De leukste highlights van Vancouver City

highlights van Vancouver City bezienswaardigheden

Voor veel vakantiegangers die naar West-Canada op vakantie gaan, is Vancouver het startpunt van de reis. Een bezoek aan deze altijd bruisende stad is dan ook absoluut een moetje. Ook al hou je niet van het stadsleven en ga je naar Canada toe voor de natuur, van deze stad ga je ab-so-luut houden! Ik zet de allerleukste highlights van Vancouver City voor je op een rijtje. Hoewel er talloze meer highlights van Vancouver City te benoemen zijn, som ik de meest populaire voor je op.

Over de highlights van Vancouver

Vancouver is de grootste stad van de provincie British Columbia en ligt aan de westkust. Iconisch zijn het altijd drukke havengebied waar zeeschepen af en aan varen, het prachtige stadspark Stanley Park en het flitsende zakencentrum met torenhoge kantoorgebouwen.

De stad ligt aan de Straight of Georgia, een deelzee van de Grote Oceaan. Inwoners van Vancouver worden Vancouverites genoemd en de stad dankt zijn naam aan de Engelse kapitein George Vancouver, een afstammeling van het Nederlandse geslacht Van Coevorden. Hij reisde in de achttiende eeuw grote delen van British Columbia af om alles in kaart te brengen.

Met ongeveer 650.000 inwoners is de stad niet bijzonder groot, maar in het hele stedelijke gebied GVA (Greater Vancouver Area) wonen ruim 2,5 miljoen mensen. Vancouver staat bekend als een dure stad per vierkante meter woon- of kantoorruimte en staat hiermee wereldwijd op de 56e plek.

De Vancouverites horen bij de gelukkigste stedelijke bewoners ter wereld en dat kun je als bezoeker aan de stad ook zeker wel een beetje merken: vrolijke en hulpvaardige mensen die over het algemeen goed verdienen. Helaas is de kloof tussen arm en rijk wel groot.

Leukste highlights van Vancouver City

Aangezien Vancouver een stad is die bol staat van de highlights, is het onmogelijk in een blog alle bezienswaardigheden en leuke activiteiten op te sommen. Ik zet de leukste highlights van Vancouver City voor je op een rijtje.

Stanley Park

Stanley Park Vancouver City

Stanley Park is het prachtig gelegen schiereiland aan de noordwestelijke rand van het centrum van Vancouver City en wordt vaak genoemd in het rijtje van de mooiste stadsparken ter wereld. Jaarlijks trekt het park ongeveer 8 miljoen bezoekers.

Over het heerlijke Stanley Park

Met een paar prachtige stadsstranden, kilometers goed onderhouden verharde en onverharde paden, het grootste aquarium van Canada en een scala aan niet te missen kindvriendelijke plekken (waaronder een zwembad, waterpark en miniatuurtrein), is Stanley Park niet alleen een van de mooiste, maar ook een van ’s werelds grootste stadsparken. Om die reden is het stadpark dan ook met recht een van de highlights van Vancouver City die je eigenlijk niet mag hebben gemist.

Het park maakt deel uit van de Vancouver Seawall, de prachtige route die langs vrijwel de gehele oever van de haven van Vancouver City loopt. Met zijn altijd bloeiende perken en ongeveer 500.000 ceder-, sparrenbomen, is Stanley Park al bijna 130 jaar de groene oase voor de bewoners van Vancouver.

Veel Vancouverites, zoals de inwoners van de stad Vancouver ook wel worden genoemd, genieten op hun vrije dag van een heerlijk uitje naar het stadspark om te gaan wandelen, hardlopen, skaten of fietsen. Kortom, het is een heerlijke bestemming om even de drukte van de binnenstad te ontvluchten.

Natuurlijk is er in het park meer te doen dan de genoemde activiteiten. Sterker nog, je kunt er een volle dag doorbrengen zonder je ook maar een seconde te vervelen.

Vancouver Aquarium

Met meer dan 50.000 zeedieren is het Vancouver Aquarium een must-see als je in de stad verblijft en absoluut één van de mooiere highlights van Vancouver. Schattige zeeotters, prachtige kwallen, dolfijnen en haaien, je vindt er buitengewoon veel soorten.

Met name het deel van de BC Coast in het museum is een aanrader. Hier maak je namelijk kennis met de enorme biodiversiteit van de Salish Sea, de zee tussen het vasteland en Vancouver Island. De Salish Sea is voor kenners een walhalla en bovendien bijzonder populair als duikbestemming. De beschutte ligging van de Salish Sea en het zachte klimaat zorgen dat dit gebied een uitstekende ‘kraamkamer’ is voor vele soorten walvissen en deze worden hier dan ook veelvuldig waargenomen. Jacques Cousteau, de beroemde duiker, noemde de kust van Vancouver Island na de Rode Zee de beste duiklocatie ter wereld.

In het Vancouver Aquarium is er ook een schitterend 4D Experience Theater, waarbij een interessante 3D-film wordt gecombineerd met spannende zintuiglijke effecten. Bezoek de website van het Vancouver Aquarium.

Het Vancouver Aquarium ligt in Stanley Park ten oosten van Pipeline Road. Vancouver Aquarium, 845 Avison Way, 604-659-3474

De totempalen van Stanley Park

De First Nations-cultuur is een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van zowel het park als van de stad Vancouver. Delen van het park waren in vroeger tijden een indianennederzetting. De totempalen in het park bij Brockton Point zijn uitgehouwen in de late jaren 1880 en deze zijn vervangen door replica’s in de jaren 80 van de vorige eeuw om de originele totems te kunnen conserveren. Brockton Point ligt in het uiterste oostelijke deel van Stanley Park. Lees meer over de betekenissen van totempalen.

Lost Lagoon

Hoewel de naam anders zou verwachten is de ‘verloren’ lagune heel eenvoudig te vinden bij de landengte van de toegang tot het park. Het meer ligt vlak langs de toegang tot de Lion’s Gate Bridge.

Voordat de Stanley Park Causeway in de jaren 1920 werd aangelegd, vloeide het getij de lagune in. Aangezien de meeste mensen het drukkere deel van Stanley Park bezoeken, is de Lost Lagoon een heerlijk rustig deel van het park, waar je pauwen en andere kleine diersoorten voorbij kunt zien komen.

Stanley Park verkennen per paard en wagen

De leukste manier om langs de hoogtepunten van Stanley Park te komen is door een tour met paard en wagen te maken. Hierbij kom je langs de totempalen, zie je prachtige vergezichten van het centrum van Vancouver en de vele andere must-sees van het park. Kaartjes voor de tour kun je tussen maart en oktober kopen bij de kiosk vlak bij de ingang van Georgia Street naar Stanley Park.

Stranden van Stanley Park

Of de zon schijnt of het regent , de stranden van Stanley Park zijn heerlijke plekken om even lekker achterover te leunen en te genieten van de uitzichten op het water. Neem tijdens de zomer een handdoek mee om lekker te recreëren aan het populaire Second Beach aan de zuidwestelijke kant van het park.

Verder naar het noorden, bij Ferguson Point, vind je Third Beach, een van de minder bezochte plekken van Stanley Park, maar met een prachtig uitzicht op West-Vancouver en de English Bay. Lees meer over de stadsstranden van Vancouver.

Gardens

Het park heeft prachtige bloementuinen, waaronder perken met prachtige rododendrons en azalea’s. In het park vormen maar liefst 4.500 planten samen een aantal prachtige perken. Wanneer je de tuinen bezoekt kun je dit het best tussen mei en september doen, aangezien er dan het meest in bloei staat.

Vancouver Seawall

Vancouver Seawall

Vancouver heeft ‘s werelds langste pad langs een haven. De Vancouver Seawall vind ik persoonlijk een van de leukere highlights van Vancouver. De route heeft een lengte van maar liefst 28 kilometer. Deze Seawall is een ononderbroken pad, inclusief het stuk Seawall in Stanley Park, en strekt zich uit van het Vancouver Convention Centre tot Spanish Banks Park. Bij Spanish Banks ligt overigens ook het gelijknamige stadsstrand.

Deze prachtige route is bijzonder geschikt om te wandelen, te skaten, te fietsen of te joggen, en dat is duidelijk te zien: veel Vancouverites, de inwoners van Vancouver, maken gebruik van de prachtige route om hier te recreëren in hun vrije tijd.

De Vancouver Seawall is onderverdeeld in twee duidelijk gemarkeerde delen: één voor de wandelaars en één voor de joggers, fietsers en inline skaters (het pad langs de waterkant). Dit onderscheid is aangebracht zodat alle gebruikers op een veilige manier van de route kunnen genieten.

Wandelen en fietsen langs de Seawall van Stanley Park

Het 9 kilometer lange deel rond Stanley Park kost ongeveer twee tot drie uur om te lopen, afhankelijk van hoe regelmatig je lekker wilt gaan zitten om te genieten van het uitzicht. Het duurt ongeveer drie kwartier om rond het park te fietsen.

Geschiedenis van de Vancouver Seawall

De aanleg van de Vancouver Seawall begon bij Stanley Park in 1917, toen door de toenemende scheepvaart de oevers steeds sterker erodeerden. Een groot deel van de vooruitgang werd gerealiseerd onder de supervisie van de Park Board Master en metselaar James Cunningham.

De aanleg heeft lang geduurd, doordat er tussentijds veel van de aangelegde beschoeiing weer werd vernield door stormen en erosie. In 1971 werd het laatste deel van de zeedijk gerealiseerd en op 21 september 1980 werd de volledige lus rond Stanley Park officieel voltooid verklaard met de voltooiing van de bestrating tussen Third Beach en Second Beach.

In 2010-2011 werd een deel van de zeedijk bij English Bay en Stanley Park opnieuw gerenoveerd, vanwege de zorgen omtrent de erosie.

James Cunningham

In de rotswand ter hoogte van Siwash Rock is een plaquette ter herdenking geplaatst aan Cunningham. Jaarlijks wordt er een hardloopwedstrijd gehouden ter nagedachtenis aan deze beroemde metselaar die het grootste deel van zijn leven heeft gewijd aan de ontwikkeling van de Vancouver Seawall.

Capilano Suspension Bridge

Capilano Suspension Bridge Vancouver

De Capilano Suspension Bridge ligt in het District of North Vancouver en overspant de Capilano River. De hangbrug is 140 meter lang en 70 meter beneden je stroomt het water van de Capilano River. Naast de brug kun je de prachtige omgeving ook bekijken vanuit het Treetops Adventure, een traject van boardwalks in de hoogte. Op deze manier kun je de omgeving verkennen als een eekhoorn op soms wel 33,5 meter boven de grond.

Ook is er de Capilano Cliffwalk. Deze wandelroute loopt langs de granieten kliffen in een reeks van smalle bruggen, trappen en platforms door het regenwoud.

Nadat de bouwer van de Capilano Suspension Bridge bij Vancouver in 1889 een aantal paarden de rivier over had laten zwemmen met touwen, functioneerde de provisorische brug vooral als vriendendienst. Dat de brug op deze locatie meer dan 120 jaar later een attractie van wereldklasse zou zijn, had de bouwer nooit kunnen dromen.

Geschiedenis van de Capilano Suspension Bridge

Het was 1889 toen civiel ingenieur George Grant Mackay een span paarden met lange touwen de Capilano River over liet zwemmen. Vervolgens construeerde hij de oorspronkelijke Capilano Suspension Bridge van cederhout en henneptouw. Toen de brug eenmaal op zijn plek lag en volledig klaar was, maakten zijn vrienden dankbaar gebruik van het bouwwerk.

De toch wel erg slingerende en steeds zwakker wordende originele versie van de brug werd in 1903 geüpgraded naar een hangbrug met staalkabels. Toen in 1910 Mackay’s pand werd verkocht en in de loop der jaren van eigenaar veranderde, verbeterde elke volgende eigenaar de brug en deze groeide uit tot een toeristische bestemming van wereldklasse.

De overspanning werd volledig herbouwd in 1956 en sindsdien trekt de 140 meter lange brug die 70 meter boven de rivier hangt, elk jaar een enorme massa bezoekers die niet alleen over de hangbrug willen lopen, maar ook de omliggende attracties te bezoeken die in de loop der tijd rondom de brug zijn aangelegd.

Andere attracties

Zo ligt bijvoorbeeld aan de westkant van de brug de Treetop Adventures Canopy Walk, die bestaat uit een achttal houten bruggen die zijn opgehangen tussen een aantal enorme Douglas sparren van meer dan 30 meter hoog. Deze wandeldecks zijn niet aan de bomen bevestigd met spijkers of bouten, want dat zou de bomen beschadigen en daardoor zouden ze kunnen sneuvelen. In plaats daarvan heeft men speciaal ontworpen metalen kragen gebruikt om de bomen te sparen en toch een schitterende bezoekerservaring te kunnen garanderen.

In 2011 opende de Cliffwalk aan de oostkant van de kloof, een attractie die menigeen hoogtevrees zal opleveren. De Cliffwalk is een loopbrug die direct aan de rotsen van de klif is bevestigd en bestaat uit een aantal veilige en smalle loopbruggen die door de bomen en over de rivier lopen. Het biedt een prachtig uitzicht op de Suspension Bridge zelf, evenals op de rivier beneden en het omliggende bos. De Cliffwalk is een unieke manier om kennis te maken met de overweldigende natuur van West-Canada, zeker als dit je eerste uitstapje is na aankomst in Vancouver City! Bekijk deze video voor een indruk.

Feestdagen bij de Capilano Suspension Bridge

Tijdens de donkere dagen van de winterperiode (november tot januari) wordt het aanzienlijk drukker. De bezoekers worden vooral aangetrokken door de honderden lichtjes die dan over de brug en de omliggende boomtoppen zijn gedrapeerd.

Het Capilano Suspension Bridge park biedt altijd een gratis pendeldienst vanaf verschillende locaties in Vancouver City gedurende de dag. Dit is echt een superleuke ervaring!

Granville Island: bezoek de vrolijk gekleurde ‘Giants’ silo’s

Giants gekleurde silo's Granville Island Vancouver

Granville Island in Vancouver City is een geliefde bestemming om te bezoeken wanneer je in de stad verblijft. Op het stadseiland staat ook een rij gekleurde silo’s die een van de meest gefotografeerde objecten is van de hele stad.

Natuurlijk is een ritje met de watertaxi naar het eiland al een heerlijke bezigheid op een warme zomerse dag, maar ook Granville Island is een heerlijke plek om een dagdeel door te brengen. De farmers market, de vele ambachten en de vele gezellige galerietjes bieden een gezellige drukte.

De ‘Giants’, de vrolijk gekleurde silo’s op Granville Island

Maar ben je op Granville Island, dan zie je ook de zes 23 meter hoge vrolijk gekleurde silo’s. Ooit waren deze silo’s saai grijs en eerder een vervuiler van je horizon. Tegenwoordig lachen ze je in heldere kleuren vanuit de verte al toe en zijn ze een leuke attractie om te bezoeken. De helft van de vrolijke Giants, zoals ze tegenwoordig heten, kijkt uit op de boten die over de False Creek voorbij varen, de andere drie kijken de andere kant op, richting de Ocean Concrete fabriek.

Gustavo en Otavio Pandolfo

De gekleurde silo’s zijn het werk van de Braziliaanse tweeling Gustavo en Otavio Pandolfo, een stel graffitikunstenaars die samen ook wel bekend staan als OSGEMEOS (Portugees voor De Tweeling). Het duo is al sinds 1987 bezig met graffiti en met hun werk hebben ze de wereldwijde graffiti scene beïnvloed. Ze hebben hun kunst inmiddels verspreid over landen in Azië, Europa en Noord- en Zuid-Amerika.

In 2014 kreeg het duo de opdracht van het gemeentebestuur van Vancouver City de Giants op Granville Island om de saaie silo’s wat op te vrolijken. De ernaast gelegen Ocean Concrete fabriek heeft een lange geschiedenis en diepe wortels binnen de leefgemeenschappen van de Vancouverites, zoals de inwoners van Vancouver heten. De silo’s werden direct het grootste project van hun portfolio.

Met 90 liter grondverf en maar liefst 1400 kannen spuitverf ging het tweetal aan de slag. De kosten voor het gehele project bedroegen maar liefst 180 duizend dollar, maar een groot deel daarvan werd door middel van crowdfunding ingezameld.

Het lot van de vrolijk gekleurde silo’s op Granville Island is nog onzeker. Ze zijn een geliefde toevoeging aan de skyline van Vancouver, maar het kost ongeveer 17 duizend dollar per jaar om ze te onderhouden en er zal een gulle donor ten tonele moeten verschijnen om die kosten op te kunnen brengen. Als je de Giants nog in goede staat wilt zien en fotograferen, dan adviseer ik je er zo snel mogelijk naartoe te gaan, nu ze nog goed in de verf zitten.

Vancouver Art Gallery

Vancouver is een kunstzinnige stad, althans, al decennia lang heeft de stad veel artiesten aangetrokken. Niet alleen straatartiesten, maar ook schilders, beeldhouwers en andere kunstenaars voelen zich aangetrokken tot Vancouver City.

De Vancouver Art Gallery is een bekende plek voor kunstliefhebbers en een van de highlights van Vancouver City Hier vind je de baanbrekende historische en hedendaagse tentoonstellingen en kun je kunstwerken bewonderen van Canadese, inheemse en internationale afkomst.

De Vancouver Art Gallery heeft internationaal gezien een hoog aanzien en is in Noord-Amerika een van de vooraanstaande instellingen op het gebied van beeldende kunst.

Grouse Mountain

Grouse Mountain is een berg die op ongeveer een kwartiertje rijden ligt van Downtown Vancouver. Het resort is het gehele jaar door een grote trekpleister en niet alleen voor toeristen, maar ook de Vancouverites zelf komen hier graag. In de winter kun je hier lekker skiën en tijdens de lange zomeravonden is het vanaf boven schitterend om neer te kijken op de flitsende binnenstad of om de zonsondergang te bekijken. Het panoramische uitzicht over de stad, de oceaan en de omliggende bergen is werkelijk adembenemend.

Bovenop de berg vind je een restaurant, leuke attracties voor de kinderen, maar ook voor volwassenen, zoals ziplines, paragliding en helikoptertours. Bezoekerstip: bezoek Grouse Mountain ’s avonds en bewonder de zonsondergang vanaf de top van de berg.

Vancouver Lookout

Het Vancouver Lookout Harbor Center ligt in hartje Vancouver en is een van de highlights van Vancouver City. Het biedt een schitterend 360° uitzicht over de binnenstad en het havengebied. Ook heb je vanaf dit uitkijkpunt uitzicht op de majestueuze North Shore Mountains en misschien zelfs Vancouver Island bij helder weer.

Met een glazen lift aan de buitenkant van de toren schiet je in 40 seconden van straatniveau naar het observatiedek op 167 meter hoogte. Bij aankomst heb je rondom een schitterend uitzicht over één van de prachtigste en meest bruisende steden ter wereld.

FlyOver Canada

Fly Over Canada is een van de vetste highlights van Vancouver City. Hier zie je het landschap van Canada als nooit tevoren! FlyOver Canada maakt gebruik van de modernste technologie om je vanuit een ‘birds view’ het prachtige Canada te bekijken.

Je hangt daarbij met je benen bungelend in een soort rollercoasterstoel, voor een bolvormig scherm van 20 meter terwijl de film om je heen wordt afgespeeld. In een opwindende reis vlieg je over Canada, van oost naar west. De special effects, zoals wind, mist en geuren, zorgen dat de ervaring zó levensecht is, dat dit echt onvergetelijk is!

Dit is ab-so-luut een van de mooiere en educatieve highlights van Vancouver City. Bekijk het spectaculaire Gros Morne National Park op Newfoundland vanuit de lucht…of vlieg over de adembenemende Muskoka Region in Ontario. Na deze ervaring ben je nóg meer verliefd op Canada!

Bezoek de website van FlyOver Canada.

Met deze 9 highlights van Vancouver City hoef je je echt niet te vervelen. De meeste mensen komen voor de natuur van West-Canada en vermijden de stad als het even kan. Toch raad ik je aan om de stad Vancouver te bezoeken. Persoonlijk houd ik helemaal niet van winkelen, maar het stadscentrum is echt bijzonder gezellig en leuk om te verblijven, ook als stedentrip.

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van British Columbia

Wij maken gebruik van cookies