Jasper National Park: de mooiste highlights en leukste activiteiten

Jasper National Park Highlights

Jasper National park is één van de parken die je simpelweg móét bezoeken als je door de Canadese Rocky Mountains reist. Gelegen midden in de Canadese Rockies van de Canadese provincie Alberta vind je een oppervlakte van 11.228 vierkante kilometer (ongeveer een kwart van Nederland) wildernis, een walhalla voor natuurliefhebbers.

Torenhoge bergtoppen, prachtige blauwe gletsjermeren, enorme U-valleien die zijn uitgesleten door gletsjers en kolkende rivieren en watervallen zijn typerend voor het park. Hier wil je waarschijnlijk langer blijven dan je had gepland…

Landschap Jasper National Park

Jasper National Park is te omschrijven als een prachtig gebied met ruige natuur.  De torenhoge bergtoppen in het park herbergen een flink aantal gletsjers, waarvan de Columbia Icefield de grootste is. Het ijsveld ligt precies op de Continental Divide en beslaat een oppervlakte van 325 vierkante kilometer.

In het park liggen torenhoge, met sneeuw bedekte bergtoppen die namen dragen als Mount Edith Cavell, Whistlers Peak en Oldhorn Mountain. Tussen de bergen vind je de karakteristieke U-vormige valleien die tijdens de laatste ijstijd door gletsjers zijn uitgesleten. Door het diepste deel van het dal stroomt de Athabasca River richting het noorden en noordoosten.

Jasper National Park Athabasca Falls

Tussen de hoge bergtoppen liggen verspreid over het park talloze kleinere en grotere knalblauwe gletsjermeren, sommige bekend en druk bezocht, andere nauwelijks bekend en sporadisch bezocht vanwege de afgelegen ligging. De prachtige kleur van het water is te danken aan het fijne gletsjergruis dat in het water zweeft en het zonlicht weerkaatst.

In een berglandschap mag je natuurlijk watervallen verwachten en die zijn er! Voor donderde kracht moet je bij de Athabasca Falls zijn, waar het water van de Athabasca River zich door een nauwe kloof perst en met donderend geweld de diepte instort.

Weer en klimaat

Het weer en klimaat in Jasper National Park zijn vanzelfsprekend een bergklimaat en daardoor dus wisselvallig. Zeker wanneer je op grotere hoogte bent, kan het zomaar dat je met je auto of camper een wolk binnenrijdt en midden in een regen- of sneeuwbui terechtkomt.

Wanneer je Jasper National Park bezoekt, is het altijd – dus ook hartje zomer – verstandig om wat warme kleding mee te nemen. Tijdens een bui kan de temperatuur flink dalen en ook de avonden kunnen fris zijn.

Aan de andere kant kunnen de temperaturen in de dalen flink oplopen tijdens de zomer, maar ook in het voorjaar en najaar. De overgangsseizoenen zijn echter van zeer korte duur. De overgang van de zomer naar de winter kan zich soms in een paar weken voltrekken. De zomertemperaturen kunnen in de dalen eenvoudig oplopen tot een comfortabele 25 graden.

De winters zijn vanzelfsprekend koud en vochtig, waarbij op grotere hoogte de temperatuur makkelijk onder de 30 graden onder nul kan uitkomen. Zeker op bergtoppen waar de wind onbelemmerd kan gieren, kan de gevoelstemperatuur minima bereiken van wel min 50. Ook bij watervallen kan het steenkoud worden door het vocht in de lucht. Toen ik bij Athabasca Falls was in de winter, was de omgevingstemperatuur niet eens zo bizar laag, zo rond min 10. De mist die echter opsteeg vanaf de waterval deed alles verbleken, zó steenkoud dat ik het bloed uit mijn wangen voelde wegtrekken.

Bereikbaarheid Jasper National Park

Vanuit Vancouver

Jasper National Park is goed bereikbaar vanuit diverse richtingen. Wanneer je vanuit Nederland aanvliegt op Edmonton of Calgary, dan bereik je het park vanuit het oosten. Wanneer je vanuit het westen komt, dus vanuit Vancouver, dan rijd je vanuit Vancouver richting Kamloops. Vanaf Kamloops volg je de Southern Yellowhead Highway richting het noorden via Clearwater. Bij  Tête Jaune Cache draai je de Yellowhead highway East op richting Jasper.

Vanuit Edmonton

Bij de route vanuit Edmonton naar Jasper National Park volg je Highway 16 (Yellowhead Highway) richting het westen en rijd je in zo’n 4 uur naar het plaatsje Jasper. Lees de uitgebreide routebeschrijving van Edmonton naar Jasper.

Vanuit Calgary

Vanuit Calgary naar Jasper reizen is een genot. Wanneer je de stad Calgary achter je laat en in de verte de torenhoge Rocky Mountains al ziet liggen, weet je dat je gaat genieten van je reis. Via het plaatsje Canmore bereik je het prachtige Banff.

Van Banff naar Jasper reis je het grootste deel van de route over de Icefields Parkway (Highway 93) die je dwars door zowel Banff National Park als door Jasper National Park brengt. Een aanrader is vanaf Athabasca Falls de alternatieve route van Highway 93A te volgen. Deze meer ‘scenic route’ is zeker aan te raden als je de Icefields Parkway al eerder hebt gereden. Lees mijn uitgebreide routebeschrijving van Calgary naar Jasper.

Jasper National Park in de winter

Een bezoek aan Jasper National Park in de winter is net zo spectaculair als in de zomer. Door de steenkoude temperaturen zijn veel watervallen bevroren en dat levert geweldig mooie plaatjes op én mooie ervaringen.

Tijdens de winter kun je nabij Jasper het Marmot Basin bezoeken, een gezellig skioord voor families. Daarnaast zijn er talloze leuke winteractiviteiten in de omgeving, zoals snowshoe-en, langlaufen, ijswandelen, ijsvissen of hondensledetochten.

Jasper National Park Winter

Een absolute aanrader die ik je wil meegeven als winteractiviteit is de Maligne Canyon Icewalk. Bij deze ijswandeling daal je af in de kloof tussen magische bevroren watervallen en waar je wordt omringd door meterslange ijspegels. Onder het ijs waar je op loopt, stroomt een kabbelend stroompje.

Zeker wanneer je hier weleens in de zomer bent geweest, weet je dat dit kleine stroompje in de zomer een bulderende, kolkende watermassa is die zich hier door de kloof perst. Deze magische wandeltocht tijdens de winter is een absolute aanrader!

Tijdens de winter is het ook niet ongewoon dat je elanden bij de wegen ziet. Dit komt doordat op de doorgaande wegen meestal gestrooid is met zout en elanden zijn er gek op om dat op te likken. Ze noemen het niet gekscherend een ‘Canadian Carwash’, wanneer elanden het zout van een auto aflikken. Toch waarschuwen park officials voor gevaarlijke situatie en het verzoek is dan ook om altijd stapvoets of langzaam te blijven rijden wanneer er elanden langs de weg staan, want elk jaar veroorzaken de enorme elanden onbedoeld schade aan auto’s.

asper National Park Highlights Winter Highlights Jasper Winter

Jasper National Park in de zomer

Natuurlijk komen de meeste toeristen naar Jasper National Park tijdens de zomer. Aangezien Jasper in een dal ligt, zijn de zomertemperaturen over het algemeen aangenaam, soms wel tot zo’n graad of 25. De zomeravonden zijn heerlijk om lekker te slenteren langs Connaugh Drive, de weg dwars door Jasper waar je een gezellige bedrijvigheid vindt van leuke, kleine winkeltjes, restaurantjes en barretjes.

Een heerlijke aanrader is om ’s avonds nog een ritje te maken naar bijvoorbeeld het nabij gelegen Pyramid Lake en daar een heerlijke wandeling te maken. Of de brug over de Athabasca River over te steken vlak voor zonsondergang en daar nog een ritje te maken. Rond dat tijdstip heb je een grote kans nog beren of elanden te zien.

Jasper National Park Athabasca River

Eén van de meest karakteristieke eigenschappen van een verblijf in Jasper is voor mij het geluid van de treinen die midden in de nacht hun hoorn laten schallen tussen de bergen waardoor deze eindeloos nagalmt.

Ook ik het leuk om ’s morgens vroeg op pad te gaan, want dan heb je de grootste kans om wilde dieren te zien. Ik kan me nog herinneren toen ik eens in Jasper verbleef dat ik tegenover het spoor in een hotel zat. Elke ochtend liep er een grizzlybeer langs het spoor. Misschien ging hij wel een krantje halen…

Het plaatsje Jasper

In het hart van Jasper National Park ligt het gelijknamige plaatsje Jasper, een klein stadje met een groot aantal hotels, gezellige winkeltjes en heerlijke restaurantjes. Gelegen in de prachtige vallei, omgeven door hoge bergen aan de oever van de Athabasca River, is Jasper een toeristisch centrum, waar het toerisme 365 dagen per jaar doorgaat.

Tijdens de zomer komen hier natuurlijk het meeste toeristen, maar ook tijdens de winter is het nabijgelegen wintersportgebied Marmot Basin een grote trekpleister, waardoor het toerisme ook tijdens de wintermaanden doorgaat.

big horn sheep Jasper National park

Het enorme aanbod van hotels in Jasper biedt voor elk wat wils en daarnaast zijn er veel B&B’s. De enorme nabij gelegen Whistlers Campground  is in 2019/2020 volledig op de schop gegaan en beschikt nu dus over uitstekende voorzieningen.

In Jasper National Park maak je prachtige wandelingen, kun je geweldig mooie foto’s maken, heb je een Dark Sky Preserve om de hoek en loopt er veel wildlife zo maar langs de weg. Maar dit zijn waarschijnlijk de redenen waarvoor je naar Jasper National Park wilt. Lees mijn tips voor in Jasper.

10 Highlights in Jasper National Park

1. Maak een foto van Spirit Island in Maligne Lake

Maligne Lake ligt op zo’n 47 kilometer van Jasper. Via een prachtige slingerweg rijd je tussen de weidse bossen naar het meer. Net nadat je de Athabasca River bent overgestoken kom je de Maligne Cayon tegen, een plaats waar je absoluut even moet stoppen. Hier kolkt het water door een diepe kloof, het water van het verderop gelegen Medicine Lake.

15 Kilometer verderop kom je langs de oever van Medicine Lake, een schitterend gekleurd meer dat elk voorjaar volloopt met smeltwater en in het najaar weer leegloopt via een ondergronds grottenstelsel, dat uitkomt bij  Maligne Canyon.

Na 30 Kilometer kom je aan bij Maligne Lake waar je een rondvaart over het meer kunt maken. Sinds het moment dat een fotograaf het eiland in 1940 fotografeerde en tentoonstelde op de Colorama showcase van Kodak in New York City, reizen mensen af naar Jasper om Spirit Island in Maligne Lake te bewonderen.

2. Ga wildlife spotten

Als er één park is waar je goed wildlife kan spotten dan is het wel in Jasper National Park. Het park heeft namelijk de hoogst geconcentreerde berenpopulatie van Canada. Een parkwachter zei ooit voor de grap tegen me: “Als je hier geen beren hebt gezien, heb je je ogen dicht gehad”.

Let goed op, want beren kunnen zo de weg oversteken. Zelf heb ik het vorig jaar nog meegemaakt dat ik van Jasper naar Maligne Lake reed over de zojuist beschreven weg. Vlak buiten Jasper stak een enorme grizzly precies voor mijn auto de weg over. Bijna bij Maligne Lake stond er nog een enorme moose langs de weg.

zwarte beer Jasper NP

3. Ga met de Jasper Skytram Whistler Mountain op

De Jasper Skytram ligt vlak buiten Jasper en brengt je in 7 minuten naar een hoogte van 2.300 meter. Vanaf de bergtop heb je een adembenemend uitzicht en bij helder weer kan je op 100 kilometer afstand Mount Robson zien liggen. Lees vooraf de tips over de Jasper Skytram.

4. Doe de Jasper Skywalk en bezoek de Athabasca Glacier

De Jasper Skywalk is een glazen platform dat aan een bergwand hangt en een ijzingwekkende 300 meter de diepte in kijkt. De Skywalk is alleen geschikt voor mensen met stalen zenuwen.

Vlak daarbij ligt het Columbia Icefield, een gebied van 8 gletsjers. Hier kan je met een van de Ice Explorers een rit maken over de Athabasca Glacier en deze bijna buitenaardse omgeving verkennen. Tip: reserveer tijdig, want als je op de bonnefooi gaat kan het dat je uren moet wachten. Maak je reservering bij het Columbia Icefield Discovery Centre.

5. Ga naar Athabasca Falls

Op 22 kilometer ten zuiden van Jasper, vlak langs de Icefields Parkway, ligt de Athabasca Falls. Het geweld waarmee deze kolkende waterval zich door de nauwe doorgang tussen de rotsen werkt is ronduit indrukwekkend. Ook de kloof die de waterval gedurende duizenden jaren heeft uitgesleten is bijzonder om te zien. Vanuit Jasper zijn er twee manieren om deze indrukwekkende waterval te bereiken. Je kan via de Icefields Parkway (Highway 93) rijden, maar je kan ook Highway 93A volgen. Je komt dan aan de andere kant van de waterval uit. Ik adviseer je de veel rustigere route 93A te volgen, waarbij je langs de andere zijde van de Athabasca River rijdt.

Icefields Parkway Jasper

6. Ga zwemmen bij Horseshoe Lake

Vier kilometer ten noorden van Athabasca Falls ligt Horseshoe Lake. Dit hoefijzervormige meertje heeft kraakhelder smeltwater. Het is een mooi meertje om omheen te wandelen, maar wat is er lekekrder op een warme dag dan een frisse duik in zo’n mooi meertje? Ook kan je hier mooi cliff diven.

7. Bewonder de sterrenhemel bij Patricia Lake

Vlak ten noorden van Jasper ligt Patricia Lake. Rijd hier ’s avonds in het donker naartoe en bewonder de sterrenhemel. Dit kleine meertje ligt in het Dark Sky Preserve van Jasper. Hier is geen lichtvervuiling en kan je de sterren als nergens anders bekijken.

8. Wandel naar de voet van de Edith Cavell gletsjer

Mount Edith Cavell is een enorme berg, vlak buiten Jasper. Via Highway 93A en de prachtige Edith Cavell Road met al haar haarspeldbochten, is de wandelroute bereikbaar. Deze prachtige wandeling leidt je naar Edith Cavell Pond, het bijzondere bijna groene meertje van smeltwater aan de voet van de gletsjer.

9. Wandel in de Bald Hills

Deze 12 kilometer lange wandeling geeft een panoramisch uitzicht op Maligne Lake en de Queen Elizabeth Range, gletsjers, oerwoud en bergweiden. Hoewel de wandeling vrij pittig is en gedurende het parcours meer dan 600 meter stijgt, maken de uitzichten alles goed.

10. Ga een middagje naar Lake Annette Beach

Lake Annette Beach is een strandje dat vlak buiten Jasper ligt, net aan de andere kant van de Athabasca River. Het is een heerlijke plek om te zijn als het weer wat warmer is. Dit is de plek waar de locals lekker ontspannen op warme zomerdagen.

Wildlife in Jasper National Park

Natuurlijk biedt een omgeving zoals Jasper National Park geweldige mogelijkheden om wildlife te spotten. Niet alleen vind je hier de grote Canadese dieren die je altijd al wilde zien. Door de grote verscheidenheid aan landschappen – van de ijzige gletsjers tot de zwoele vochtige valleien –  vind je hier vele soorten wilde dieren.

Onderstaand vind je een overzicht van de grote wilde dieren die je in Jasper National Park kan tegenkomen.

Elk

Deze enorme herten, ook wel bekend als Wapiti-herten, komen in grote gebieden van het nationale park voor. Het is zelfs waarschijnlijk dat je kuddes tegenkomt terwijl je richting het stadje Jasper rijdt, onderweg langs de Icefields Parkway, of langs de Yellowhead Highway.

Hoewel ze misschien vrij tam lijken, is het belangrijk om deze Wapiti, maar ook elanden en andere wilde dieren voldoende ruimte te geven. Blijf dus goed uit de buurt, minimaal 30 meter. Jaarlijks raken toeristen gewond of nog erger, omdat ze onvoldoende afstand bewaren tot de wilde dieren.  En voeg nog een paar tientallen meters toe tijdens de Rutting Season, de bronsttijd in de herfst.

Eland

Hoewel je geluk moet hebben, kun je in Jasper National Park zeker elanden spotten. Deze bijzonder schuwe dieren blijven liever weg bij de bewoonde wereld en zijn zodoende meestal uitsluitend diep in het bos te vinden.

Omdat er aanzienlijk minder elanden voorkomen dan Wapiti-herten, is de kans dat je ze ziet ook flink kleiner. Maar dat zegt ook weer niks. Zelf heb ik het weleens meegemaakt dat ik er twee binnen een half uur zag, een heel eind uit elkaar.

Met een populatie van slechts ongeveer 150 in heel Jasper National Park heb je in de zomer het meest kans in de buurt van watermassa’s, waar ze heerlijk smullen van de waterplanten. Maligne Lake, Medicine Lake en Annette Lake zijn geweldige locaties om deze prachtige dieren met hun slungelige poten te spotten. Lees mijn tips voor elanden spotten.

Berggeit

Deze forse dieren zijn vooral te zien in de hoger gelegen delen van het park. Ze bewegen zich als ware atleten langs supersteile en rotsachtige bergkliffen. Hun ruige witte vacht en puntige zwarte hoorns maken ze gemakkelijk te herkennen in de zomer. Tijdens de iwnter zijn ze vooral langs de wegen te vinden, waar ze heerlijk zout likken vanaf het wegdek. De beste plek om de berggeiten te spotten is langs de Icefields Parkway, net ten noorden van de Columbia Icefield Skywalk.

Grizzlybeer

Grizzlyberen zijn imposant. In feite is het een bonk spiermassa van minstens 200 kilo en dat dwingt bij de meeste mensen wel respect af. Dat is ook precies de manier waarop je deze beren moet behandelen: met respect. Elk jaar zijn er weer toeristen die ‘gezellig’ met een beer op de foto willen. Daarbij houden ze structureel te weinig afstand. Een veilige afstand tot een grizzlybeer is zo’n 80-100 meter. Wanneer je door Jasper National Park rijdt, is de kans aanzienlijk dat je een grizzlybeer ziet. Let vooral goed op langs de weg. En zie je één of meerdere auto’s in de berm staan? Dan is de kans aanzienlijk dat daar een beer zit.

Coyote

Coyotes zie je regelmatig, vooral in het deel van het park ten oosten van Jasper. Meestal zie je ze alleen, maar soms ook in een ‘pack’. Deze hondachtige roofdieren lijken veel op een kleine wolf, maar hun bouw is aanzienlijk lichter. Ze bereiken een lichaamslengte van ongeveer 90 centimeter en een gewicht van 15-20 kilo.

Let als chauffeur in Jasper National Park altijd goed op de weg. Het dieren spotten is de taak voor de bijrijders. Zelf heb ik al twee keer een aanrijding met een coyote ternauwernood kunnen voorkomen.

Grijze marmot

Zelfs als je ze niet ziet, deel je waarschijnlijk de meeste paden in Jasper National Park met een paar grijze marmotten! Deze kleine, zilverkleurige en bruine zoogdieren genieten vaak van de zon op grote rotsen en laten een duidelijk hoog gefluit horen wanneer ze zich bedreigd voelen.

Hoewel ze nieuwsgierig bezoekers van hun leefomgeving observeren, gaan ze er pijlsnel vandoor als je ze op het spoor bent. Het is daarom belangrijk om ze niet te benaderen als je er een ziet. Je ziet ze vooral op grotere hoogte. Als je boven de boomgrens bent, dan is de kans groot dat er ook marmotten in de buurt zijn.

Tips voor wildlife spotten

Ga vooral op pad tijdens zonsopkomst of zonsondergang. De kans dat je wilde dieren ziet, is dan het grootst.

Geef dieren in het wild de ruimte en kom niet in de verleiding om ze te benaderen voor die ene foto. Het kan je enerzijds fataal worden, anderzijds bedreig je de dieren in hun eigen natuurlijke leefomgeving. Zorg liever voor een goede cameralens of een verrekijker.

Bescherm jezelf! Je gaat op pad in Bear Country. Het is dus verstandig om bear spray mee te nemen. Lees mijn tips in Veilig op pad in Bear Country of bekijk hoe je op een veilige manier bear spray kunt gebruiken.

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van Alberta

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies