highlights van Vancouver Island bezienswaardigheden

De highlights van Vancouver Island zijn eindeloos. Dit eiland voor de kust van British Columbia is in feite één en al schoonheid en als je al dat moois wilt zien, trek voor je bezoek dan maar gerust een paar weken of langer uit.

Zowel de cultuur als de natuur maken het eiland tot een zeer gewilde vakantiebestemming en als je in West-Canada op vakantie gaat, raad ik je ook zeker aan om Vancouver Island te bezoeken. De lijst met highlights van Vancouver Island is indrukwekkend. Maak kennis met de wonderschone natuur en de unieke, relaxte laid back cultuur het eiland.

Aangezien het eiland zoveel te bieden heeft en jouw bezoek waarschijnlijk slechts een deel uitmaakt van je hele rondreis in Canada, heb ik de mooiste highlights voor je op een rijtje gezet. Als je deze aanraders niet hebt gezien of gedaan, tja, dan mag je eigenlijk niet zeggen dat je op Vancouver Island bent geweest.

De mooiste highlights van Vancouver Island

Butchard Gardens, Victoria

De Butchard Gardens in Victoria zijn een belangrijke trekpleister. In 1904 startte de industrieel Robert Pim Butchart een kalksteengroeve op Vancouver Island en zijn vrouw maakte een mooie bloementuin bij hun huis.

Tussen 1906 en 1929 legden de Butcharts een Japanse Tuin aan bij de kust, een Italiaanse tuin op hun voormalige tennisbaan en een prachtige rozentuin. De tuin groeide en groeide, mede door de overname van hun kleinzoon Ian Ross. Maar liefst 50 jaar zette hij zich in voor het erfgoed van zijn grootouders, waarbij de tuinen uitgroeiden tot een compleet park, waarin allerlei shows en concerten werden gegeven.

Tegenwoordig bestaan de tuinen bij elkaar uit meer dan een miljoen perkplanten in zo’n 900 variëteiten die ononderbroken in bloei staan van maart tot en met oktober. Met bijna een miljoen jaarlijkse bezoekers trekt het park toeristen uit heel de wereld. Tip: bezoek de Butchard Gardens tijdens de Indian Summer voor nóg meer adembenemende kleuren.

Inner Harbour, Victoria

De Victoria Harbour, met inbegrip van de Inner Harbour, is een van de mooiste havens in de wereld. De haven heeft een lange geschiedenis achter de rug, die helemaal teruggaat naar de First Nations. Zij gebruikten deze omgeving honderden jaren geleden al om handel te drijven.

Tegenwoordig is de haven een druk centrum voor pleziervaart en kleine cruiseschepen. Het prachtige Victoria is een prachtige stad en de koloniale gebouwen zijn goed geconserveerd gebleven. Om die reden trekt de stad jaarlijks veel toeristen. De haven ligt op een steenworp afstand van de historische straten en onderscheidende architectuur.

Tijdens de zomermaanden is de haven het toneel van festivals, shows en muziek. De gezellige en altijd bedrijvige haven is een centrum van waaruit lokale bedrijfjes vertrekken op whale watching tour. Ook vertrekken hier watervliegtuigenvoor korte vluchten, bijvoorbeeld naar het vasteland van British Columbia. Vanaf de internationale veerbootterminal vertrekken en arriveren schepen van en naar Port Angeles, Bellingham en Seattle. Ook is er een watertaxiservice actief vanuit de haven.

Wild Pacific Trail

Een wandeling over de Wild Pacific Trail zet zich vast in je ziel. Dit is een ervaring die je altijd zal bijblijven en om die reden is dit in feite de nummer 1 van de highlights van Vancouver Island.

Deze wandelroute vergt geen jaren wandelervaring en een topconditie. De route is gewoon te lopen voor gezinnen en volgt de rand van de riffen, waar scheepswrakken, walvissen en vergezichten in overvloed zijn.

Hier maak je kennis met de geweldige kust van Vancouver Island. Dit is waarvoor je naar dit deel van de wereld bent gekomen. Het 9 kilometer lange netwerk van paden is voorzien van informatieborden, zodat je ook de schitterende natuur kunt interpreteren.

De Wild Pacific Trail is een perfecte bestemming voor fotografen, storm watchers, vogelaars en wandelaars van alle niveaus.

De route kan worden gelopen in twee grote delen. Deel één is een lus die begint in de buurt van de vuurtoren (waar je een uitzicht hebt op de Broken Group Islands of Pacific Rim National Park).

Het andere deel strekt zich 5 kilometer noordwaarts uit vanaf Big Beach Park. Vanaf hier kun je de woeste kust verlaten om de grootste bomen in het gebied te bezoeken: Ancient Cedars grove. Adem hier de bedwelmende geur in van bomen van meer dan 800 jaar oud!

Royal BC Museum

Het Royal British Columbia Museum in samengesteld uit ‘The Province of British Columbia’s natural and human history museum’ en het British Columbia Provincial Archive. Het museum is gevestigd in de stad Victoria en eigenlijk een ‘moetje’, zeker als je belangstelling hebt voor de lokale cultuur en historie, zeker van de First Nations.

The Royal BC Museum bestaat uit drie vaste galeries: natuurlijke historie, de moderne geschiedenis en de geschiedenis van de lokale First Nations. De collecties van het museum bestaan totaal uit, schrik niet, maar liefst 7 miljoen objecten, met inbegrip van exemplaren van natuurlijke historie, maar ook kunstvoorwerpen en archiefstukken.

Avatar Grove

Avatar Grove is het zeldzame en bedreigde overblijfsel van een oud Douglas ecosysteem op Vancouver Island. De grootste bomen in de Grove zijn ongeveer 800 jaar oud en tot wel 75 meter hoog. Sommige hebben een omtrek van wel 9 meter. Deze bomen zijn de overlevende van een bosbrand die het gebied ongeveer 350 jaar geleden verwoestte en bovendien wisten te ontsnappen aan de vernietigende kapzucht die de Europese kolonisten hadden.

T.J. Watt ontdekte de oeroude bomen in 2009 en zet zich sindsdien in voor de bescherming ervan. Lees hier meer over Avatar Grove bij Port Renfrew.

Whale Watching

Walvissen spotten is één van de highlights van Vancouver Island. Vrijwel elke toerist hoopt rond deze hotspot walvissen te kunnen spotten. De kustwateren rond Vancouver Island zijn met name gedurende de zomermaanden ook voor walvissen een populaire ‘vakantiebestemming’. Vaak zie je ze onderweg al…de oversteek met de veerboot van Vancouver City naar Vancouver Island is voor de meeste bezoekers al een belevenis op zich. Vanaf de veerboot zie je vaak al walvissen of orka’s zwemmen. Als je geluk hebt maken ze een flinke sprong.

Heb je dit geluk niet, dan moet je zeker bij een van de vele lokale whale watching bedrijfjes op Vancouver Island zeker een tour boeken. Deze kleine ondernemers staan vrijwel constant met elkaar in contact en weten precies waar de kans van slagen het grootst is. Lees hier waar je het best walvissen kan spotten.

Juan de Fuca Provincial Park

Het Juan de Fuca Provincial Park aan de westkust van Zuid-Vancouver Island biedt eindeloos veel natuurschoon, spectaculaire wandelpaden en prima mogelijkheden om wildlife te zien (zowel in zee als op het land), allemaal langs de spectaculaire Pacifische kustlijn. Om die reden is dit park opgenomen als een van de highlights van Vancouver Island.

Het park bestaat uit vier secties: de China Beach Campground, de Juan de Fuca Marine Trail, het China Beach day-use deel en Botanic Beach. De Juan de Fuca Marine Trail is een wandelroute van 47 kilometer die door de wildernis voert en zich uitstrekt langs de westelijke kust van het zuidelijke eiland.

Er zijn vier trailheads naar de Juan de Fuca Trail: Juan de Fuca East (naast China Beach day-use), Sombrio Beach, Parkinson Creek en Botanical Beach.

Tofino, surfers paradise

Tofino is een klein idyllisch plaatsje langs de westkust van Vancouver Island. Ver borgen in de outback zou je er zo aan voorbij rijden in je enthousiasme om het mooie Vancouver Island te verkennen. Alleen als je van het bestaan afweet kom je er.

Tofino is een hippie-oord. Surfers van over de hele wereld bezoeken deze plek van vrijbuiters. Hier slenteren ‘dudes’ over het strand met een jointje en is de omgeving werkelijk a-dem-be-ne-mend! Ten zuiden van Tofino liggen kilometers strand en als je vanuit Tofino de watertaxi neemt naar Clayoquot Sound kun je daar een zeer pittige, maar schitterende wandeling maken: de Lone Cone.

Campbell River

Het schilderachtige Campbell River is een stadje aan de oostkust van Vancouver Island. Het stadje wordt ook wel het Salmon Capital of the World genoemd, vanwege de enorme hoeveelheden zalm die hier zit.

Campbell River is ook een koploper als het gaat om ecotoerisme. Lokale ondernemers geven op duurzame wijze rondleidingen door de prachtige omliggende natuur. Vanuit hier kun je het prachtige Quadra Island verkennen, gaan duiken in de omgeving of de omgeving per kajak verkennen.

Ucluelet

Het kleine plaatsje Ucluelet is net als Tofino verstopt in een uithoek van het eiland. Toch is Ucluelet populair bij toeristen, aangezien de prachtige omgeving bijzonder geschikt is voor toeristische activiteiten zoals surfen, vissen, walvissen spotten, kajakken, kamperen, wandelen, mountainbiken, zwemmen en strandjutten.

Hoewel het dorpje slechts klein is (1.642 inwoners), heeft het een rijke geschiedenis. In 1870 werd er een handelspost gesticht, waardoor het floreerde en meer inwoners aantrok. Over Ucluelet kan ik kort zijn: het is ronduit een verademing om hier te verblijven!

Telegraph Cove

Als het gaat om dorpjes of stadjes als highlights van Vancouver Island, dan voert Telegraph Cove de lijst aan. Deze kleine woongemeenschap is weggestopt aan de oostelijke kust van Noord-Vancouver Island. Gelegen aan de Johnston Strait is dit kleine en pittoreske dorpje een populaire bestemming tijdens de zomermaanden. De smalle baai bruist van de whale watchers, vissers, watersporters, kampeerders en kajakkers. Het gezellige haventje van Telegraph Cove Resort is bijna de ultieme plek om te genieten van de heerlijke omgeving.

Chemainus Wall Murals

Op ongeveer een uur rijden ten noorden van Victoria staat Chemainus bekend om zijn levensgrote muurschilderingen die de zijkanten van gebouwen in de stad sieren. De afbeeldingen illustreren de geschiedenis van de stad en zijn geschilderd door bekende kunstenaars. Een wandelpad leidt bezoekers over een route langs de muurschilderingen.

Dit is een grote toeristische trekpleister voor de gemeenschap, maar het Chemainus Theatre en het Chemainus Theatre Festival zijn ook leuk om te bezoeken, waar artistiek talent vanuit het hele land op afkomt.

De talloze highlights van Vancouver Island zijn niet op twee handen te tellen. Als je de mooiste plekken van het eiland wilt zien, trek er dan maar gerust twee tot drie weken voor uit. En je gaat natuurlijk naar Canada om zoveel mogelijk moois te zien. Dan betekent helaas dat je soms keuzes moet maken. Een video waarmee je een goede indruk krijgt van alle prachtige natuur en leuke activiteiten op Vancouver Island, is deze.