Jasper National Park Highlights

Jasper National Park is mooi, heel mooi! Het gezellige bergstadje Jasper is dan ook een uitstekende plaats als uitvalsbasis om een paar dagen te verblijven en van hieruit de omgeving te gaan verkennen.

In Jasper National Park maak je prachtige wandelingen, kun je geweldig mooie foto’s maken, heb je een Dark Sky Preserve om de hoek en loopt er veel wildlife zo maar langs de weg. Maar dit zijn waarschijnlijk de redenen waarvoor je naar Jasper National Park wilt.

10 Highlights in Jasper National Park op een rijtje

1. Maak een foto van Spirit Island in Maligne Lake

Maligne Lake ligt op zo’n 47 kilometer van Jasper. Via een prachtige slingerweg rijd je tussen de weidse bossen naar het meer. Net nadat je de Athabasca River bent overgestoken kom je de Maligne Cayon tegen, een plaats waar je absoluut even moet stoppen.

15 Kilometer verderop kom je langs de oever van Medicine Lake, een schitterend gekleurd meer dat elk voorjaar volloopt met smeltwater en in het najaar weer leegloopt via een ondergronds grottenstelsel, dat uitkomt bij  Maligne Canyon.

Na 30 Kilometer kom je aan bij Maligne Lake waar je een rondvaart over het meer kunt maken. Sinds het moment dat een fotograaf het eiland in 1940 fotografeerde en tentoonstelde op de Colorama showcase van Kodak in New York City, reizen mensen af naar Jasper om Spirit Island in Maligne Lake te bewonderen.

2. Ga wildlife spotten

Als er één park is waar je goed wildlife kan spotten dan is het wel in Jasper National Park. Het park heeft namelijk de hoogst geconcentreerde berenpopulatie van Canada. Een parkwachter zei ooit voor de grap tegen me: “Als je hier geen beren hebt gezien, heb je je ogen dicht gehad”.

Let goed op, want beren kunnen zo de weg oversteken. Zelf heb ik het vorig jaar nog meegemaakt dat ik van Jasper naar Maligne Lake reed over de zojuist beschreven weg. Vlak buiten Jasper stak een enorme grizzly precies voor mijn auto de weg over. Bijna bij Maligne Lake stond er nog een enorme moose langs de weg.

3. Ga met de Jasper Skytram Whistler Mountain op

De Jasper Skytram ligt vlak buiten Jasper en brengt je in 7 minuten naar een hoogte van 2.300 meter. Vanaf de bergtop heb je een adembenemend uitzicht en bij helder weer kan je op 100 kilometer afstand Mount Robson zien liggen. Lees vooraf onze tips over de Jasper Skytram.

4. Doe de Jasper Skywalk en bezoek de Athabasca Glacier

De Jasper Skywalk is een glazen platform dat aan een bergwand hangt en een ijzingwekkende 300 meter de diepte in kijkt. De Skywalk is alleen geschikt voor mensen met stalen zenuwen.

Vlak daarbij ligt het Columbia Icefield, een gebied van 8 gletsjers. Hier kan je met een van de Ice Explorers een rit maken over de Athabasca Glacier en deze bijna buitenaardse omgeving verkennen. Tip: reserveer tijdig, want als je op de bonnefooi gaat kan het dat je uren moet wachten. Maak je reservering bij het Columbia Icefield Discovery Centre.

5. Ga naar Athabasca Falls

Op 22 kilometer ten zuiden van Jasper, vlak langs de Icefields Parkway, ligt de Athabasca Falls. Het geweld waarmee deze kolkende waterval zich door de nauwe doorgang tussen de rotsen werkt is ronduit indrukwekkend. Ook de kloof die de waterval gedurende duizenden jaren heeft uitgesleten is bijzonder om te zien.

6. Ga zwemmen bij Horseshoe Lake

Vier kilometer ten noorden van Athabasca Falls ligt Horseshoe Lake. Dit hoefijzervormige meertje heeft kraakhelder smeltwater. Het is een mooi meertje om omheen te wandelen, maar wat is er lekekrder op een warme dag dan een frisse duik in zo’n mooi meertje? Ook kan je hier mooi cliff diven.

7. Bewonder de sterrenhemel bij Patricia Lake

Vlak ten noorden van Jasper ligt Patricia Lake. Rijd hier ’s avonds in het donker naartoe en bewonder de sterrenhemel. Dit kleine meertje ligt in het Dark Sky Preserve van Jasper. Hier is geen lichtvervuiling en kan je de sterren als nergens anders bekijken.

8. Wandel naar de voet van de Edith Cavell gletsjer

Mount Edith Cavell is een enorme berg, vlak buiten Jasper. Via Highway 93A en de prachtige Edith Cavell Road met al haar haarspeldbochten, is de wandelroute bereikbaar. Deze prachtige wandeling leidt je naar Edith Cavell Pond, het bijzondere bijna groene meertje van smeltwater aan de voet van de gletsjer.

9. Wandel in de Bald Hills

Deze 12 kilometer lange wandeling geeft een panoramisch uitzicht op Maligne Lake en de Queen Elizabeth Range, gletsjers, oerwoud en bergweiden. Hoewel de wandeling vrij pittig is en gedurende het parcours meer dan 600 meter stijgt, maken de uitzichten alles goed.

10. Ga een middagje naar Lake Annette Beach

Lake Annette Beach is een strandje dat vlak buiten Jasper ligt, net aan de andere kant van de Athabasca River. Het is een heerlijke plek om te zijn als het weer wat warmer is. Dit is de plek waar de locals lekker ontspannen op warme zomerdagen.