hoeveel fooi geven Canada fooien

Net zoals in veel landen geldt de vraag: hoeveel fooi geef je in Canada? En in welke context is het gebruikelijk en in welke niet? Fooi geven in Canada is vrijwel overal hetzelfde: wanneer je gebruik maakt van diensten, zoals van wachtpersoneel, een kapper, een taxi, hotelmedewerkers of anderen, dan is het netjes om een fooi te geven naast de vermelde kosten. Dus als je bijvoorbeeld bij een kapper $ 45 moet afrekenen dan geef je $ 5 tot $ 10 als fooi voor de goede service.

Een fooi geven is niet verplicht, maar wordt over het algemeen wel verwacht, omdat de meeste dienstverleners een relatief laag basissalaris ontvangen en rekenen op fooi om hun inkomsten te verhogen. In de meeste gevallen is een fooi van 15% tot 20% gepast.

Hieronder geef ik enkele richtlijnen voor het fooien onder specifieke omstandigheden (de voorgestelde fooien zijn vermeld in Canadese dollars). Calculeer in dat de belasting in Canada tussen 5% en 15% ligt, afhankelijk per provincie en dat de indicatie voor de fooien is berekend op basis van de bedragen vóór de belastingtoeslag.

Fooien in het vervoer

Taxi’s: overal tussen de 10% en 20% van het tarief. Een goede fooi is bijvoorbeeld 2 dollar op een rit van 8 dollar (eenvoudig af te ronden tot een bedrag van 10 dollar) of ongeveer 5 of 6 dollar op een tarief van 40 dollar.

Pendeldienst luchthaven/hotel: hoewel niet iedereen een fooi geeft aan chauffeurs voor deze dienst, is een fooi van 2 dollar acceptabel als de chauffeur vriendelijk en behulpzaam was.

Fooi geven bij een hotel of resort

Portier: 2 dollar als hij een taxi voor je aanhoudt.

Drager: 2 tot 5 dollar per stuks bagage.

Kamermeisje: 2 tot 5 dollar per dag of een vast bedrag aan het einde van je verblijf.

Roomservice: controleer of de fooi is inbegrepen in de kosten van de roomservice, aangezien het niet nodig is hier een fooi voor te geven. Anders is 15% gebruikelijk, of 2 tot 5 dollar.

Valet Parking: Het is gebruikelijk een fooi te geven van 5 tot 10 dollar voor het ophalen van de auto. Sommige mensen geven zowel bij het afgeven of ophalen een fooi. Dan is twee keer een fooi van 5 dollar netjes.

Fooien in de horeca

Wanneer je uit eten gaat of gewoon een drankje doet in een lokale bar dan is het geven van fooi in Canada heel gewoon. Dat geldt echter niet overal, want ga je lunchen bij Tim Hortons of rij je door een drive-thru, dan wordt het niet van je verwacht, wel geapprecieerd.

Een puntje waar je wel op moet letten is dat als je uit eten gaat met een gezelschap – dan bedoel ik zes mensen of meer -, dat de fooi vaak inbegrepen zit bij de eindprijs. Denk dan niet dat je geen fooi betaalt, want het restaurant waar je eet bepaalt dan de hoeveelheid fooi die je betaalt, bijvoorbeeld 10 of 15%. Natuurlijk gun je iedereen zijn fooi omdat het bedienend personeel het daarvan moet hebben, maar soms zijn ze zo brutaal als de beul. Wil je in zo’n situatie de typische Nederlander uithangen (ons bin zuunig) en zelf bepalen hoeveel fooi je geeft, verdeel dan je gezelschap in twee of drie groepjes van minder dan zes personen. Minder gezellig is dan dat je niet bij elkaar aan een grote tafel zit. Let dus goed op als je jezelf meldt in een restaurant en wat de waitress/waiter uitlegt.

Opdienpersoneel: 15% van het totale bedrag vóór belastingen is netjes. Daarboven is gul maar niet ongewoon.

Barman: Vaak geldt de regel ‘een dollar per drankje’, maar 10 tot 20 procent is standaard en vaak geldt de regel ‘Keep the change’.

Garderobe: 1 tot 2 dollar per jas.

Fooi voor tourguide of buschauffeur

Wanneer je een excursie gaat doen, is het afhankelijk van de duur hoeveel fooi je na afloop aan je gids geeft. In het algemeen geldt dat je zo’n 10-15 dollar fooi geeft per persoon per dag. Wanneer er daarnaast nog een buschauffeur actief is, dan geef je die ook nog zo’n 5-10 dollar. Bij grotere gezelschappen geef je ongeveer de helft.

Dus ga je op een driedaagse tour de wildernis in met een groepje van bijvoorbeeld 8 deelnemers, dan geef je je tourguide na afloop een tip van 30 tot 45 dollar. Bij een whale watching tour geef je de gids ongeveer 10% van het totaalbedrag aan fooi. Dus ga je een volle dag op pad met een wildlife tour die 200 dollar kost, dan geef je de tour guide ongeveer 15-20 dollar per persoon.

Veel gidsen zijn seizoenswerkers die het echt van hun fooien moeten hebben. Ze doen geweldig werk, dus om die reden even een shoutout voor hen!

Salon- en massage fooien

Met name in het westen van Canada zijn er natuurlijk veel welnessresorts bij de vele natuurlijke warmwaterbronnen. Ook hier is het gebruikelijk een fooi te geven na een lekkere massage of behandeling. Een fooi van 15% tot 20% over het bedrag zonder belastingen is gewoon.

Het is natuurlijk allemaal even wennen, want in Nederland zijn we al die fooien niet gewend. De prijzen mogen dan misschien soms wat lager lijken, calculeer altijd in dat de fooi er nog bij komt.