Les Îles de la Madeleine, de verborgen Canadese juwelen

Îles de la Madeleine Quebec highlights

Les Îles de la Madeleine is een Canadese eilandengroep in de Gulf of Saint Lawrence. De eilanden liggen op zo’n 80 kilometer ten noorden van het Prince Edward Island.

Het uiterlijk van deze eilanden is wel ongeveer het laatste wat je zou verwachten van een vakantiebestemming in Canada. Voor idyllische oevers, kilometers lange zandstranden en ijzerrode rotsen is dit een vakantiebestemming met een bijna tropische aanblik.

Snelle feiten van les Îles de la Madeleine

Les Îles de la Madeleine is een verzameling van acht grotere eilanden, maar heeft nog een aantal kleinere eilandjes in de archipel.

De eilanden werden in 1756 in bezit genomen door de Acadians, van wie velen overlevenden waren van de meer dan 400 schepen die in die regio zijn vergaan voor de gevaarlijke kust.

Ondanks dat de eilandengroep dichter bij Prince Edward Island en Nova Scotia ligt, behoren les Îles de la Madeleine bij de provincie Québec.

Hoewel de meerderheid van de eilandbewoners Frans spreekt, is de eilandengroep ook Engelstalig. De geschiedenis en vermenging van twee verschillende culturen heeft geleid tot een fascinerende erfenis en een rijke hedendaagse cultuur.

Wat zijn de highlights op de eilanden?

De eilandengroep beschikt over kilometers lange zandstranden die zo op een tropisch eiland zouden kunnen liggen. Ook de gemengde culturen, een rijke maritieme geschiedenis, de heerlijke Engels-Franse keuken, charmante vuurtorens en kleurrijke houten huisjes karakteriseren dit stukje ‘romantisch Canada’.

Ook voor actieve vakantiegangers is de archipel een paradijs. Watersporters kunnen hun hart ophalen langs de prachtige roodgekleurde rotskusten.

Onderstaand hebben we een paar highlights van les Îles de la Madeleine voor je opgesomd.

Outdoor paradijs

Trek erop uit in deze paradijselijke omgeving. Fietsers kunnen heerlijk de omgeving verkennen via de goed aangegeven fietsroutes. Ook wandelaars zullen hier hun hart ophalen met prachtige wandelroutes over de glooiende heuvels. Drie gebieden die je absoluut niet mag missen zijn Brion Island en East Point in Grosse-Île en hoewel niet eenvoudig toegankelijk, is Rocher aux Oiseaux (Bird Rock) een absolute aanrader om te bezoeken.

De kustlijn biedt prachtige watersportmogelijkheden die uiteenlopen van zeekajakken, kitesurfen, duiken, zeilen en windsurfen. Voor de kajakkers zijn er verborgen grotten en tunnels in de rotsen. Leg hiervoor contact met een lokale touroperator, want die kan je alle schitterende bijzonderheden laten zien.

Smullen van de magnifique keuken

De bewoners van les Îles de la Madeleine zijn van oudsher afhankelijk van wat de zee hen bood. Tot 1970 waren de eilanden volledig zelfvoorzienend. Dit heeft ertoe geleid dat de keuken voornamelijk is gebaseerd op wat de zee biedt aan voedsel. Veel vis en de zogenaamde ‘Maggies’, lokale zeevruchten, zijn typische gerechten voor deze bestemming.

Kreeft, coquilles, haring, mosselen, krab en makreel, het zijn de grote traktaties van de lokale chefs des cuisines. De manier waarop deze gerechten worden klaargemaakt zijn subliem, dat kan ik je garanderen!

Snuif aan de lokale cultuur

Hoewel de eilanden vooral aantrekkingskracht uitoefenen op de strandgangers, is er ook verbazingwekkend veel cultuur. Neem een stap terug in de tijd bij de Site d’Autrefois, een soort openluchtmuseum van de regio.

Het Entry Island Heritage Museum neemt je mee terug in de tijd. Met indrukwekkende exposities en foto’s wordt de intieme relatie van de lokale bevolking met de zee weergegeven.

Hoe reis je naar les Îles de la Madeleine?

Met de veerboot vanaf Prince Edward Island is de eilandengroep in ongeveer vijf uur te bereiken. Hierbij kan je de huurauto meenemen.

Je kan de eilanden ook aandoen met een cruise. Deze schepen vertrekken vanuit Montreal. Soms blijven deze cruiseschepen maar een dag bij  les Îles de la Madeleine, aangezien ze een heel reisschema moeten volgen. Overweeg deze keuze dus goed, want als je hier bent, wil je niet graag meer weg!

Per vliegtuig is natuurlijk de snelste optie. Vanaf diverse luchthavens (Montréal, Québec and Gaspé) vliegen verschillende maatschappijen hiernaartoe. Air Canada is de meest voor de hand liggende optie.

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van Quebec

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies