Wat is de betekenis van Inuksuk?

Inuksuk betekenis inuksuit Canada

De inuksuk zie je overal door Canada. Ik heb van oost naar west en van noord naar zuid gereisd en ben ze werkelijk overal tegengekomen. Wat is in hemelsnaam een inuksuk? Voor degenen die nog niet zo into de Canadese cultuur zijn zal ik het even uitleggen.

Wat is inuksuk?

Een inuksuk is een richtingaanwijzer of mijlpaal die van oudsher door de Inuit uit het Canadese poolgebied werd gebruikt. De oudst bekende weergaven stammen uit 1800-2400 jaar voor Christus en zijn gevonden op Baffin Island, Nunavut.

Het kleine bouwsel van stenen werd door de eskimo’s gebruikt als navigatiemiddel over de uitgestrekte toendra. Letterlijk betekent de naam ‘iemand was hier’, net zoals in de moderne graffiti “Willem was here”.

De inuksuit (meervoud) variëren qua vorm en afmetingen en vervullen een veelvoud aan functies. Het zijn symbolen met diepe wortels in de Inuït cultuur. Zoals de meeste mensen de steenformatie kennen, heeft deze de vorm van een mannetje met de armen gespreid.

Betekenis Inuksuk

De oorspronkelijke inwoners van noordelijk Canada maakten de inuksuit als een soort verkeersborden en werden ook gebruikt om te waarschuwen voor bijvoorbeeld zwak ijs, maar ook om een gedenkplaats aan te geven of om een visplek te markeren.

De inuksuk staat ook symbool voor de menselijke geest en laat zien dat onze kracht afhankelijk is van de balans en samenhang van factoren. Op die manier heeft het stenenbouwsel natuurlijk ook een heel mooie spirituele betekenis.  De inuksuk herinnert ons aan de behoefte te behoren tot een groter geheel, zoals een stam of een samenleving, en dat we onze bijdrage  moeten leveren aan een groter geheelons vermogen om ons te committeren aan gemeenschappelijke doelen.

Soorten Inuksuit

Er zijn vier basisvormen inuksuit die eenvoudig te herkennen zijn en die verrassend uiteenlopende betekenissen hebben. De meest elementaire soort inuksuk is de nalunaikkutaq, die letterlijk “ontwarrer” betekent. Deze rechtopstaande steen is op zijn korte zijde geplaatst en dient verwarring te voorkomen.

Een tweede groep is de tikkuuti, die aanwijzers zijn van verschillende grootten en vormen. Tikkuuti zie je als een driehoekig gesteente dat plat op de grond ligt of als een eenvoudige rangschikking van stenen die in een rechte lijn verschijnen, waarbij de grootste steen aan de ene kant naar de kleinste kant van het andere uiteinde wijst. Hiermee wordt de richting aangegeven waarin men moet reizen.

Het derde type is een inuksummarik of een inuksukjuaq. Deze vorm is aanzienlijk groter dan de andere vormen van inuksuit. Dit symbool is van grotere afstand beter te onderscheiden en dient als coördinatiepunt.

Ten slotte zijn er inuksuit die duidelijk zijn gebruikt als toelichting op de oorspronkelijke aanwijzing. De stenen liggen dan in formatie bij de oorspronkelijke inuksuk en zijn achtergelaten om een volger te instrueren.

Modern gebruik van Inuksuk

Heden ten dage is de Inuksuk is een typisch Canadees symbool, terwijl het van oorsprong door hetv gehele poolgebied werd gebruikt, tot in Groenland aan toe. In de vlag van het territorium Nunavut komt het symbool ook terug. Bovendien vind je in Toronto een 9 meter hoge Inushuk aan de rand van Lake Huron. Ook in Whistler vormde Inuksuk het symbool voor de Olympische Spelen van 2010.

Langs de Trans Canada Highway die door heel Canada loopt, staan over de complete route duizenden Inuksuit. In 2010 heeft een journalist tussen de stad Sudbury en Parry Sound in Ontario langs Highway 69 maar liefst 93 Inuksuk symbolen geteld. Het lijkt een trend te worden om als je ergens bent, om dan een monumentje achter te laten.

Toelichting: veel Canadezen klagen over de wildgroei van de bermmonumentjes waardoor de kracht van het nationale symbool af gaat. Hetzelfde geldt voor Tim Hortons… lekker, maar niet elke dag! Dus wil je een inukshuk achterlaten, doe dat dan op een plek waar er al meer staan. Bekijk deze video voor een complete uitleg over Inuksuk.

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies