Bezoek het prachtige Hopewell Rocks Provincial Park

Hopewell Rocks Provincial Park

Het Hopewell Rocks Provincial Park in New Brunswick is een klein park in vergelijking met veel andere Canadese parken. In het park is het niet zo zeer de flora en fauna die deze bestemming zo populair maakt. Het is eerder de ligging aan kustlijn van de Bay of Fundy, de baai met de grootste getijdenverschillen ter wereld.

Precies voor de hoge rotswanden liggen een aantal bijzonder gevormde, losstaande rotsen, de Hopewell Rocks. Ze worden ook wel Flowerpots genoemd. De bijzondere vormen van de rotsformaties zijn het gevolg van duizenden jaren getijdenstromen en erosie, die ze hebben gevormd tot hoe ze er tegenwoordig uitzien.

Ontstaan Hopewell Rocks

De zachtrood gekleurde kliffen werden miljoenen jaren geleden gevormd toen onder invloed van de platentektoniek een paar aardschollen op elkaar botsten en een gebergte vormden dat ouder was dan de Appalachen en groter dan de Canadese Rockies.

Onder invloed van de druk werden modder, steentjes en rots miljoenen jaren samengeperst, waardoor er de sedimentlagen vaste rotsen vormden, terwijl omliggende delen minder hard waren.

In de loop der tijd hebben de elementen en de erosie door de getijdenverschillen de zachtere bodem weggespoeld, terwijl de harde rotsen nog fier overeind staan. Dit zijn tegenwoordig de Hopewell Rocks.

Bezoek aan het Hopewell Rocks Provincial Park

Zowel door de getijdenverschillen die je hier kunt zien als door de bijzondere vormen, zijn de Hopewell Rocks een populaire bestemming voor bezoekers. De enorme rotsen hebben een hoogte van 13 tot 23 meter en liggen aan de kust van Cape Hopewell. Het is leuk om bij eb op het strand rondom de rotsen te kunnen lopen, terwijl bij vloed het strand diep onder de zeespiegel verdwijnt. Je zult je verbazen hoe snel het water stijgt!

Natuurlijk brengt deze snelle stijging van het waterpeil ook gevaren met zich mee en om die reden zijn er parkwachters die er nauw op toezien dat het strand leeg is, zodra het water een bepaald peil heeft bereikt. Je kunt aan de klok bij de grote staircase zien wanneer het niet meer is toegestaan om af te dalen naar het strand.

Wanneer je het Hopewell Rocks Provincial Park wilt bezoeken, is het verstandig de tide tables even te checken, zodat je niet zes uur hoeft te wachten voordat je kunt afdalen naar het strand. Bij de kassa van het park krijg je een toegangskaart voor twee dagen, zodat je de kans hebt om zowel eb als vloed te zien.

Je kunt er ook voor kiezen om te kajakken rond de rotsen bij hoogtij. Deze tour kun je boeken bij de kassa van het park.

Aangezien de Hopewell Rocks op ongeveer 10-15 minuten lopen vanaf de parkeerplaats liggen, rijdt er een pendeltreintje voor minder validen of luie mensen tegen een kleine vergoeding. Minder validen kunnen echter niet afdalen naar het strand.

Elephant Rock

Op 14 maart 2016 stortte geheel onverwacht een deel van de Hopewell Rocks ineen. De rots met de naam Elephant Rock kon de erosie niet langer weerstaan en stortte in stukken op de oceaanbodem. Parkambtenaren zeiden dat ongeveer 100 tot 200 ton rots uiteen viel. Door deze instorting heeft de rots niet meer zijn originele typische olifantenvorm, maar een meer ’afgeslankte’ vorm.

Bereikbaarheid Hopewell Rocks Provicial Park

Vanuit de stad Moncton in New Brunswick is het zo’n 38 kilometer rijden naar de Hopewell Rocks. Meer informatie over de toegang en actuele informatie over de Hopewell Rocks en de Bay of Fundy vind je op de website van het park.

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *