oceanië, het oude Rome of de geschiedenis van Radio Canada. In het museum is bijzonder veel te zien, dus is het aan te raden op maximaal twee of drie interessante tentoonstellingen te richten, want anders ga je teveel missen.

Battlefields Park

Een van de absolute highlights van Québec City is dit groene park met de Plains of Abraham. Dit is de locatie van de beruchte strijd tussen de Britse generaal James Wolfe en de Franse generaal Louis-Joseph Montcalm die het lot van het Noord-Amerikaanse continent bepaalde.

Met oude kanonnen, monumenten en herdenkingsplaten, is dit een geweldige plek om te wandelen, picknicken, hardlopen of gewoon om lekker van de omgeving te genieten. Meer informatie vind je bij het  Plains of Abraham Information & Reception Centre.

Hôtel du Parlement

Toen de bouw van het parlementsgebouw van Québec in 1886 werd voltooid, was dit de plek waar de provinciale wetgevende macht van Québec huisde. De gevel is typerend met de centrale toren van 52 meter hoog. Ook is het gebouw versierd met 23 bronzen beelden van belangrijke provinciale historische figuren, waaronder ontdekkingsreiziger Samuel de Champlain (1570-1635), de New France gouverneur Louis de Buade Frontenac (1622-1698) en de legendarische generaals James Wolfe (1727-1759) en Louis-Joseph Montcalm (1712-1759).

In het gebouw worden rondleidingen gegeven van 45 minuten of een uur. Voor meer informatie zie de website van het parlementsgebouw.

Rue de Petit Champlain

Rue de Petit Champlain is een schilderachtig straatje in Old Québec. Tijdens de zomer is dit een geweldige plek om gezellig  de vele kleine winkeltjes af te struinen naar leuke souvenirtjes. De gevels zijn dan vrolijk versierd met kleurrijke bloemen en dan heerst er een gemoedelijke ‘Franse’ gezelligheid.

Tijdens de wintermaanden heeft het straatje zijn eigen charme. Hoe het ook wendt of keert, Rue de Petit Champlain is absoluut een van de leukste highlights van Québec City.

Montmorency Falls

Hoewel de waterval op 12 kilometer van het stadscentrum en eigenlijk niet mag worden gerekend tot de highlights van Québec City, is het toch een bijzondere locatie in een leuk parkje en een mooie plek om te bezoeken. Vanaf een hoogte van 84 meter stort het kolkende water met donderend geweld de diepte in. Vanaf de loopbrug vlak voor de waterval langs, heb je een goed uitzicht op de waterval en aan de andere kant de St. Lawrence River.

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van Quebec

Gerelateerde berichten

1 Reacties

Marina Verstraeten

I’m now 61 and I long to visit Canada ever since I was a girl of 14. At that moment I had a penpalfriend Diane Terrault, Rosemere, Quebec.
In 2019 I will visit Quebec. I’m really looking forward to it!!

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies