IJsbubbels spotten bij Preacher’s Point, Abraham Lake

Abraham Lake Preacher's Point

IJsbubbels spotten is een populaire bezigheid tijdens een wintervakantie in de Rocky Mountains. Abraham Lake langs de Ethan Thompson Highway is daarvoor de beste plek. Op slechts een half uurtje vanaf Saskatchewan Crossing langs de Icefields Parkway ligt Preacher’s Point, een parkeerplaats langs de oever van het meer.

IJsbubbels in Abraham Lake

De populaire ijsbubbels in het ijs op Abraham Lake vinden hun oorsprong in de poreuze bodem van het meer die zeer methaanrijk is. Dit methaan stijgt vanuit de bodem naar de oppervlakte van het meer, waar het onder en in het ijs miljoenen bubbels vormt.

Ook tijdens de maanden dat het meer niet bevroren is, komen deze zelfde bubbels naar de oppervlakte. Natuurlijk zijn ze dan niet zichtbaar.

IJsbubbels spotten bij Preacher’s Point

Preacher’s Point is de beste plek op het meer om de bubbels te spotten. Vanaf de oever kun je hier makkelijk het ijs op, dat vaak wel een meter of meer is gezakt door de strenge vorst. Hierdoor ligt het ijs aan de oever vaak erg schuin. Dit is dan ook de reden waarom aanraad om spikes onder je schoenen te dragen, simpelweg omdat je anders de oever niet meer op komt. Anderzijds is het veiliger ze te dragen om de kans op vervelende valpartijen te verminderen.

Wat kan je verwachten?

Wanneer je je op het ijs begeeft zal je al snel verbazen over de enorme dikte van het ijs. De scheuren in het ijs laten prachtig zien hoe het ijs tot wel een meter dik kan zijn. Ook zie je dat de bodem van het meer op veel plekken helemaal niet zo diep onder het ijs ligt, want in het ijs zie je veel waterplanten.

Aangezien Abraham Lake in een wijde vallei ligt, kan het er flink waaien. Zeker tijdens de koude wintermaanden kan het er ontzettend guur zijn. Deze koude winden zorgen ervoor dat het ijsoppervlak van het meer vrij schoon blijft en dat de fijne, droge poedersneeuw wordt weggeblazen.

IJsbubbels fotograferen bij Abraham Lake

Wanneer je de ijsbubbels van Abraham Lake wilt fotograferen, is de beste plek Preacher’s Point, vlak langs de snelweg. Natuurlijk wil je mooie foto’s op je reisblog of social media delen, dus wees zorgvuldig in het kiezen van je foto’s. Loop eerst over het meer en zoek een plek op waar de luchtbellen goed zichtbaar zijn.

Als je ze zelf niet kunt vinden, vraag dan aan andere ‘zoekers’ of ze een mooie plek hebben weten te lokaliseren. Verwacht echter niet dat je een ‘perfecte stockfoto’ kan maken, want het ijs op het meer staat bloot aan extreme krachten en barre weersomstandigheden. Natuurlijk is het altijd leuk een selfie te maken waarbij je jezelf liggend op het bubbelijs vastlegt op de gevoelige plaat.

Mijn eigen ervaring

Tijdens de wintergroepsreis met Dutch Wolf Tours hebben we ook een bezoek gebracht aan Preacher’s Point bij Abraham Lake. Het was een prachtige dag en er was nog een aantal mensen op zoek naar de bubbels in het ijs.

Gelukkig hadden we vrij snel een plek met de mooie bellen in het ijs ontdekt en konden we naar hartenlust fotograferen. Persoonlijk vind ik het een echte aanrader om het meer te bezoeken. Abraham Lake ligt tussen enorme bergen en is heel fotogeniek.

Ook tijdens de zomer is de David Thompson Highway een prachtige route om Jasper National Park en Banff National Park te bereiken. Het water is dan prachtig azuurblauw en de mooie bergen maken deze route tot een waar genot om te rijden.

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van Alberta

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies