Ivvavik National Park, Yukon: Wandelen in de Canadese Arctic

Ivvavik National Park, Yukon Canadian Arctic praktische reistips

Ivvavik National Park, Yukon…de naam spreekt al tot de verbeelding. Dit park ligt in het uiterste noordwesten van Canada en ligt tegen de grens met Alaska. Wat kun je verwachten bij zo’n naam? Extreme natuur! Je begeeft je in het uiterste noordwesten van een enorm land, ruim boven de poolcirkel. Maak kennis met de Canadese Arctic.

In Ivvavik National Park begeef je je in een andere wereld. Hier vind je een combinatie van groen teletubbielandschap met glooiende bergen, heel anders dus dan het zuidelijker gelegen en veel ruigere Kluane National Park.

Bereikbaarheid

Ivvavik kan alleen worden bereikt met een bushplane vanuit Inuvik en Norman Wells in de Northwest Territories. Het park grenst aan de noordzijde aan de Beaufortzee, die deel uitmaakt van de Noordelijke IJszee. Het volgende station in de Noordpool.

Voor de belangstellenden van topografie: Ivvavik ligt dichterbij de oostelijke grens met Rusland dan bij Vancouver, dat op 2300 kilometer afstand ligt.

Het prehistorische landschap laat je even stilstaan bij hetgeen dat is geweest en hetgeen dat komen gaat. Je voelt je hier zó klein! Het lijkt wel of de tijd hier stilstaat, het zou zo kunnen dat je ineens een miljoen jaar terug in de tijd bent gegaan.

Het bijzondere aan dit park is dat er zo weinig bezoekers komen. Alleen al de onderneming om hier te komen schrikt mensen af, maar ook Parcs Canada heeft als restrictie dat er slechts enkele tientallen bezoekers per jaar komen. En dat is misschien juist wel wat Ivvavik National Park zo goed doet. In het park is zo weinig menselijke activiteit dat de bergen niet eens namen hebben gekregen, met een paar uitzonderingen die het werk zijn van Mervin Joe, een van de weinige parkrangers.

De bewoners zijn Inuit en daarnaast vind je hier enorme kuddes met kariboes, poolvossen, Alaska Moose (de grootste elanden), wolven en veelvraten. Zeker wanneer je het park tijdens de vroege zomer bezoekt, lijkt het wel een sprookje: tientallen kilometers glooiende heuvels die in bloei staan en vrolijk fluitende vogels die hier hun nestjes uitbroeden.

Wanneer ga je naar Ivvavik National Park?

Aangezien je hier ver boven de poolcirkel zit, is het hier in de zomer lang licht. De beste tijd om het park te bezoeken is dan ook rond de zonnewende, vanaf een maand vóór de zonnewende op 21 juni tot een maand erna. Besef dat je hier dus echt de tijd kwijtraakt aangezien het ’s nachts om 3 uur klaarlicht is.

Hoewel het hoogzomer is, kan het dat onder slechte weersomstandigheden de temperatuur als een donderslag bij heldere hemel daalt naar min vijftien. Om die reden is het belangrijk altijd  thermische kleding en donzen slaapzakken mee te nemen. Anderzijds kan de temperatuur onder gunstige omstandigheden stijgen naar wel 25 graden of meer.

Highlights van Ivvavik National Park

Raften over de eindeloze Firth River die slingert als een turkoois lint tussen de fluwelen groene bergen en heuvels. Deze 130 kilometer lange tocht brengt je helemaal naar de Firth Delta, de plaats waarde rivier in de Beaufortzee uitkomt. In het traject zitten diverse stroomversnellingen.

Tijdens de vroege zomer is er geen betere plek om de schitterende natuur te bewonderen, kuddes kariboes te zien migreren en roofdieren met hun jongen te zien. Hier doorkruis je de arctische toendra’s waar de Inuit al negen duizend jaar jagen op hun voedsel.

Aangekomen bij de kust zit de rivier vol met zeeleeuwen en ijsberen die jagen op de enorme hoeveelheden vis. Voor deze raft trip kijk op Nahanni.com.

Wandelen Met zijn open terrein de overvloed aan wilde dieren, is Ivvavik National Park een ideale omgeving voor arctische wandelingen. Ga wildlife spotten, prachtige landschapsfoto’s maken en vergeet ook zeker de schitterende arctische bloemenweides niet te fotograferen, mits je natuurlijk precies op tijd bent (meestal begin juni).

Bewandel de glooiende bergen, loop langs de rivier en waarschijnlijk heb je de meeste diersoorten die hier voorkomen aan het einde van je reis wel gezien, zoals kariboes, grizzlyberen, wolven, vossen, muskusossen, giervalken en steenarenden.

De Sheep Creek Base ligt in het hart van het park en dit is de plaats waar de bush planes vanuit Inuvik aankomen. Op de Sheep Creek Basecamp worden de gasten verwelkomt door een Inuvialuit, een autochtone host die de regio op zijn duimpje kent. Hij laat alle mooie highlights van het park zien. Zo maak je gegidste wandelingen, een excursie naar Herschel Island, vlak voor kust, en kun je met een vergunning naar hartenlust vissen. Meer informatie over deze highlight.

Help de Parks Canada onderzoekers Tijdens een actieve vakantie ondersteun je de Park Canada onderzoekers bij hun onderzoek naar de lokale natuur. Zij doen ecologisch onderzoek, nemen samples van de bodem en vegetatie.

Hoewel deze omschrijving misschien niet tot de verbeelding spreekt, kom je op plaatsen waar andere bezoekers van het park niet komen en leer je enorm veel over de regio, bodem, vegetatie en de lokale cultuur.

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies