Hoeveel fooi geef je in Canada? Tips voor fooi geven

hoeveel fooi geven Canada fooien

Net zoals in veel landen geldt de vraag: hoeveel fooi geef je in Canada? En in welke context is het gebruikelijk en in welke niet? Fooi geven in Canada is vrijwel overal hetzelfde: wanneer je gebruik maakt van diensten, zoals van wachtpersoneel, een kapper, een taxi, hotelmedewerkers of anderen, dan is het netjes om een fooi te geven naast de vermelde kosten. Dus als je bijvoorbeeld bij een kapper $ 45 moet afrekenen dan geef je $ 5 tot $ 10 als fooi voor de goede service.

Hoeveel fooi geef je in Canada?

In Canada is het geven van fooi een gebruikelijke praktijk, vooral in restaurants, bars en taxi’s. Over het algemeen wordt een fooi van 15% tot 20% van de totale rekening als normaal beschouwd, afhankelijk van de kwaliteit van de service. Bij uitzonderlijk goede service of bij grote groepen kan een hogere fooi van 20% tot 25% gepast zijn. Voor taxiritten is een fooi van ongeveer 10% gangbaar.

Het is belangrijk om te onthouden dat fooien een manier zijn om waardering te tonen voor goede service, omdat veel dienstverleners in Canada een laag basissalaris verdienen en fooi nodig hebben om hun inkomen aan te vullen. Fooien worden meestal contant gegeven, maar sommige restaurants bieden ook de mogelijkheid om fooien toe te voegen aan een creditcardrekening. Vergeet niet dat de fooi wordt berekend over het totaalbedrag vóór belasting.

Hieronder geef ik enkele richtlijnen voor het fooien onder specifieke omstandigheden (de voorgestelde fooien zijn vermeld in Canadese dollars). Calculeer in dat de belasting in Canada tussen 5% en 15% ligt, afhankelijk per provincie en dat de indicatie voor de fooien is berekend op basis van de bedragen vóór de belastingtoeslag.

Fooi geven in het vervoer

Taxi’s: overal tussen de 10% en 20% van het tarief. Een goede fooi is bijvoorbeeld 2 dollar op een rit van 8 dollar (eenvoudig af te ronden tot een bedrag van 10 dollar) of ongeveer 5 of 6 dollar op een tarief van 40 dollar.

Pendeldienst luchthaven/hotel: hoewel niet iedereen een fooi geeft aan chauffeurs voor deze dienst, is een fooi van 2 dollar acceptabel als de chauffeur vriendelijk en behulpzaam was.

Fooi geven bij een hotel of resort

Portier: 2 dollar als hij een taxi voor je aanhoudt.

Drager: 2 tot 5 dollar per stuks bagage.

Kamermeisje: 2 tot 5 dollar per dag of een vast bedrag aan het einde van je verblijf.

Roomservice: controleer of de fooi is inbegrepen in de kosten van de roomservice, aangezien het niet nodig is hier een fooi voor te geven. Anders is 15% gebruikelijk, of 2 tot 5 dollar.

Valet Parking: Het is gebruikelijk een fooi te geven van 5 tot 10 dollar voor het ophalen van de auto. Sommige mensen geven zowel bij het afgeven of ophalen een fooi. Dan is twee keer een fooi van 5 dollar netjes.

Hoeveel fooi geven in de horeca?

Wanneer je uit eten gaat of gewoon een drankje doet in een lokale bar dan is het geven van fooi in Canada heel gewoon. Dat geldt echter niet overal, want ga je lunchen bij Tim Hortons of rij je door een drive-thru, dan wordt het niet van je verwacht, wel geapprecieerd.

Een puntje waar je wel op moet letten is dat als je uit eten gaat met een gezelschap, bijvoorbeeld bij Boston Pizza – dan bedoel ik zes mensen of meer -, dat de fooi vaak inbegrepen zit bij de eindprijs. Denk dan niet dat je geen fooi betaalt, want het restaurant waar je eet bepaalt dan de hoeveelheid fooi die je betaalt, bijvoorbeeld 10 of 15%. Natuurlijk gun je iedereen zijn fooi omdat het bedienend personeel het daarvan moet hebben, maar soms zijn ze zo brutaal als de beul. Wil je in zo’n situatie de typische Nederlander uithangen (ons bin zunig) en zelf bepalen hoeveel fooi je geeft, verdeel dan je gezelschap in twee of drie groepjes van minder dan zes personen. Minder gezellig is dan dat je niet bij elkaar aan een grote tafel zit. Let dus goed op als je jezelf meldt in een restaurant en wat de waitress/waiter uitlegt.

Fooi in Canada

Een groeiend aantal restaurants in heel Canada heeft hun betaalautomaten geprogrammeerd om fooipercentages voor te stellen die boven de standaard 15 tot 18 procent liggen. Veel mensen geven hierdoor meer fooi dan ze eigenlijk zouden willen. Laat je echter niet intimideren door die suggestie van soms wel 20-25 procent op de automaat, want er is altijd een optie waarbij je het percentage kunt aanpassen en bijvoorbeeld 15 procent kunt invoeren.

Opdienpersoneel: 15% van het totale bedrag vóór belastingen is netjes. Daarboven is gul maar niet ongewoon.

Barman: Vaak geldt de regel ‘een dollar per drankje’, maar 10 tot 20 procent is standaard en vaak geldt de regel ‘Keep the change’.

Garderobe: 1 tot 2 dollar per jas.

Fooi voor tourguide of buschauffeur

Wanneer je een excursie gaat doen, is het afhankelijk van de duur hoeveel fooi je na afloop aan je gids geeft. In het algemeen geldt dat je zo’n 10-15 dollar fooi geeft per persoon per dag. Wanneer er daarnaast nog een buschauffeur actief is, dan geef je die ook nog zo’n 5-10 dollar. Bij grotere gezelschappen geef je ongeveer de helft.

Dus ga je op een driedaagse tour de wildernis in met een groepje van bijvoorbeeld 8 deelnemers, dan geef je je tourguide na afloop een tip van 30 tot 45 dollar. Bij een whale watching tour geef je de gids ongeveer 10% van het totaalbedrag aan fooi. Dus ga je een volle dag op pad met een wildlife tour die 200 dollar kost, dan geef je de tour guide ongeveer 15-20 dollar per persoon.

Veel gidsen zijn seizoenswerkers die het echt van hun fooien moeten hebben. Ze doen geweldig werk, dus om die reden even een shoutout voor hen!

Salon- en massage fooien

Met name in het westen van Canada zijn er natuurlijk veel welnessresorts bij de vele natuurlijke warmwaterbronnen. Ook hier is het gebruikelijk een fooi te geven na een lekkere massage of behandeling. Een fooi van 15% tot 20% over het bedrag zonder belastingen is gewoon.

Het is natuurlijk allemaal even wennen, want in Nederland zijn we al die fooien niet gewend. De prijzen mogen dan misschien soms wat lager lijken, calculeer altijd in dat de fooi er nog bij komt.

Veelgestelde vragen

Hoeveel fooi geef je in Canada?

In Canada kan het gebruikelijke bedrag aan fooi voor verschillende diensten en sectoren variëren, maar over het algemeen wordt verwacht dat je tussen 15% en 20% fooi geeft voor goede dienstverlening. Dit geldt voor verschillende diensten, waaronder:

Restaurants en bars: In restaurants en bars is het gebruikelijk om 15% tot 20% fooi te geven voor de goede service.

Haar- en schoonheidsdiensten: Fooien van 15% tot 20% voor kappers, schoonheidsspecialisten en andere schoonheidsdiensten zijn gebruikelijk.

Taxi- en pendeldiensten: Fooien tussen 10% en 15% voor taxi en ride-sharing diensten zijn gebruikelijk.

Hoteldiensten: Fooien tussen $2 en $5 per dag voor huishoudelijk en ander hotelpersoneel zijn gebruikelijk.

Het is belangrijk op te merken dat het geven van een fooi een persoonlijke keuze is. Het bedrag dat je geeft kan afhangen van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van de dienstverlening, het soort etablissement en de persoonlijke voorkeur. De bovenstaande bedragen zijn slechts algemene richtlijnen, en je kunt ervoor kiezen om meer of minder fooi te geven, afhankelijk van hoe je de dienstverlening ervaart.

Hoeveel fooi geef je een tourguide of buschauffeur?

Wanneer je een excursie gaat doen, is het afhankelijk van de duur hoeveel fooi je na afloop aan je gids geeft. In het algemeen geldt dat je zo’n 10-15 dollar fooi geeft per persoon per dag. Wanneer er daarnaast nog een buschauffeur actief is, dan geef je die ook nog zo’n 5-10 dollar. Bij grotere gezelschappen geef je ongeveer de helft.

Hoeveel fooi geven in de horeca in Canada?

Fooipercentages in de horeca zijn 15-18% van het bedrag dat je moet afrekenen. Wanneer je uit eten gaat met met dan zes mensen, dan sluit het restaurant vaak de fooi al in (15%) in de eindprijs. Kijk dus goed op je bon bij het afrekenen, zodat je niet dubbel fooi geeft. Het restaurant waar je eet bepaalt dan de hoeveelheid fooi die je betaalt, bijvoorbeeld 10 tot 15%.

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies