De 3 Mooiste ijswandelingen van Alberta

ijswandelingen Alberta winterreis naar Canada

Wanneer je een winterreis naar Canada maakt en de Canadese Rockies bezoekt, dan is het een absolute aanrader om een van de vele canyons te bezoeken en een van de onderstaande ijswandelingen te maken. Hoewel deze kloven vooral tijdens de zomers worden bezocht onder zonovergoten omstandigheden, zijn deze roestkleurige rotsformaties en stromende beekjes tijdens de wintermaanden minstens net zo mooi.

De strenge vorst transformeert de beekjes in toverachtige ijsformaties, waardoor de omgeving iets magisch en buitenaards krijgt. De meeste ijswandelingen kunnen zonder begeleiding worden gedaan, maar wanneer je dit nog nooit eerder hebt gedaan, is het aan te raden een lokale gids in te schakelen.

Bij de ijswandelingen door de onderstaande kloven, bestaat de mogelijkheid om deze onder begeleiding van een gids te maken, hetgeen wel zo handig is, omdat je dan direct beschikt over de benodigde materialen om de wandelingen veilig te kunnen maken. Ook leuk is dat de gids natuurlijk alles kan vertellen over bijvoorbeeld de geologie van deze kloven.

De 3 mooiste ijswandelingen van Alberta

De volgende drie unieke ijswandelingen in de ruige Rockies van Alberta liggen alle in de buurt van de populaire wintersportgebieden van Banff, het Marmot Basin in Jasper en de Icefields Parkway.

Maligne Canyon Icewalk (2 uur)

Maligne Canyon ligt op ongeveer een kwartiertje rijden vanuit Jasper.

De Maligne Canyon in Jasper National Park is de kloof die de meeste mensen van de warme zomers wanneer een kolkende rivier door de diepe kloof stroomt. Tijdens de winter ziet het er hier echter aanzienlijk anders uit.

Wandel over de bodem van de stokoude Maligne Canyon. Deze ijswandeling kronkelt langs fossielen, ijsgrotten en glinsterende ijsformaties. De spectaculaire bevroren watervallen verfraaien de 30 meter hoge wanden van de kloof en deze trekken ijsklimmers aan van over de hele wereld.

Het kolkende geweld dat je hier tijdens de zomer kan aanschouwen, is hier geheel verdwenen, waardoor een mystieke stilte ontstaat als je hier eerder tijdens warmere dagen bent geweest.

Een supervette ervaring is om deze wandeling ’s nachts te maken. Met hoofdlampen en mysterieus maanlicht, doe je een spectaculaire ervaring op die je niet snel zult vergeten.

Meer informatie over deze ijswandeling vind je hier.

Grotto Canyon Icewalk (2 uur)

De Grotto Canyon Creek ligt op tien minuten rijden vanuit Canmore.

De bevroren Grotto Creek die normaal door de smalle kloof stroomt, is volledig bevroren tijdens de lange winter. Het is spectaculair om te zien hoe de eeuwenoude bedding van de kreek wordt gedecoreerd met enorme ijspegels en watervallen. Op de wanden zijn vele Hopi rotstekeningen te vinden, die tussen 500 en 1300 jaar oud zijn. Deze historische tekeningen lijken een Hopi-legende weer te geven over een clan die naar het noorden reist naar een “land van ijs en rotsen”.

Meer informatie over deze ijswandeling vind je hier.

Johnston Canyon Ice Walk (4 uur/2,5 uur)

Johnston Canyon ligt langs de Bow Valley Parkway op ongeveer een half uur rijden vanuit Banff.

Omdat het ijs hier gevaarlijk dun is, gaat de ‘ijswandeling’ in feite niet over het ijs zelf, maar over de stalen loopbruggen die aan de zijden van de kloof hangen. Bij deze wandeling loop je door de lager gelegen delen van de kloof naar de ontzagwekkende Upper Falls, een glinsterende kolom van ijs die 30 meter boven je hoofd uitsteekt. Langs deze gigantische pijlers van ijs zijn vaak ijsklimmers te zien.

De wandeling kan ook in een verkorte versie plaatsvinden, waarbij je ’s avonds onder begeleiding van een gids op pad gaat. Onder de betoverende sterrenhemel bewandel je het parcours door de kloof.

Meer informatie over deze ijswandeling vind je hier.

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van Alberta

Wij maken gebruik van cookies