HMS Terror 168 jaar na zinken ontdekt in het Noordpoolgebied

HMS Terror King William Island

In 1845 voer Sir John Franklin uit met twee schepen op een arctische expeditie om de Northern Passage te ontdekken. Het schip waarop hij voer, de HMS Terror, is nooit teruggekomen, net zoals het andere schip, de HMS Erebus.

Nu, 168 jaar nadat het schip zonk, is de rustplaats van de HMS Terror ontdekt, aldus The Guardian. Het andere schip, de HMS Erebus, werd reeds gevonden in 2014.

HMS Terror en HMS Erebus op ontdekkingstocht

Franklin’s expeditie zeilde naar het verre noorden om de laatste nog onbekende regio’s van de Northern Passage van het Noordpoolgebied in kaart te brengen. Nog altijd hoopte men op een noordelijke doorgang die de Atlantische met de Stille Oceaan zou verbinden. Op die manier hoopten de Britse handelaren tijd te besparen, zodat ze niet helemaal rond Afrika of Zuid-Amerika naar Azië hoefden te varen.

Lange dachten historici dat Franklin’s HMS Terror en HMS Erebus in september 1846 vast zaten in het ijs en dat de bemanning te voet terug naar huis King William Island HMS Terror zou komen.

In 2014 werd de HMS Erebus ontdekt in Wilmot en Crampton Bay, voor de kust van Nunavut. En op 18 september 2016 bevestigden onderzoekers van de Arctic Research Foundation de vondst van het tweede schip, de HMS Terror, in Terror Bay van King William Island’s. De twee wrakken werden gevonden op bijna 90 kilometer van waar historici aannamen dat de schepen vast zouden hebben gezeten in het ijs.

De HMS Terror ligt op een diepte van 24 meter met drie gebroken masten, maar staat nog steeds overeind, bijna alle luiken zijn gesloten en de lading is opgeborgen”, aldus The Guardian. Zelfs de ruiten in de cabine van het schip zijn nog intact.

De ontdekking van het schip in zijn huidige locatie en toestand verandert een deel van het verhaal van de verdwijning van de expeditie. Jim Balsillie, die meegewerkt aan de totstandkoming van de Arctic Research Foundation, vertelde The Guardian: “Het is bijna zeker dat HMS Terror operationeel beneden werd gesloten door de overgebleven bemanning die vervolgens opnieuw aan boord van de HMS Erebus en zeilde zuiden, waar ze elkaar ontmoetten hun uiteindelijke tragische lot.”

Meer informatie over de HMS Terror vind je op Wikipedia. Foto’s van het wrak staan op de Parks Canada website.

2016-10-14T11:22:54+00:00

Leave A Comment