Bezoek de Hoodoos van Drumheller

Hoodoos van Drumheller Alberta

De Canadese provincie Alberta is één van de populairste vakantiebestemmingen van het land. Bezoekers trekken massaal de nationale parken van de Rockies in, maar vergeten een ander prachtig stuk van Alberta:  De Hoodoos van Drumheller. Deze bijzondere rotsgesteenten zijn een must see als je op een roadtrip door Alberta reist. Maar wat is een hoodoo eigenlijk? Ik zet alles voor je op een rijtje.

Een bezoek aan de hoodoos van Drumheller laten de meeste mensen links liggen, aangezien ze vanaf de luchthaven van Calgary met oogkleppen op direct de Rocky Mountains intrekken naar Banff National Park en Jasper National Park, met de prachtige Icefields Parkway. Toch liggen de hoodoos van Drumheller maar 110 kilometer ten oosten van Calgary en zijn ze te bezoeken met een leuke dagtrip.

De hoodoos van Drumheller, Alberta

De hoodoos van Drumheller zijn te zien op de Badlands van Alberta. Zeker wanneer je voor het eerst van hoodoos hoort, zal je jezelf zeker afvragen wat die naam betekent. Het maakt nieuwsgierig. Zo heb ik dat zelf ook ervaren.

Wat is een hoodoo?

Een hoodoo is een lange, smalle rechtopstaande rots van zandsteen met daarop een harde rots er bovenop. Of zoals het bord in het park de hoodoos beschrijft: “Eroded pillars of soft sandstone rock topped with a resilient cap.” De harde steen beschermt de zandsteen tegen de weerselementen en in de loop der tijd erodeert het zandsteen tot een schoorsteenachtige rotsformatie die blijft staan, doordat de ‘hoed’ ervoor zorgt dat het zandsteen niet volledig weg erodeert.

Bezoek aan de hoodoos of Drumheller

Vanuit Calgary is Drumheller eenvoudig bereikbaar via Highway 9. Naarmate je dichter bij Drumheller in de buurt komt, zie je steeds meer vreemd gevormde rotsformaties en wordt de omgeving steeds woestijnachtiger. Wanneer je dan op de bestemming aankomt, zal je in eerste instantie denken: “Is dit het nou?” Op het eerste gezicht lijkt het niet veel. Er zijn ongeveer zeven of acht hoodoos geclusterd bij een parkeerplaats met een beschermde barrière eromheen.

Er is een loopbrug omheen zodat je ze vanuit elke hoek kunt zien, maar je kunt er niet in de buurt komen. Zeker als je de verwachting hebt dat de hoodoos over de hele omgeving zijn verspreid, dan heb je het mis. Het unieke van de hoodoos van Drumheller is dat ze zo gedefinieerd zijn en daardoor zeer speciaal en bovendien zeer geclusterd staan. Om die reden is het een toeristische trekpleister in een dorre woestenij.

De Hoodoo Trail

De Hoodoo Trail is een korte wandelroute van 500 meter lengte vlakbij het plaatsje East Coulee. De wandeling is prima te doen voor alle niveaus en je kunt er ook lekker klauteren op de rotsen. Als je uit de auto stapt en ziet wat het hele ‘hoodoo gebueren’ inhoudt, verwacht je dat je met een minuut of tien wer weg bent, maar de omgeving is betoverend mooi en bijna buitenaards. Wanneer je er even goed bij stilstaat is het fascinerend en uniek hoe deze hoodoos zijn ontstaan.

De Hoodoos van Drumheller zijn de creme de la creme van de hoodoos. Je kunt ook een wandeling naar de top van de berg maken voor een beter zicht. Het is een leuke klim die een beetje steil en glad kan zijn, maar de beloning met een mooi uitzicht is zeker de moeite waard.

Dinosaur Provincial Park

Hoewel ik het persoonlijk niet de moeite waard vind om vanuit Calgary alleen voor de hoodoos naar Drumheller te rijden, kun je deze rit wel de moeite waard maken door nog een stuk door te rijden en ook Dinosaur Provincial Park te bezoeken.

Dit park staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege de duizenden dinosaurusskeletten die hier zijn gevonden. Persoonlijk vind ik het landschap nog het meest fascinerend: schilderachtige kleuren en ruig….zo ruig! Schitterend!

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van Alberta

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies