Hoeveel fooi geef je in Canada? Tips voor fooi geven

hoeveel fooi geven Canada fooien

Net zoals in veel landen geldt de vraag: hoeveel fooi geef je in Canada? En in welke context is het gebruikelijk en in welke niet? Fooi geven in Canada is vrijwel overal hetzelfde: wanneer je gebruik maakt van diensten, zoals van wachtpersoneel, een kapper, een taxi, hotelmedewerkers of anderen, dan is het netjes om een fooi te geven naast de vermelde kosten. Dus als je bijvoorbeeld bij een kapper $ 45 moet afrekenen dan geef je $ 5 tot $ 10 als fooi voor de goede service.

Een fooi geven is niet verplicht, maar wordt over het algemeen wel verwacht, omdat de meeste dienstverleners een relatief laag basissalaris ontvangen en rekenen op fooi om hun inkomsten te verhogen. In de meeste gevallen is een fooi van 15% tot 20% gepast.

Hieronder geef ik enkele richtlijnen voor het fooien onder specifieke omstandigheden (de voorgestelde fooien zijn vermeld in Canadese dollars). Calculeer in dat de belasting in Canada tussen 5% en 15% ligt, afhankelijk per provincie en dat de indicatie voor de fooien is berekend op basis van de bedragen vóór de belastingtoeslag.

Fooien in het vervoer

Taxi’s: overal tussen de 10% en 20% van het tarief. Een goede fooi is bijvoorbeeld 2 dollar op een rit van 8 dollar (eenvoudig af te ronden tot een bedrag van 10 dollar) of ongeveer 5 of 6 dollar op een tarief van 40 dollar.

Pendeldienst luchthaven/hotel: hoewel niet iedereen een fooi geeft aan chauffeurs voor deze dienst, is een fooi van 2 dollar acceptabel als de chauffeur vriendelijk en behulpzaam was.

Fooi geven bij een hotel of resort

Portier: 2 dollar als hij een taxi voor je aanhoudt.

Drager: 2 tot 5 dollar per stuks bagage.

Kamermeisje: 2 tot 5 dollar per dag of een vast bedrag aan het einde van je verblijf.

Roomservice: controleer of de fooi is inbegrepen in de kosten van de roomservice, aangezien het niet nodig is hier een fooi voor te geven. Anders is 15% gebruikelijk, of 2 tot 5 dollar.

Valet Parking: Het is gebruikelijk een fooi te geven van 5 tot 10 dollar voor het ophalen van de auto. Sommige mensen geven zowel bij het afgeven of ophalen een fooi. Dan is twee keer een fooi van 5 dollar netjes.

Fooien in de horeca

Wanneer je uit eten gaat of gewoon een drankje doet in een lokale bar dan is het geven van fooi in Canada heel gewoon.

Opdienpersoneel: 15% van het totale bedrag vóór belastingen is netjes. Daarboven is gul maar niet ongewoon.

Barman: Vaak geldt de regel ‘een dollar per drankje’, maar 10 tot 20 procent is standaard en vaak geldt de regel ‘Keep the change’.

Garderobe: 1 tot 2 dollar per jas.

Salon- en massage fooien

Met name in het westen van Canada zijn er natuurlijk veel welnessresorts bij de vele natuurlijke warmwaterbronnen. Ook hier is het gebruikelijk een fooi te geven na een lekkere massage of behandeling. Een fooi van 15% tot 20% over het bedrag zonder belastingen is gewoon.

2018-12-28T12:24:24+00:00

Leave A Comment