Vancouver Island: Top highlights en bezienswaardigheden

highlights van Vancouver Island bezienswaardigheden

Vancouver Island is met kop en schouders de meest geliefde bestemming van toeristen. Althans, dat mag je geloven als je de meeste Nederlandse toeristen hoort. Persoonlijk heb ik nog niet eerder iemand gehoord die er niet meer graag nog een keer naar toe zou reizen. De highlights van Vancouver Island zijn dan ook eindeloos. Dit eiland voor de kust van British Columbia is in feite één en al schoonheid en als je al dat moois wilt zien, trek voor je bezoek dan maar gerust een paar weken of langer uit.

Om het je een beetje te vergemakkelijken heb ik onderstaand een aantal highlights van Vancouver Island voor je opgesomd. Op die manier kan je voor jezelf een lijstje maken van de highlights die je het liefst wilt bezoeken.

Vakantie-eiland nummer 1

Zowel de cultuur als de natuur maken het eiland tot een zeer gewilde vakantiebestemming en als je in West-Canada op vakantie gaat, raad ik je ook zeker aan om Vancouver Island te bezoeken. De lijst met highlights van Vancouver Island is indrukwekkend. Maak kennis met de wonderschone natuur en de unieke, relaxte laid back cultuur het eiland.

Aangezien het eiland zoveel te bieden heeft en jouw bezoek waarschijnlijk slechts een deel uitmaakt van je hele rondreis in Canada, heb ik de mooiste highlights voor je op een rijtje gezet. Als je deze aanraders niet hebt gezien of gedaan, tja, dan mag je eigenlijk niet zeggen dat je op Vancouver Island bent geweest.

Highlights Vancouver Island Pacific Rim

Korte feiten van Vancouver Island

 • Het eiland heeft een oppervlakte van 32.134 vierkante kilometer en daarmee beslaat het een oppervlakte van ongeveer 75% van Nederland. De lengte van het eiland is grofweg 454 kilometer en de breedte 100 kilometer.
 • De kustlijn heeft een lengte van ongeveer 27.000 kilometer, waaronder de duizenden eilanden, baaien, kloven en zeearmen. Het (main) eiland heeft een kustlijn van 3.400 kilometer
 • Op het eiland wonen bijna 760.000 mensen, waarvan zo’n 92.000 mensen in het hoofdstedelijke gebied van Victoria. Verspreid over het eiland zijn er zo’n 50 dorpen en stadjes. Hierdoor is Vancouver Island heel dun bevolkt met zo’n 24 inwoners per vierkante kilometer.
 • De Vancouver Island Marmot is een unieke diersoort voor het eiland en onderscheidt zich van de marmot die op het vasteland voorkomt. Ze zijn een bedreigde diersoort en de overheid stelt alles in het werk om de populatie te laten groeien.
 • Grofweg is Vancouver Island ingedeeld in zes regio’s: North-Island, Central Island, South Island, de Gulf Islands, Cowichan en de Pacific Rim.
 • Verspreid over het eiland zijn er 37 gecertificeerde wijnboerderijen die vooral geconcentreerd zijn in de Cowichan Valley en de Comox Valley.
 • Della Falls, dat vlakbij Campbell River ligt, is Canada’s hoogste waterval en hier stort het water zich maar liefst 440 meter de diepte in!
 • Ook heeft Vancouver ISland torenhoge bomen. Sommige bomen zijn maar liefst 1000 jaar oud en wel 90 meter hoog.
 • De populatie van zwarte beren is op geen enkele plek in Canada zo dicht als op Vancouver Island. De totale zwarte beren bevolking is rond de 7.000.
 • Het eiland wordt al achtduizend jaar bewoond door Kwakwaka’wakw, Nuu-chah-nulth en Salish Indianen.
 • Meer dan 40 farmers markets zijn er te vinden op het eiland. De Duncan Farmers Market is een van de topmarkten van heel British Columbia.
 • De temperaturen op het eiland zijn zeer gematigd: de gemiddelde minimum temperatuur is -2 in de winter en de gemiddelde maximum temperatuur 23 graden in de zomer. Daarmee is het de mildste gemiddelde temperatuur in heel Canada.
 • De Vancouver Island Ranges is het gebergte dat over vrijwel de gehele lengte van het eiland loopt en het verdeelt in een vochtige en ruige westkust en een drogere, meer glooiende oostkust. Het hoogste punt van het eiland is de Golden Hinde met 2.195 meter.
 • Door de ligging voor de kust ontvangt het eiland enorme hoeveelheden neerslag, tot wel 20.000 mm per jaar. Toch kan deze hoeveelheid van locatie tot locatie enorm verschillen. Tofino en Port Renfrew aan de westkant van het eiland krijgen het meeste regen. Victoria het minst, doordat het in de luwte van de bergketen ligt.
 • Het klimaat op Vancouver Island is het mildste van heel Canada. De wintertemperaturen komen vrijwel nooit onder het vriespunt. Tijdens de winters valt er hooguit op grotere hoogten sneeuw. Tijdens de zomer liggen de maximumtemperaturen tussen de 28 en 33 graden.
 • Doordat het eiland nabij een breuklijn ligt, is er voortdurend seismische activiteit. De kracht van de aardbevingen valt mee en komt meestal niet boven de 4 op de Schaal van Richter. Lees meer over aardbevingen in Canada.

Met de veerboot naar Vancouver Island

Of je nu per auto, met de motor, per fiets of met de camper reist, er zijn vanaf het vasteland diverse veerdiensten die de overtocht maken naar Vancouver Island.

BC Ferries verzorgt de belangrijkste verbinding tussen het vasteland en Vancouver Island, net zoals de verbindingen met de omliggende eilandgemeenschappen. Elk uur vaart er een ferry vanuit Tsawwassen (Vancouver City) en Horseshoe Bay (net ten noorden van Vancouver) naar Victoria of Nanaimo op het eiland.

BC Ferries Veerboot naar Vancouver Island

Wanneer je de Sunshine Coast langs de westkust van Bristish Columbia wilt bezoeken, is er ook de mogelijkheid om vanuit Powell River de oversteek te maken naar Comox op Vancouver Island. Port Hardy, helemaal in het noorden van Vancouver Island, is verbonden met het vasteland door de veerboot naar Prince Rupert, helemaal in het noorden van BC. Port Hardy is tevens de vertrekhaven van de Inside Passage, die helemaal naar Alaska voert.

Bekijk de veerboot vertrektijden van BC Ferries

Vanuit de staat Washington, USA zijn er drie veerdiensten beschikbaar om bezoekers naar Vancouver Island te brengen:

 • The Coho Ferry verzorgt dagelijkse verbindingen tussen Port Angeles, ten noorden van Olympic National Park) naar het centrum van Victoria.
 • De veerboot vanuit Anacortes, die wordt geëxploiteerd door het Washington Department of Transportation, verbindt Anacortes met Sidney op Vancouver Island.
 • De passagierscatamaran-service van Clipper Navigation vaart tussen Seattle en Victoria.

Naar Vancouver Island per vliegtuig

Dagelijks zijn er vluchten van en naar Calgary en Edmonton die bezoekers rechtstreeks naar Victoria, Comox en Nanaimo (alleen vanuit Calgary) vliegen. Ook zijn er geplande en chartervluchten die snelle en directe verbindingen bieden tot de vele eilandgemeenschappen, waaronder Qualicum Beach, Tofino, Port Alberni, Campbell River, Alert Bay en Port Hardy.

De 3,340 kilometer lange kustlijn van Vancouver Island en de bijna 10.000 meren bieden ook geweldige mogelijkheden om per float plane naar het eiland te vliegen. Per watervliegtuig kun je natuurlijk prachtige afgelegen locaties bezoeken.

Een andere een unieke ervaring is om met een helikoptervlucht naar Vancouver Island te reizen vanuit Vancouver. Dergelijke vluchten duren doorgaans 20 – 35 minuten per enkele reis. Je kunt ook overwegen om per helikopter een van de Gulf Islands te bezoeken.

Natuur op Vancouver Island

De natuur op Vancouver Island is werkelijk verbluffend veelzijdig. Ik sprak ooit iemand die zei: “Het lijkt net of er daar testosteron in de grond zit.” De bomen zijn groter, de bergen zijn fors en indrukwekkend, alles lijkt er net iets groener.

Het eiland heeft een van ’s werelds meest diverse ecosystemen: de aanwezigheid van regenwouden, moerassen, weiden, stranden, bergen, oceanen, rivieren en meren zorgen voor een grote variatie van flora en fauna. Daarnaast vormen de omliggende zeeën een perfecte locatie voor walvissen om zich voort te planten, met name de Salish Sea en de Straight of Georgia, de zeeën die het eiland scheiden van het vasteland van British Columbia.
Strathcona Provincial Park Bezienswaardigheden Vancouver Island

De dieren die op Vancouver Island voorkomen zijn vergelijkbaar met die op het vasteland van BC. De grote diersoorten die je hier kunt tegenkomen zijn elanden, zwarte en grizzlyberen, herten en grijze wolven. Daarnaast heeft het eiland de grootste concentratie aan poema’s van heel Noord-Amerika.

Naast deze landdieren zijn de wateren rond het eiland met hun vele baaien en beschutte ligging bijzonder geschikt voor talloze zeedieren om zich voort te planten. In de zee, met name aan de oostelijke zijde van het eiland, vind je dan ook heel veel zeeleven, zoals orka’s, zeeleeuwen, bultrugwalvissen, zeeotters, dolfijnen en grijze walvissen.

Door dit rijke zeeleven zijn er dan ook tal van plekken op Vancouver Island waar je walvissen kunt spotten op Vancouver Island. De leukste en absoluut mijn grootste aanrader is Eagle Eye Adventures in Campbell River. Deze whale watching organisatie werkt nauw samen met biologen en de overheid en kan je er absoluut het meest over vertellen en bovendien zijn ze erg betrokken bij de omgeving.

Landschap

Het eiland ligt vlak langs de Juan de Fuca Subduction Zone. Deze zone is de lijn waar de Juan de Fuca aardschol vanuit het westen onder het Noord-Amerikaanse continent schuift. Grofweg loopt deze subductiezone van Noord-California in de Verenigde Staten tot boven Vancouver Island.

Door de ligging heeft Vancouver Island veel seismische activiteit en jaarlijks vinden er honderden kleine aardbevingen plaats. En dat zie je aan het landschap. De bodem van het eiland bestaat voor het grootste deel uit vulkanisch en sedimentair gesteente dat voor de kust werd gevormd.

Ongeveer 55 miljoen jaar geleden werd een kleine aardschol onder grote spanning onder die van het Noord-Amerikaanse continent gedrukt. Een vulkanische boog (de vorm van het eiland) versmolt met het Noord-Amerikaanse continent.

Een groot deel van het centraal gelegen bergachtige gebied rond Strathcona Park maakt deel uit van de Karmutsen formatie, een verzameling van verschillende soorten basalt.

De vulkanische activiteit in het verre verleden en de voortdurende seismische activiteit hebben een ruig landschap gecreëerd, waarop weelderige, gematigde regenwouden zich hebben gevormd en waar talloze diersoorten zich tegoed doen aan de overvloed aan voedsel.

De Vancouver Island Ranges is een bergketen die zich in de lengte van het eiland uitstrekt en het grootste deel van het eiland beslaat. In feite loopt deze bergketen onder de oceaan helemaal door tot de noordelijker gelegen eilandengroep Haida Gwaii.

De hoogste bergpieken op Vancouver Island zijn de Golden Hinde (2.201m), ElkHorne Mountain (2.195m) en Victoria Peak (2.163m).

Klimaat en weer

Het klimaat is rond het gehele jaar gemeten het mildste van heel Canada. De gemiddelde temperaturen aan de kust komen zelfs in januari nauwelijks onder het vriespunt, behalve natuurlijk in het binnenland en in de hoger gelegen delen. ’s Zomers kan de temperatuur op de warmste dagen een maximum bereiken van 28-33 °C.

Deze zachte klimatologische omstandigheden en de hoge vochtigheid zorgen voor een bijna subtropisch klimaat, met name in het zuiden van het eiland, waardoor er een grote biodiversiteit is. De westkust is aanzienlijk vochtiger dan de oostelijke zijde van het eiland. Henderson Lake aan de westkant krijgt jaarlijks zo’n 6.650 millimeter neerslag te verwerken en is daarmee de natste plaats van heel Noord-Amerika. De hoofdstad Victoria is met een jaarlijkse neerslag van 640 millimeter aanzienlijk droger en de plek met de minste neerslag op Vancouver Island.

Cultuur op Vancouver Island

De oorspronkelijke bewoners van het eiland zijn natuurlijk de indianen. Zij bevolken nog altijd een aantal reservaten op Vancouver Island en de omliggende grotere eilanden. De voornaamste stammen zijn de Tlingit, Nisga’a, Haido, Tsimshian, Gitxsan en Kwakwaka’wakw stammen. Elk van deze stammen heeft een eigen geschiedenis, eigen gebruiken en cultuur.

De overvloed aan natuurlijke bronnen is natuurlijk de reden dat de First Nations van oudsher deze regio zo dicht bevolken. Het is niet vreemd dat er veel cultureel erfgoed te vinden is, waardoor je op Vancouver Island onder andere veel totempalen kunt vinden.

Wanneer je op vakantie op Vancouver Island bent, is het absoluut aan te raden een First Nations reservaat te bezoeken kennis te maken met de prachtige cultuur van de indianen. Vaak hanteren zij voor hun ceremonies gebruiken die al honderden jaren oud zijn.

Naast de cultuur van de indianen is er natuurlijk ook de moderne cultuur op het eiland en die is precies zoals je mag verwachten van een vakantie-eiland: relaxte sfeer, heerlijk cruisen met je auto of camper en geen gehaast.

Als je de gezellige kustplaatsjes bezoekt zal je merken dat ook hier een heerlijk layed-back stemming heerst. Tofino en Ucluelet zijn typische voorbeelden hiervan. Dit zijn de vakantieoorden bij uitstek. Zoals ik deze plaatsjes zelf zie: ze zijn synoniem voor het woord ‘vakantiesfeer’.

Vancouver Island is absoluut een van ’s werelds mooiste vakantie-eilanden. De geweldige ruige natuur, de uiteenlopende flora en fauna, het gematigde klimaat en de rijke cultuur maken dit eiland tot een topbestemming. De bereikbaarheid van Vancouver Island is uitstekend. Vanuit Vancouver City is de haven van Nanaimo of Victoria eenvoudig te bereiken per veerboot. Bekijk hier vast een voorproefje voor je vakantie naar Vancouver Island.

De populairste bestemmingen op Vancouver Island

De highlights van Vancouver Island zijn ook zeker de prachtige steden, regio’s en de leuke plaatsjes waar je langs komt of heengaat. Om die reden heb ik de populairste bestemmingen voor je op een rijtje gezet. Daarnaast zijn er natuurlijk nog prachtige reservaten, natuurparken en sensationeel mooie stranden.

Het wegennet van Vancouver Island is heel eenvoudig opgebouwd. Langs de oostkust van het eiland loopt vanaf Victoria noordwaarts de Trans Canada Highway tot aan de stad Nanaimo. Vanaf daar gaat de weg over in Highway 19 die als een soort ruggengraat helemaal naar Port Hardy in het noorden loopt. Vanaf deze ruggengraat lopen enkele wegen landinwaarts en naar de westkust van het eiland. Alleen in het zuiden lopen er vanuit onder andere Victoria enkele wegen langs de westkust, onder andere naar Port Renfrew.

Met deze handige kaart met afstandstabel weet je ongeveer wat je qua afstanden en reistijden kan verwachten. Let wel op want het is niet dat ‘je wel even’ 100 kilometer aflegt in een uur, zoals in Nederland.

Wegennet op het eiland

Vancouver Island ligt op ongeveer 97 kilometer ten westen van Vancouver City en op 117 kilometer ten noorden van de Amerikaanse stad Seattle. Op het eiland liggen duizenden kilometers aan goed geasfalteerde wegen en gravel roads om alle uithoeken van het eiland te kunnen verkennen. De beste verharde wegen liggen van zuid naar noord tussen Victoria en Port Hardy. Dit is Highway 19 en deze route kun je ook wel zien als de ruggengraat van Vancouver Island. Een andere verkeersader loopt van oost naar west tussen Campbell River en Tofino.

Onderweg cruise je door kleine vissersdorpjes, door eindeloze regenwouden en rijd je langs de prachtigste kustlijnen. De rit van Victoria naar Port Hardy neemt ongeveer 5,5 uur in beslag, maar ik garandeer je dat het langer duurt, aangezien je onderweg talloze malen zult uitstappen om te genieten van de omgeving en de prachtige uitzichten.

Highway 19 wordt ook wel The Old Island Highway of de Oceanside Route genoemd en loopt parallel aan de oostelijke oevers van het eiland. Vanaf deze route heb je een fantastisch uitzicht op de Salish Sea, de zee tussen het vasteland van British Columbia en Vancouver Island. Deze schilderachtige route doorkruist de gemeenschappen van Parksville, Qualicum Beach, Fanny Bay, Union Bay, Royston, Black Creek, Oyster River en Campbell River.

Vancouver Island kaart

Victoria

Victoria is verreweg de grootste stad en ook de hoofdstad van het eiland. Sterker nog, het is tevens de hoofdstad van de provincie British Columbia en niet Vancouver, zoals veel mensen denken. De stad heeft 85 duizend inwoners, maar de hele stedelijke regio telt bijna 400 duizend inwoners.

Door de centrale ligging is Victoria goed bereikbaar vanuit Vancouver City en Seattle, VS, beide op zo’n 100 kilometer afstand. Port Angeles, VS ligt op een afstand van 40 kilometer. Victoria is een geliefde bestemming voor toeristen en als je op vakantie naar Vancouver Island gaat, zeker moet bezoeken.

De monumentale panden uit de Engelse koloniale tijd, de altijd drukke en gezellige haven waar boten komen en gaan en de vele toeristische trekpleisters zorgen dat Victoria jaarlijks veel bezoekers krijgt en een van de groetre highlights van Vancouver Island is. De uitstekende voorzieningen voor toeristen zijn dan ook prima hierop afgestemd. Er is veel accommodatie beschikbaar en in alle prijsklassen. Ook zijn er talloze restaurantjes en barretjes om alle toeristen een heerlijke tijd te geven. Lees meer over de stad Victoria.

Victoria Highlights Vancouver Island

Nanaimo

Nanaimo is de tweede stad van het eiland en staat bekend als de ‘Harbour City’, aangezien het de belangrijkste hub vormt met het vasteland van British Columbia. De stad heeft 92 duizend inwoners en ligt op 55 kilometer ten westen van Vancouver en op 110 kilometer ten noordwesten van Victoria.

De eerste Europeaan die in Nanaimo voet aan wal zette was Juan Carrasco in 1791. Nadat het gebied als handelspost was gebruikt, werd er in 1849 steenkool in de bodem gevonden, waarna in 1853 het Nanaimo Bastion werd gebouwd door de Hudson’s Bay Company. Dit monument is goed bewaard gebleven en is heden ten dage te bezichtigen voor het publiek. Lees meer over Nanaimo.

Comox Valley

Comox Valley is in feite een regio langs de oostkust van Vancouver Island en bestaat uit de stadjes Courtenay, Comox, het dorp Cumberland en nog een paar kleinere plaatsen. In de regio wonen 54.000 mensen.

De eerste Europeanen wilden het gebied transformeren in landbouwgebied vanwege het potentieel. Tegenwoordig groeit dit stuk van het eiland als kool. Steeds meer mensen vestigen zich in de Comox Valley vanwege de groeiende economie. Het toerisme en de bouw zijn de voornaamste trekpleisters voor nieuw bewoners.

Cowichan Valley

De Cowichan Valley is een van de populaire bestemmingen op Vancouver Island. Het gebied heeft vele wijngaarden en wijnboerderijen. De warme, droge zomers en de vochtige, milde winters maken dit gebied tot het enige in Canada met een Mediterraan klimaat. De ideale klimaatomstandigheden bieden de mogelijkheid om hier veel verschillende soorten druiven te kweken.

De wandelroute van de Trans Canada Trail loopt dwars door de vallei en daarnaast zijn er vele hiking routes door het gebied. Hiermee is het een geliefde regio voor wandelaars. Als je dus op vakantie naar Vancouver Island gaat, kun je als wandelaar hier zeker je hart ophalen.

Port Albani

Port Alberni is een stadje dat wat verder landinwaarts ligt, maar gelegen is aan de diepste baai van het eiland, de Alberni Inlet. Net zoals alle andere plaatsen op het eiland heeft Port Alberni een rijke geschiedenis in de logging industrie.

Tegenwoordig is het stadje een centrum van overheidsdiensten, zowel lokaal, regionaal als provinciaal. Daarnaast groeit het stadje ook door het toerisme. Het is namelijk een uitstekende vertrekplaats met aan de ene zijde het zoute water van de Salish Sea en landinwaarts het zoete water van de Somass River. Het gebied wordt gezien als de beste bestemming van het eiland om te kajakken.

Campbell River

Campbell River is een klein stadje aan de oostkust van Vancouver Island en als je op vakantie naar Vancouver Island gaat, zeker moet bezoeken. Campbell River ligt aan de Discovery Passage, de smalle doorgang tussen de kusteilanden die Vancouver Island van het vasteland van BC scheiden. Op slechts twee kilometer vanaf de haven ligt Quadra Island en in de verte kun je de ruige Coast Mountains van het vasteland zien liggen.

Campbell River is een plaats waar ecotoerisme hoogtij viert. Hier vind je ook Eagle Eye Adventures, waarmee je prachtige walvistours kunt maken, maar ook ander wildlife kunt spotten. Het mooie van Eagle Eye Adventures is dat ze nauw samenwerken met milieuorganisaties en de overheid om het wildlife nauwkeurig in de gaten te houden en te documenteren.

Port Hardy

Port Hardy ligt in het uiterste noorden van het eiland en behoort simpelweg tot de populaire bestemmingen op Vancouver Island doordat het de vertrekhaven in voor de Inside Passage. Vanaf hier vertrekken jaarlijks duizenden toeristen met de vele cruiseschepen richting het noorden, tot helemaal in Alaska. Ook vanuit Port Hardy vertrekken de veerboten van BC Ferries naar Bella Coola en Prince Rupert.

Port Hardy presenteert zichzelf als ‘het einde van de bewoonde wereld’ en in feite klopt dat ook, want er zijn hoogstens nog een paar gravel roads die verder de natuur in gaan.

Ucluelet

Ucluelet is een klein dorpje aan de westkust van Vancouver Island en staat eigenlijk geheel in het teken van toerisme. Het dorpje kent een rijke geschiedenis die teruggaat tot wel 4300 jaar geleden toen de First Nations dit gebied reeds bewoonden.

Ondanks de prachtige ligging en de mooie omliggende natuur heeft Ucluelet tot 1959 moeten wachten op de aanleg van een weg vanuit Port Alberni. Sindsdien is het een van de populairste bestemmingen op Vancouver Island en een uitstekende uitvalsbasis om de schitterende natuur te verkennen en het nabijgelegen Tofino te bezoeken. De omgeving is bijzonder geschikt voor toeristische activiteiten zoals surfen, vissen, walvissen spotten, kajakken, kamperen, wandelen, fietsen, zwemmen en strandjutten.

Tofino

Tofino is wellicht een van de meest tot de verbeelding sprekende bestemmingen op Vancouver Island. De mystieke mist die het plaatsje vaak omhult, de talloze kleine kusteilandjes, de mooie baaitjes en de prachtige stranden hebben Tofino in de loop der jaren tot een van de populairste plekken van het eiland gemaakt.

Gelegen aan de ruige kustlijn komen hier surfers vanuit de hele wereld om het Santa Cruz van het noorden te bezoeken. De surferscultuur is gemoedelijk van aard en hier genieten toeristen van de ‘laid back cultuur’. Lees meer over wandelen bij Tofino.

Port Renfrew

Port Renfrew ligt wat verder naar het zuiden aan de Port San Juan baai en verschaft toegang tot het Pacific Rim National Park dat zich helemaal uitstrekt tot aan het veel noordelijker gelegen Ucluelet en Tofino. Bekijk hier een video van dit stuk kust.

Nabij dit ‘juweeltje aan de kust’ liggen zogenaamde ‘old growth’ bossen. De oerbossen zijn honderden jaren oud en dat kun je ook wel zien aan het formaat van de bomen in Avatar Grove, een regenwoud van oeroude reuzen.

De mooiste highlights van Vancouver Island

Eigenlijk is Vancouver Island één grote highlight. Het landschap, de begroeiing, de kusten, het zeeleven, het verkeer, de bevolking, werkelijk alles straalt hier vakantiestemming uit. Je zal de eerste niet zijn die met tranen in zijn/haar ogen de veerboot naar het vasteland oprijdt. Vastbesloten zal je weer willen terugkeren naar dit heerlijke vakantie-eiland. Onderstaand tref je een aantal van de leukste highlights van Vancouver Island.

Malahat Skywalk op Vancouver Island

Gelegen op 20 minuten rijden ten noorden van Victoria, ligt Malahat in de Cowichan Valley. Deze regio is vooral bekend om de vele wijnboerderijen, maar krijgt binnenkort een nieuwe trekpleister: de Malahat Skywalk.

Tussen Victoria, de hoofdstad van British Columbia, en het gehuchtje Malahat ligt het prachtige Goldstream Provincial Park, een park dat jaarlijks zo’n 600.000 bezoekers trekt. Malahat ligt midden in de pracht van een oerbos van gematigd regenwoud. Van oktober tot december zie je hier duizenden Chum-zalmen tijdens de jaarlijkse zalmtrek.

Malahat Skywalk

Vanaf juni 2020 is de Malahat Skywalk geopend voor publiek. De skywalk biedt een 650 meter lange wandelroute bovenin een prachtig arbutusbos dat leidt naar een spectaculaire spiraalvormige helling die je 40 meter omhoog brengt naar een uitkijkpunt met uitzicht op Finlayson Arm, de golfeilanden en in de verte de Coast Mountains van het vasteland van British Columbia. Op deze manier krijg je een verbluffend nieuw perspectief op het prachtige zuidelijke deel van Vancouver Island.

Alle elementen van de Malahat Skywalk zijn zorgvuldig ontworpen om deze prachtige attractie vorm te kunnen geven en de bezoekers een prachtige ervaring te bieden. De unieke setting op het grondgebied van de Malahat Nation biedt kansen voor lokale historie, culturele feesten en natuurlijk educatie over de traditionele gebruiken van de oorspronkelijke bewoners.

Bereikbaarheid en bezoek

Bij de aanleg van de attractie is goed nagedacht over de infrastructuur, want er zullen natuurlijk flink wat bezoekers op afkomen en door de nog altijd toenemende populariteit van Canada als reisbestemming, zullen de bezoekersvolumes alleen maar toenemen de komende jaren.

De Malahat Skywalk is bereikbaar via een eenrichtingsweg en afrit van de Malahat Highway. Bij de attractie is voldoende parkeergelegenheid voor zowel auto’s als bussen en is er een paviljoen voor kaartverkoop, sanitaire voorzieningen en winkeltjes.

Aangezien de meeste reizigers vanuit Victoria via Nanaimo naar de andere bestemmingen op Vancouver Island reizen en dus langs Malahat komen, is dit dus een leuke stop om van de prachtige uitzichten te genieten.

Avatar Grove, Port Renfrew

Port Renfrew Avatar Grove bomen

Avatar Grove is het zeldzame en bedreigde overblijfsel van een oud Douglas ecosysteem. En dit is naar mijn idee een van de vetste highlights van Vancouver Island. De grootste bomen in de Grove zijn ongeveer 800 jaar oud en tot wel 75 meter hoog. Sommige hebben een omtrek van wel 9 meter. Deze bomen zijn de overlevende van een bosbrand die het gebied ongeveer 350 jaar geleden verwoestte en bovendien wisten te ontsnappen aan de vernietigende kapzucht die de Europese kolonisten hadden.

Port Renfrew, een klein kustplaatsje aan de zuidkust van Vancouver Island. Het zou zo een klein onbetekenend plaatsje zijn waar je zo doorheen rijdt als je op vakantie bent. Maar o! Wat zou je iets schitterends missen als je zou doorrijden! Het is namelijk de ‘grote-bomen-hoofdstad’ van de wereld! Port Renfrew trekt bezoekers vanuit de hele wereld naar deze omgeving. In deze regio, zo’n 20 minuutjes rijden ten noorden van Port Renfrew, staan namelijk bomen van wel duizend jaar oud. En hoewel het er niet veel meer veel fijn, zijn deze oerbossen uniek en worden ze tegenwoordig streng bewaakt om dit botanische erfgoed te behouden.

Avatar Grove

T.J. Watt is de man die zich inzet voor het behoud van Avatar Grove, het gebied dat vlak boven Port Renfrew ligt. “Ik ontdekte Avatar Grove in 2009, toen ik op zoek was naar oude bomen in de Gordon River Valley, hier vlakbij Port Renfrew”, zegt 31-jarige Watt. “De meest toegankelijke oerbossen worden meestal direct gedocumenteerd en in het verleden direct ‘gelogd’ (ontbost door de houtbouw), dus het is verrassend dat dit gebied nog steeds bestaat, want het ligt op slechts een paar minuten lopen van de weg.”

Watt moest destijds snel actie ondernemen om het gebied te behouden, want het gebied stond al op de agenda om te ontbossen. Samen met een paar andere actievoerders richtten ze de Ancient Forest Alliance op en met de lokale Kamer van Koophandel konden zij het tij keren en voorkomen dat de loggers aan de slag gingen. Sindsdien wordt het oerbos beschermd. De lokale economie van Port Renfrew en de Pacheedaht First Nation bevolking vaart er zelfs wel bij door de bezoekers vanuit de hele wereld die hiernaartoe komen.

Monumentale ceders

Wanneer je tussen de knoestige reuzen loopt, is het moeilijk te ontkennen dat dit wel heel indrukwekkend is. De rode ceders, Douglassparren en Amabilissparren zijn zo enorm dat het wel een vreemde planeet lijkt. De ‘spieren’ van stammen lijken wel de gedraaide pijpen van een orgel. De hoogte van de bomen is zo enorm dat je je hoofd echt achterin je nek moet gooien om ze te kunnen zien.

Sommige bomen hebben zulke enorme proporties dat je ze bijna kan vergelijken met de bomen in Sequoia National Park in Californië, USA. Er is één boom, beter bekend als de San Juan Spruce, en die is 62.5 meter hoog met een diameter van 3,7 meter. ‘s Werelds grootste douglasspar staat ook in het gebied. Deze zogenaamde Red Creek Fir meet een hoogte van 73.8 meter en heeft een omtrek van 4,2 meter.

Ontdekker Watt verzorgt tegenwoordig rondleidingen door Avatar Grove. “Mijn hoop is dat mijn werk in Avatar Grove helpt om mensen te laten inzien hoe belangrijk het is dat deze oerbossen bewaard blijven. Het behoud komt niet alleen het milieu ten goede, maar is ook goed voor de lokale economie.”

De oude oerbossen van Vancouver Island zijn belangrijk voor het behoud van bedreigde diersoorten, de stabiliteit van het lokale klimaat en schoon water. De First Nation stammen in het gebied gebruiken omgevallen bomen om kano’s, huizen en culturele dingen van te maken.

Port Renfrew is een van de must-see highlights van Vancouver Island en eenvoudig te bereiken vanuit Victoria. Het is een kleine twee uur rijden. Een lokale organisatie die tours organiseert naar Avatar Grove is Big Tree Tours, gevestigd in Victoria, BC, Canada.

Butchard Gardens, Victoria

Butchard Gardens Highlights Van Vancouver Island

De Butchard Gardens in Victoria zijn een belangrijke trekpleister. In 1904 startte de industrieel Robert Pim Butchart een kalksteengroeve op Vancouver Island en zijn vrouw maakte een mooie bloementuin bij hun huis.

Tussen 1906 en 1929 legden de Butcharts een Japanse Tuin aan bij de kust, een Italiaanse tuin op hun voormalige tennisbaan en een prachtige rozentuin. De tuin groeide en groeide, mede door de overname van hun kleinzoon Ian Ross. Maar liefst 50 jaar zette hij zich in voor het erfgoed van zijn grootouders, waarbij de tuinen uitgroeiden tot een compleet park, waarin allerlei shows en concerten werden gegeven.

Tegenwoordig bestaan de tuinen bij elkaar uit meer dan een miljoen perkplanten in zo’n 900 variëteiten die ononderbroken in bloei staan van maart tot en met oktober. Met bijna een miljoen jaarlijkse bezoekers trekt het park toeristen uit heel de wereld. Tip: bezoek de Butchard Gardens tijdens de Indian Summer voor nóg meer adembenemende kleuren.

Inner Harbour, Victoria

Inner Harbour Victoria Vancouver Island

De Victoria Harbour, met inbegrip van de Inner Harbour, is een van de mooiste havens in de wereld en daarmee ook een van de mooiste highlights van Vancouver Island. De haven heeft een lange geschiedenis achter de rug, die helemaal teruggaat naar de First Nations. Zij gebruikten deze omgeving honderden jaren geleden al om handel te drijven.

Tegenwoordig is de haven een druk centrum voor pleziervaart en kleine cruiseschepen. Het prachtige Victoria is een prachtige stad en de koloniale gebouwen zijn goed geconserveerd gebleven. Om die reden trekt de stad jaarlijks veel toeristen. De haven ligt op een steenworp afstand van de historische straten en onderscheidende architectuur.

Tijdens de zomermaanden is de haven het toneel van festivals, shows en muziek. De gezellige en altijd bedrijvige haven is een centrum van waaruit lokale bedrijfjes vertrekken op whale watching tour. Ook vertrekken hier watervliegtuigen voor korte vluchten, bijvoorbeeld naar het vasteland van British Columbia. Vanaf de internationale veerbootterminal vertrekken en arriveren schepen van en naar Port Angeles, Bellingham en Seattle. Ook is er een watertaxiservice actief vanuit de haven.

Wild Pacific Trail

Een wandeling over de Wild Pacific Trail zet zich vast in je ziel. Dit is een ervaring die je altijd zal bijblijven en om die reden is dit in feite de nummer 1 van de highlights van Vancouver Island.

Deze wandelroute vergt geen jaren wandelervaring en een topconditie. De route is gewoon te lopen voor gezinnen en volgt de rand van de riffen, waar scheepswrakken, walvissen en vergezichten in overvloed zijn.

Hier maak je kennis met de geweldige kust van Vancouver Island. Dit is waarvoor je naar dit deel van de wereld bent gekomen. Het 9 kilometer lange netwerk van paden is voorzien van informatieborden, zodat je ook de schitterende natuur kunt interpreteren.

De Wild Pacific Trail is een perfecte bestemming voor fotografen, storm watchers, vogelaars en wandelaars van alle niveaus.

De route kan worden gelopen in twee grote delen. Deel één is een lus die begint in de buurt van de vuurtoren (waar je een uitzicht hebt op de Broken Group Islands of Pacific Rim National Park).

Het andere deel strekt zich 5 kilometer noordwaarts uit vanaf Big Beach Park. Vanaf hier kun je de woeste kust verlaten om de grootste bomen in het gebied te bezoeken: Ancient Cedars grove. Adem hier de bedwelmende geur in van bomen van meer dan 800 jaar oud!

Royal BC Museum

Het Royal British Columbia Museum in samengesteld uit ‘The Province of British Columbia’s natural and human history museum’ en het British Columbia Provincial Archive. Het museum is gevestigd in de stad Victoria en een van de indrukwekkende highlights van Vancouver Island. Een bezoek aan het museum is eigenlijk een ‘moetje’, zeker als je belangstelling hebt voor de lokale cultuur en historie, zeker van de First Nations.

The Royal BC Museum bestaat uit drie vaste galeries: natuurlijke historie, de moderne geschiedenis en de geschiedenis van de lokale First Nations. De collecties van het museum bestaan totaal uit, schrik niet, maar liefst 7 miljoen objecten, met inbegrip van exemplaren van natuurlijke historie, maar ook kunstvoorwerpen en archiefstukken.

Whale Watching

Walvissen spotten is één van de populairdere highlights van Vancouver Island. Vrijwel elke toerist hoopt rond deze hotspot walvissen te kunnen spotten. De kustwateren rond Vancouver Island zijn met name gedurende de zomermaanden ook voor walvissen een populaire ‘vakantiebestemming’. Vaak zie je ze onderweg al…de oversteek met de veerboot van Vancouver City naar Vancouver Island is voor de meeste bezoekers al een belevenis op zich. Vanaf de veerboot zie je vaak al walvissen of orka’s zwemmen. Als je geluk hebt maken ze een flinke sprong.

Heb je dit geluk niet, dan moet je zeker bij een van de vele lokale whale watching bedrijfjes op Vancouver Island zeker een tour boeken. Deze kleine ondernemers staan vrijwel constant met elkaar in contact en weten precies waar de kans van slagen het grootst is. Lees hier waar je het best walvissen kan spotten.

Juan de Fuca Provincial Park

Het Juan de Fuca Provincial Park aan de westkust van Zuid-Vancouver Island biedt eindeloos veel natuurschoon, spectaculaire wandelpaden en prima mogelijkheden om wildlife te zien (zowel in zee als op het land), allemaal langs de spectaculaire Pacifische kustlijn. Om die reden is dit park opgenomen als een van de highlights van Vancouver Island.

Het park bestaat uit vier secties: de China Beach Campground, de Juan de Fuca Marine Trail, het China Beach day-use deel en Botanic Beach. De Juan de Fuca Marine Trail is een wandelroute van 47 kilometer die door de wildernis voert en zich uitstrekt langs de westelijke kust van het zuidelijke eiland.

Er zijn vier trailheads naar de Juan de Fuca Trail: Juan de Fuca East (naast China Beach day-use), Sombrio Beach, Parkinson Creek en Botanical Beach.

Tofino, surfers paradise

Tofino is een klein idyllisch plaatsje langs de westkust en een van de highlights van Vancouver Island. Verborgen in de outback zou je er zo aan voorbij rijden in je enthousiasme om het mooie Vancouver Island te verkennen. Alleen als je van het bestaan af weet kom je er.

Tofino is een hippie-oord. Surfers van over de hele wereld bezoeken deze plek van vrijbuiters. Hier slenteren ‘dudes’ over het strand met een jointje en is de omgeving werkelijk a-dem-be-ne-mend! Ten zuiden van Tofino liggen kilometers strand en als je vanuit Tofino de watertaxi neemt naar Clayoquot Sound kun je daar een zeer pittige, maar schitterende wandeling maken: de Lone Cone Trail.

Tofino Vancouver Island

Campbell River

Het schilderachtige Campbell River is een stadje aan de oostkust van Vancouver Island. Het stadje wordt ook wel het Salmon Capital of the World genoemd, vanwege de enorme hoeveelheden zalm die hier zit.

Campbell River is ook een koploper als het gaat om ecotoerisme. Lokale ondernemers geven op duurzame wijze rondleidingen door de prachtige omliggende natuur. Vanuit hier kun je het prachtige Quadra Island verkennen, gaan duiken in de omgeving of de omgeving per kajak verkennen.

Ucluelet

Het kleine plaatsje Ucluelet is net als Tofino verstopt in een uithoek, maar een an de absolute highlights van Vancouver Island. Toch is Ucluelet populair bij toeristen, aangezien de prachtige omgeving bijzonder geschikt is voor toeristische activiteiten zoals surfen, vissen, walvissen spotten, kajakken, kamperen, wandelen, mountainbiken, zwemmen en strandjutten.

Hoewel het dorpje slechts klein is (1.642 inwoners), heeft het een rijke geschiedenis. In 1870 werd er een handelspost gesticht, waardoor het floreerde en meer inwoners aantrok. Over Ucluelet kan ik kort zijn: het is ronduit een verademing om hier te verblijven!

Telegraph Cove

Als het gaat om dorpjes of stadjes als highlights van Vancouver Island, dan voert Telegraph Cove de lijst aan. Deze kleine woongemeenschap is weggestopt aan de oostelijke kust van Noord-Vancouver Island. Gelegen aan de Johnston Strait is dit kleine en pittoreske dorpje een populaire bestemming tijdens de zomermaanden. De smalle baai bruist van de whale watchers, vissers, watersporters, kampeerders en kajakkers. Het gezellige haventje van Telegraph Cove Resort is bijna de ultieme plek om te genieten van de heerlijke omgeving.

Chemainus Wall Murals

Op ongeveer een uur rijden ten noorden van Victoria staat Chemainus bekend om zijn levensgrote muurschilderingen die de zijkanten van gebouwen in de stad sieren. De afbeeldingen illustreren de geschiedenis van de stad en zijn geschilderd door bekende kunstenaars. Een wandelpad leidt bezoekers over een route langs de muurschilderingen.

Dit is een grote toeristische trekpleister voor de gemeenschap, maar het Chemainus Theatre en het Chemainus Theatre Festival zijn ook leuk om te bezoeken, waar artistiek talent vanuit het hele land op afkomt.

De talloze highlights van Vancouver Island zijn niet op twee handen te tellen. Als je de mooiste plekken van het eiland wilt zien, trek er dan maar gerust twee tot drie weken voor uit. En je gaat natuurlijk naar Canada om zoveel mogelijk moois te zien. Dan betekent helaas dat je soms keuzes moet maken. Een video waarmee je een goede indruk krijgt van alle prachtige natuur en leuke activiteiten op Vancouver Island, is deze.

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van Vancouver Island

Veelgestelde vragen

Wat mag ik niet missen op Vancouver Eiland?

15 Topattracties en dingen om te doen op Vancouver Eiland die je absoluut niet mag missen zijn de volgende highlights:

Bezoek Victoria: de prachtige koloniale stad is een centrum van cultuur, historie en beregezellig tijdens de zomermaanden. Hier vind je het historische Fairmont Empress Hotel dat uitkijkt over de Inner Harbour, het Royal BC Museum en andere statige parlementsgebouwen.  

Cathedral Grove: Vlak buiten Port Renfrew staan de grootste bomen van Vancouver Island. Alsof er testosteron in de bodem zit, zijn deze oerbossen 600–800 jaar oud met bomen die tot wel 75 meter hoog zijn. 

Bezoek Tofino, surfer’s paradise: Het iconische Tofino is een heerlijk en gezellig stadje waar er altijd een vakantiesfeer hangt. Slenter langs de kilometerslange stranden, maak een boat tour of doe surfervaring op, want hier komen surfers bijeen uit de hele wereld.  

Bezoek Pacific Rim National Park & Long Beach: Een van de beste wandelingen in Pacific Rim National Park is de Rainforest Trail. Twee lussen van een kilometer leiden je langs honderden jaren oude bomen. Je kunt ook lekker van de omgeving genieten en een tijdje gaan zitten op een door het park verstrekte Adirondack Chair en genieten van de omgeving terwijl je luistert naar de geluiden van de natuur.

Bezoek de Butchart Gardens: De prachtige tuinen van Butchard Gardens liggen in een oude steengroeve buiten Victoria. Deze prachtige omgeving biedt het hele jaar door de gelegenheid om te genieten van de pracht van bloemen, bomen, paden en heerlijke plekjes om te ontspannen. TIP: bezoek de Butchard Gardens ‘s avonds wanneer de perken prachtig zijn verlicht. Meer romantiek zal je tijdens je trip naar Vancouver Island niet krijgen!  

Wandel routes met de grote namen: Wandelroutes met namen als West Coast Trail, Wild Pacific Trail en Juan de Fuca Marine Trail zullen menig fervent wandelaar triggeren. Hoewel de Juan de Fuca Marine Trail een lengte heeft van 47 kilometer, kun je deze route natuurlijk ook voor een stukje wandelen. Een geweldige ervaring in de ruige natuur van Vancouver Island. En de kans is aanwezig dat je een mountain lion tegenkomt.

Bezoek de Cowichan Valley Wineries: Vancouver Island staat bol van de wijnboerderijen. De Cowichan Valley is een hotspot van wineries. De drijven vangen hier jaarlijks gemiddeld zo’n 2000 uur zon en het gunstige klimaat zorgt voor buitengewoon goede wijn. Als je een wijnliefhebber bent, dan kun je hier je hart ophalen!

Waar staat Vancouver Island om bekend?

Vancouver Eiland staat bekend om zijn wilde, ongerepte natuur, kilometerslange zandstranden, indrukwekkende sea stacks, wildlife en de diverse soorten walvissen die de kusten van het eiland bevolken. Dit idyllisch toevluchtsoord is in de zomer populair om te genieten van het subtropische klimaat en in de herfst en winter ga je naar Vancouver Island om stormen te kijken en te surfen. Naast de eindeloze lijst van actieve wandel-, kampeer- en kajak-avonturen, biedt het eiland ook volop mogelijkheden om te ontspannen op prachtige golfbanen, heerlijke stranden en weelderige wijngaarden.

Hoe lang duurt het om rond te rijden op Vancouver Eiland?

Van het ene uiteinde naar het andere uiteinde rijden – dus van Victoria naar Port Hardy – kost 5 uur en 32 minuten zonder tussenstops. Bij deze route volg je Highway 19, de weg die je kan zien als de backbone van het verkeersnet op het eiland. Vanaf Highway 19 zijn er andere wegen die naar de plaatsen Ucluelet en Tofino leiden en dwars door Strathcona Park naar de westkust gaan. Vancouver Eiland beslaat een oppervlakte van 32,134 km2 en is daarmee ongeveer driekwart de grootte van Nederland.

Hoeveel dagen heb je nodig om Vancouver Island te bezoeken?

Als je alleen Vancouver Island bezoekt, neem dan zeker 7-9 dagen als minimum. Maakt Vancouver Island deel uit van een grotere rondreis door West-Canada, dan moet je echt keuzes maken, want je zal dan lang niet alle highlights kunnen zien. Wil je wel alle hoogtepunten van Vancouver Island zien, dan schat ik dat je aan 14-16 dagen genoeg zult hebben. 

Mijn advies is om een goede selectie te maken van highlights op Vancouver Island en niet te haasten. De rest komt wel, want je gaat geheid nog een keer terug naar Vancouver Island!

Waarom houden mensen van Vancouver Eiland?

Ruige bergen, weelderige regenwouden en de woeste kustlijn van de Grote Oceaan zijn geweldige kenmerken die voor veel mensen de waardevolle herinneringen kenmerken. Vancouver Island is een vakantie-eiland bij uitstek met eindeloze outdoor recreatiemogelijkheden en prachtige wildlife tours.

Wie woont er op Vancouver Eiland?

Het aantal inwoner van Vancouver Island bedroeg 870.297 inwoners in 2019. Bijna de helft van die bevolking (401.700) woont in het grootstedelijk gebied van Greater Victoria, de hoofdstad van British Columbia. Andere noemenswaardige steden en dorpen op Vancouver Island zijn Nanaimo, Port Alberni, Parksville, Courtenay, en Campbell River. Op het eiland zijn veel reservaten te vinden van de First Nations en je hebt dan ook de mogelijkheid om kennis te maken met de cultuur.

Zijn er warmwaterbronnen op Vancouver Eiland?

Vancouver Island heeft een aantal natuurlijke warmwaterbronnen. Volgens kenners is Hot Springs Cove zelfs de beste van heel Canada. De twee belangrijkste warmwaterbronnen zijn bereikbaar per boot of watervliegtuig aan de ruige westkust van Vancouver Island, met toegang vanuit Tofino. Een geweldig avontuur om deze bron per watervliegtuig te bezoeken!

Heeft Vancouver Island grizzlyberen?

Ja, er zijn grizzlyberen op Vancouver Island, maar het zijn er niet veel. De meeste grizzly’s leven op het vasteland van Canada en sommige zwemmen naar het eiland. Op Vancouver Island zijn wel veel zwarte beren. Sterker nog, je vindt er de grootste dichtheid aan zwarte beren van heel Canada. 

Als je grizzlyberen wilt zien, kun je wel mee op een van de berenexcursies om de grizzlyberen op het vasteland te bekijken. Alleen in de provincie British Columbia zijn er bijna 14000 grizzlyberen, waarvan een groot deel zich langs de talloze inlets langs de kust voedt met vis en schelpdieren.

Is er een vulkaan op Vancouver Island?

Maquinna is een actieve onderzeese moddervulkaan voor de kust van British Columbia en ligt op 16-18 km ten westen van Vancouver Island. De vulkaan heeft een doorsnede van 1.5 kilometer en rijst 30 meter omhoog ten opzichte van de omliggende zeebodem. De Maquinna vulkaan ligt langs de Nootka Fault zone.

Zijn er elanden op Vancouver Eiland?

Nee, Vancouver Island heeft geen elanden. Als je graag wilde elanden wilt zien, dan zul je echt het vasteland van British Columbia in moeten. British Columbia telt ongeveer 170.000 elanden, waarvan meer dan 70 procent leeft in het noorden van British Columbia en de rest in de Cariboo-Chilcotin, Thompson-Okanagan en Kootenay regio. De dichtheid van de populatie varieert sterk van regio tot regio, meestal als gevolg van de sneeuwhoogte en het aanbod van voedsel tijdens de lange koude winter.

Zijn er poema’s op Vancouver Island?

Er leven naar schatting 4000 poema’s in de provincie British Columbia, waarvan naar schatting 600-800 op Vancouver Island. Daarmee heeft het eiland de hoogste concentratie bergleeuwen van heel Noord-Amerika. Cougars zijn territoriaal en blijven vaak in een gebied van 40 tot 150 vierkante kilometer. Doordat de mens steeds meer ruimte inneemt, komen ook steeds vaker confrontaties voor met poema’s, met soms enge taferelen.

Zijn er wolven op Vancouver Island?

Er zijn naar schatting 170-180 wolven op Vancouver Island. Deze wolven komen vooral direct langs de kust voor en worden daardoor ook wel kustwolven of zeewolven genoemd. Ze zijn genetisch anders dan hun familie die landinwaarts voorkomt. De kustwolven zijn bijzonder goede zwemmers en ze verplaatsen zich veel tussen de verschillende kusteilanden.

Waarom zijn er zoveel poema's op Vancouver Island?

Poema’s leven vooral in dichtbeboste berggebieden en hun territorium breidt zich voortdurend uit als gevolg van menselijke inmenging. De overgrote meerderheid van de poema’s op Vancouver Island leeft aan de oostkant van de bergrug die in de lengte over het eiland loopt. Op dat deel van het eiland is er minder klimaatvariatie en een hogere dichtheid van herten, die een voorname voedselbron zijn voor de mountain lions.

Is Vancouver Island veilig voor een tsunami?

Wanneer er een tsunami zou komen, dan ligt vooral het westelijke deel van Vancouver Island in de vuurlinie. Ook de stad Victoria en de op het vasteland gelegen steden Seattle en Vancouver zouden bij een tsunami gevolgen hiervan kunnen ondervinden. Wetenschappers en deskundigen zijn het er echter over eens dat het risico voor deze steden wel aanzienlijk lager is dan voor de plaatsen aan de westkust, aangezien deze in de luwte van het eiland liggen. 

Zijn er aardbevingen op Vancouver Island?

Jaarlijks zijn er ongeveer 400 aardbevingen in de regio tussen de noordkant van Vancouver Island en Seattle in de staat Washington. De helft van deze aardbevingen is voelbaar voor mensen, maar ze komen sporadisch hoger uit dan 3 op de Richterschaal. De grotere aardbevingen doen zich voor op zee in de regio waar de Nootka Fault ligt en de Cascadia Subduction Zone.

Hoe groot is Vancouver Island?

Vancouver Island een oppervlakte heeft van 32,134 km² (Nederland 41.850 km²). Met die oppervlakte is Vancouver Island 5,5x groter dan de kleinste Canadese provincie Prince Edward Island. 

Komt Vancouver Island omhoog of zinkt het in zee?

De zeebodem langs de zuidwestkust van Vancouver Island stijgt met ongeveer 25 centimeter per eeuw. Dit betekent dat Vancouver Island dus stijgt en steeds hoger boven de zeespiegel komt te liggen.

In welk deel van Vancouver Island is de kans op een aardbeving het grootst?

De seismische activiteit op Vancouver Island is het grootst aan de westkust van het eiland en dit is tevens de meest aardbevingsgevoelige regio van Canada. In het offshore-gebied ten westen van Vancouver Island zijn er in de afgelopen 70 jaar meer dan 100 aardbevingen geweest met een magnitude van 5 of zwaarder. Een dergelijke impact is groot genoeg om flinke schade te veroorzaken als ze dichter bij land hadden plaatsgevonden. 

Wanneer was de laatste grote aardbeving op Vancouver Island?

De laatste zware aardbeving die Vancouver Island trof was in 1946. Op 23 juni 1946 om 10:15 uur vond er een aardbeving plaats met een kracht van naar schatting 7,0 Mw tot 7,5 Mw.

Hoeveel wijnmakerijen zijn er op Vancouver Island?

Tegenwoordig telt Vancouver Island ongeveer 30 wijnmakerijen, van de Comox Valley aan de noordoostkust tot Sooke, nabij de zuidpunt. De Cowichan Valley telt met 14 wineries de grootste concentratie van wijnboerderijen.

Hoeveel wijnmakerijen zijn er in Cowichan?

Cowichan is de thuisbasis van veertien unieke wijnmakerijen en zeker voor wijnkenners is deze regio een absolute must om te bezoeken. 

Welke soorten druiven groeien er op Vancouver Island?

Op Vancouver Island zijn de meest voorkomende druivensoorten:

 • Pinot Gris
 • Pinot Noir
 • Ortega
 • Maréchal Foch
 • Chardonney
 • Gewürztrimmer

Hoe lang is het met de veerboot naar Vancouver Island?

De oversteek met de veerboot van Vancouver naar Victoria duur 90 tot 120 minuten. Ook de terugtocht van Vancouver Island naar het vasteland duurt meestal 90 tot 120 minuten.

Vanaf het vasteland en terug zijn er verschillende opties om per veerboot naar Vancouver Island te gaan:

 • Vancouver Tsawwassen Terminal – Victoria 90 minuten
 • Vancouver Tsawwassen Terminal – Nanaimo 120 minuten
 • Vancouver North/Horseshoe Bay – Nanaimo 100 minuten
 • Powell River – Comox 90 minuten
 • Bella Coola – Port Hardy 20-22 uur

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies